Walmart se z »ubijalsko storitvijo« podaja na splet

Walmart bo še ta mesec zagnal spletno storitev Walmart+. Ta je predstavljena kot konkurenca Amazon Primu in je že povzročila skok vrednosti delnic Walmarta.
Fotografija: Walmart ima svoje trgovine in skladišča prisotna praktično povsod v ZDA, s tem adutom pa bo resno izzval spletno prodajo Amazona, ki ima slab doseg izven mest. FOTO: Joshua Lott/Reuters
Odpri galerijo
Walmart ima svoje trgovine in skladišča prisotna praktično povsod v ZDA, s tem adutom pa bo resno izzval spletno prodajo Amazona, ki ima slab doseg izven mest. FOTO: Joshua Lott/Reuters

Amazon kraljuje v spletni prodaji, kjer je tekmecev veliko, a vendar mu nobeden ne pride blizu. Ne le to, vrednost delnic je pred dvema dnevoma presegla 3000 dolarjev, s tem pa se je gigant iz Seattla še enkrat več ustoličil kot absolutni zmagovalec obdobja pandemije.
 

Dobri časi za tehnološka podjetja


Rekordne vrednosti pa v trenutni krizi doživlja tudi sam Nasdaq, ki že šesti zaporedni dan pluje v zelenih številkah. Temu je veliko prispeval ravno Amazon, skok pa je doživela tudi delnica Walmarta, ki bo še ta mesec zagnal storitev spletne prodaje Walmart+. Slednja naj bi bila »ubijalec Amazon Prima«, storitve spletne prodaje, ki prednjači pred vsemi ostalimi sorodnimi storitvami.Spletni portal Zerohedge piše, da je Walmart+ pričakovati ob koncu tega meseca, sicer pa bo mesečna naročnina znašala 98 dolarjev in bo vključevala številne ugodnosti. Med temi izstopa dostava osnovnih živil in drugih izdelkov za splošno rabo na isti dan, kot je bilo oddano naročilo, znižane cene gorivih na črpalkah Walmarta in pa dostop do aktualnih ponudb.
 

Mogočen Walmart


Walmart je sicer ena najbolj prepoznavnih verig klasičnih trgovin in obenem podjetje z največjim obsegom dohodkov na svetu; samo lani so imeli 514,405 milijard dolarjev dohodkov, kar jih hkrati uvršča na prestižni seznam Fortune 500. To družinsko podjetje je tudi največji zasebni delodajalec na svetu, zaposluje namreč okoli 2,2 milijona ljudi. Skoraj polovičen lastniški delež je v rokah družine Walton, ki je najbogatejša družina v ZDA in celo na svetu, če ne upoštevamo kraljevnih družin. Kar trije najbolj vidni člani družine so prav tako že od leta 2001 stalno prisotna na seznamu najbogatejših Američanov.

Amazon Prime je praktično članstvo, ki kupcem omogoča hitro dostavo in ostale prednosti na spletu. Ravno to želi izzvati storitev Walmart+. FOTO: Reuters
Amazon Prime je praktično članstvo, ki kupcem omogoča hitro dostavo in ostale prednosti na spletu. Ravno to želi izzvati storitev Walmart+. FOTO: Reuters
Približno dve tretjini prodaje Walmart ustvari znotraj ZDA, medtem, ko meje za Amazon niso tako jasno začrtane, saj je ta prepoznaven spletni trgovec.
 

Nova realnost, novi kupci


Pandemija je Amazon povzdignila v višave, to pa zdaj želijo doseči tudi ostali klasični trgovci, med katere se uvršča tudi Walmart. Ta se želi bolj približati svetovni prodaji preko spleta, zagotovo pa se vodilni zavedajo, da so klasične trgovine vse manj priljubljene med kupci, med drugim tudi zaradi potrebnega upoštevanja varnostnih ukrepov.

Zerohedge med drugim poroča, da je so pri Walmartu svoje spletne storitve želeli zagnati že aprila, vendar so le tega zamaknili zaradi aktualnih razmer nega koronavirusa.

Amazonu v trenutni fazi velik izziv predstavlja dostavljanje dnevnih živil kupcem izven mest. Povedano drugače, šibka točka Amazona je majhna razvejanost po ZDA, kar pa je svojevrstna prednost Walmarta, ki je v ZDA prisoten tako rekoč povsod in bo s tem tudi konkuriral Amazonu.

Zaenkrat ni znano ali bo Walmart takoj štartal s pokrivanjem cele ZDA ali bo vendarle začel postopoma po regijah. Zaradi finančne moči Walmarta pa je gotovo to, da so resen tekmec Amazon Primu, še pišejo pri Zerohedgu.

Več iz rubrike

ikonomija

Obetavni rezultati brezžične elektrike po ideji Nikole Tesle

Brezžičen prenos električne energije ni čarovnija, je nekaj kar je dokazano mogoče - startup iz Nove Zelandije pa zdaj postavlja nove mejnike te tehnologije.

ikonomija

Vpliv epidemije na Slovenska podjetja bistveno bolj asimetričen kot v recesiji …

Društvo za marketing Slovenije je v sodelovanju s podjetjem Valicon izvedlo raziskavo Trženjski monitor DMS, s katero so v mesecu juniju raziskovali, kako bo epidemija covid-19 vplivala na slovensko …

ikonomija

Apple kupil startup, ki lahko iPhone spremeni v POS-terminal

Apple bo uporabnikom omogočil, da preko IPhonov tudi sprejemajo plačila, ne le plačujejo.

ikonomija

Hekerji v iPhonih in iPadih našli ranljivost, ki je ni mogoče odpraviti

Skupina kitajskih raziskovalcev je spregovorila o tem, kako vdreti v iPhone in iPad. Odkrili so ranljivost, povezano z varnostnim čipom SEP.

Komentarji: