Kako se lotiti iskanja zaposlitve v letu 2021

Trg dela se je v zadnjih mesecih drastično spremenil. Kako najti novo zaposlitev v teh kaotičnih razmerah?
Fotografija: Kako se lotiti iskanja nove zaposlitve v letu 2021? FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
Kako se lotiti iskanja nove zaposlitve v letu 2021? FOTO: Shutterstock

Leto 2020 so zaznamovale številne spremembe, ki so močno zarezale v gospodarstvo in trg dela. Iskalci (nove) zaposlitve se morajo, da bi bili pri tem uspešni, zavedati novih okoliščin in se jim prilagoditi. Christian Sutherland-Wong, strokovnjak na področju in izvršni direktor podjetja Glassdoor, je za Forbes podal nekaj napotkov, kako se lotiti iskanja službe v prihajajočem letu.
 

Iščite zaposlitev v panogah, ki rastejo v času epidemije


Kljub temu, da so številna podjetja v letošnjem letu zaprla svoja vrata ali so se njihovih prihodki bistveno zmanjšali, pa obstajajo tudi podjetja, ki so v letu 2020 ohranila enako raven dobička ali celo dosegla rast. Če je le možno, iščite zaposlitev v slednjih. Po besedah Sutherlandona-Wonga so panoge, ki jim epidemija ni prišla do živega, elektronsko poslovanje, spletna trgovina na drobno, tehnologija in zdravstvo.
 

Pogumno izpostavite svoje želje glede višine plače


V negotovih časih, v katerih smo se znašli, se številni raje izognejo tem tematikam s potencialnim delodajalcem. Raje se zadovoljijo z manj, kot da bi predlagali višje plačilo ali napredovanje. Vendar ni treba, da je temu tako. Bodoči delodajalec vam bo vprašanje glede želene višine plače postavil, ko ga boste do določene mere prepričali, da bi lahko bili pravi za to delo. Takrat je čas, da izrazite svoja pričakovanja.

V osprednje prihajajo raznolikost, pravičnost in vključenost. FOTO: Shutterstock
V osprednje prihajajo raznolikost, pravičnost in vključenost. FOTO: Shutterstock
Seveda je smiselno pred tem pridobiti relevantne podatke glede tega, kolikšno je povprečno plačilo za tako delo v drugih podjetjih. Če ste v sklopu prejšnjih izkušenj dosegali nadpovprečne rezultate in pripomogli k uspehu podjetja, je smiselno to izpostaviti oziroma priložiti tovrstne dokaze, s čimer boste opravičili zahteve po višjem plačilu. Sutherlandon-Wong poudarja, da so tudi v težkih časih podjetja pripravljena plačati več za zaposlenega, ki predstavlja dodano vrednost za podjetje.
 

V ospredje prihajajo raznolikost, pravičnost in vključenost


Po mnenju Sutherlandona-Wonga bodo podjetja v prihodnje v svoje poslovanje čedalje bolj vključevala raznolikost, pravičnost in vključenost. Zaposlovala bodo ljudi, ki so jim ta načela blizu. Glassdoor je od poletja 2020 zabeležil 66-odstotno povečanje števila uporabnikov, ki v svojih ocenah delodajalcev omenjajo raznolikost in rasno pravičnost.

Zastavite si ključna vprašanja


V časih negotovosti so številni izgubili jasnost, kakšen je naslednji logičen korak na njihovi karierni poti. Da bi pri sebi razjasnili, kaj si želite, si je smiselno odgovoriti na naslednja vprašanja:
  • Se karierno nahajate tam, kjer si želite?
  • Ste zadovoljni s svojim (dosedanjim) delom?
  • Je to del vaše načrtovane poklicne poti?
Če ugotovite, da se vaša trenutna situacija ne sklada s tistim, kar ste si želeli, je vredno razmisliti, katere odločitve morate sprejeti v prihodnje, da bi se približali svojim ciljem. Če še niste jasno definirali svoje poklicne poti, se je smiselno vprašati, v čem ste dobri, katera znanja ste pridobili v dosedanjem času in kaj je tisto, kar vas veseli. Jasnejše kot bodo vaše predstave o prihodnji zaposlitvi, boljše možnosti boste imeli, da dobite, kar ste si želeli.
 

Več iz rubrike