Avtomatizacija v Evropi ogroža 25 odstotkov delovnih mest

Strokovnjaki napovedujejo, da bo zaradi avtomatizacije do leta 2040 12 milijonov delovnih mest manj.
Fotografija: Zaradi avtomatizacije ogrožena številna delovna mesta. Foto: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Zaradi avtomatizacije ogrožena številna delovna mesta. Foto: Jure Eržen/Delo

Avtomatizacija bo postala sestavni del tega, kako evropske vlade in delodajalci gledajo na konkurenčnost in obvladujejo upad njihovega delovno aktivnega prebivalstva v naslednjih 20 letih. 

image_alt
Umetna inteligenca bo ustvarila 97 milijonov novih delovnih mest

Upadanje delovno sposobnega prebivalstva oblikuje prihodnost delovnih mest

V Evropi naj bi bilo po poročanju tujih medijev do leta 2040 20 milijonov delovno sposobnih ljudi manj. Ob tem bo največji upad delovne sile zaznati v Italiji in Španiji. Strokovnjaki namreč napovedujejo, da bo čez 20 let v teh regijah kar 18 odstotkov delavcev manj kot leta 2021.  

Vrzel, ki jo ustvarja starajoče prebivalstvo, lahko zapolni avtomatizacija, zato bodo podjetja prisiljena, da ročne procese avtomatizirajo, hkrati pa izboljšajo pogoje za delo na daljavo, menijo strokovnjaki.

Po drugi strani pa avtomatizacija prinaša izgubo številnih delovnih mest. Nedavna raziskava agencije Forrester nakazuje, da je 25 odstotkov delovnih mest v Evropi ogroženih, do leta 2040 pa naj bi bilo kar 12 milijonov delovnih mest izgubljenih.

image_alt
Prihodnost: Tehnologija v letu 2031

Največji pritiski v gradbeništvu in kmetijstvu

Najbolj ogrožena naj bi bila delovna mesta srednje usposobljenosti, ki vključujejo preproste in rutinske naloge. Rutinska dela ne potrebujejo človeške interakcije, saj vključujejo zelo malo razmišljanja in jih avtomatizacija lahko zlahka nadomesti, menijo poznavalci.

Foto: Voranc Vogel/Delo
Foto: Voranc Vogel/Delo

Delež rutinskih delovnih mest je večji v gospodarstvih, odvisnih od proizvodnje. Takih naj bi bilo v Nemčiji 38 odstotkov, Veliki Britaniji pa 31 odstotkov delovnih mest, še navajajo tuji mediji.

V državah, kjer so gradbeništvo, industrija, kmetijstvo in podobni sektorji poglavitni vir prihodkov, so pritiski za naložbe v avtomatizacijo še toliko večji. Pričakuje se namreč, da bo avtomatizacija močno zmanjšala stroške delovnih procesov, hkrati pa povečala inovativnost.

Dejansko izgubljenih samo tri milijone delovnih mest

Kot navaja spletna stran ZDNet, naj bi glede na nekatere raziskave 78 odstotkov podjetij povečalo naložbe v avtomatizacijo, da bi jim pomagala rešiti pomanjkanje delovne sile. Hkrati pa 85 odstotkov anketirancev upa, da jim bo avtomatizacija pomagala pritegniti nove talente in obdržati obstoječe.

image_alt
Kako bo umetna inteligenca oblikovala našo prihodnost

Medtem ko se nekatera delovna ukinjajo, pa se ustvarjajo nova. V zadnjih 10 letih so delovna mesta v informatiki rasla devetkrat hitreje, v prihodnjih 20 letih pa bo ustvarjenih devet milijonov zelenih delovnih mest, napoveduje Forrester. Kar pomeni, da bo do leta 2040 zaradi avtomatizacije dejansko »samo« tri milijone delovnih mest izgubljenih.

Več iz rubrike