Kako bo umetna inteligenca oblikovala našo prihodnost

V prihodnosti bo zaradi napredka v tehnologiji marsikdo ostal brez službe, toda verjetno bomo ustvarili popolnoma nova delovna mesta.
Fotografija: Robote srečujemo že sedaj, Foto: Reuters
Odpri galerijo
Robote srečujemo že sedaj, Foto: Reuters

Sicer se zgoraj opisano že dogaja, namreč veliko število pridnih človeških rok je že zamenjala umetna inteligenca (UI), avtomatizacija in tehnološki napredek nasploh. Toda v prihodnosti lahko pričakujemo, da bo ta rast še hitrejša in obsežnejša, sploh če bo postala tehnologija cenovno bolj dostopna.
 

Bo človeka zamenjal stroj?

 
Ob napredku in razvoju tehnologije se pojavljajo skrbi, da bi stroj popolnoma zamenjal človeka, kar pa je v bližnji prihodnosti malo verjetno, je na spletni strani Entrepreneur zapisal Archil Cheishvili, direktor podjetja GenesisAI. Slednje se poleg razvoja na področju UI ukvarja še z razvijanjem cenovno dostopne 'tržnice' za to tehnologijo. Po besedah direktorja ustvarjajo »Amazon za UI«. Cheishvili meni, da bo tehnologija vplivala na celotno ekonomijo, od stopnje brezposelnosti, do ekonomske rasti in izboljšane produktivnosti.
 
image_alt
Prodaja navideznih nepremičnin vse večji biznis

Vendar pa ni razloga za skrb, saj je to naravni potek razvoja in napredka, nekaterih poklicev preprosto ne potrebujemo več. Tako bi denimo začudeno pogledali ali morda kar poklicali policijo, če bi vam nekdo vsako jutro trkal po oknih, da vas zbudi. To je bilo namreč plačano delo, poklic v Veliki Britaniji, ki je izumrl v sredini prejšnjega stoletja. Ob prihodu računalnikov pa si denimo nihče ni mogel predstavljati, da bodo lahko ljudje živeli od ustvarjanja spletne vsebine, ki jo objavljajo na različnih socialnih omrežjih.
FarmBeast je manjši kmetijski robot, ki ga razvijajo študentje in profesorji iz Univerze Maribor. Z njim dosegajo že odlična mesta na študentskih tekmovanjih iz kmetijskih robotov. Foto: Erik Rihter/Delo
FarmBeast je manjši kmetijski robot, ki ga razvijajo študentje in profesorji iz Univerze Maribor. Z njim dosegajo že odlična mesta na študentskih tekmovanjih iz kmetijskih robotov. Foto: Erik Rihter/Delo

Višja produktivnost po nižji ceni

 
Nekje do leta 1970 sta produktivnost in urna postavka rasli vzporedno, kasneje pa urna postavka ni več dohajala produktivnosti. Tako je sedaj delavec cenejši, a ob pomoči tehnologije bolj produktiven. Če v enačbo dodamo še UI, se bosta krivulji še bolj oddaljili ena od druge. Dobili bomo delavca, ki je relativno poceni, toda zaradi avtomatizacije UI izjemno produktiven, poleg tega pa jih bomo za enako opravljeno delo potrebovali manj, pojasnjuje Cheishvili in dodaja, da to lahko spremeni ekonomijo.
 
image_alt
Opozorila na »grozljiv« kolaps finančnega trga

Toda pojavlja se vprašanje, ali bodo zaradi tega zgolj bogati bogatejši, ali pa bo to morda vzpostavilo ravnovesje in nam ne bo več treba delati? Dejstvo je, da se v bližnji prihodnosti še ne pričakuje, da bo avtomatizacija UI popolnoma nadomestila človeka, pričakuje pa se odpis določenih delovnih mest. Toda kot pri razvoju računalnika se bo tudi okoli te tehnologije razvilo kar nekaj novih industrij in z njimi delovnih mest, če bo cenovno dostopna, meni Cheishvili.
 

Nižje kot so cene, več je povpraševanja

 
Roboti Boston Dynamics. Foto: Posnetek zaslona/YouTube
Roboti Boston Dynamics. Foto: Posnetek zaslona/YouTube
Srednjeročno gledano, bo napredek UI omogočil cenejšo in masovno proizvodnjo izdelkov, kar bo posredno vodilo do večjega povpraševanja po teh izdelkih. »To so osnove ekonomije: ko se cena izdelka zniža, ga lahko kupi več ljudi, kar poveča količino povpraševanja,« je zapisal direktor GenesisAI. Primer takšnega razvoja je računalniška tehnologija, namreč ko se je pocenila in si jo je lahko privoščilo več ljudi, so se pojavile nove uporabe tehnologije in z njimi nove industrije. Tako smo dobili pametne ure, pametne telefone, pametna očala, pametne domove, avtonomne avtomobile in podobno.
 
Verjetno nihče ne more predvideti, kakšni bodo poklici prihodnosti, toda lahko smo prepričani, da bo svojo vlogo v njih našla avtomatizacija UI. Velik skok v razvoju tehnologije pa lahko pričakujemo, ko se bo pocenila in se bodo do nje dokopali običajni ljudje. Razvilo se bo ogromno novih idej in neraziskanih možnosti, kako lahko stroje in naprave naučimo človeškega razmišljanja.
 

Več iz rubrike