Bazne postaje 5G sevajo manj kot gospodinjski aparati

Če se ne bojimo sušilnika za lase ali brezžičnega usmerjevalnika, potem ni nikakršnega razloga, da bi povzročali paniko okoli nove tehnologije.
Fotografija: Omrežje 5G bo do leta 2035 omogočilo povečanje globalnega gospodarstva za 12.300 milijard dolarjev in odprtje najmanj 22 milijonov novih delovnih mest. FOTO: Sunshine Studio / Shutterstock
Odpri galerijo
Omrežje 5G bo do leta 2035 omogočilo povečanje globalnega gospodarstva za 12.300 milijard dolarjev in odprtje najmanj 22 milijonov novih delovnih mest. FOTO: Sunshine Studio / Shutterstock

 

V pričakovanju velikih inovacij, s katerimi bo novo omrežje dobilo pravi smisel, se je tudi v Južni Koreji del družbe najprej obrnil proti 5G. Le da se je to zgodilo veliko prej kot v Evropi. A država, ki skrbno načrtuje svojo digitalno prihodnost, ima za ministra znanosti in informacijsko-komunikacijske tehnologije Čoi Ki Jounga, slovitega strokovnjaka za umetno inteligenco in polprevodnike.

Njegovo pojasnilo zveni kompetentno. Bazne postaje omrežja 5G - je že lani dejal minister -, oddajajo manj sevanja od povprečnega gospodinjskega aparata. Če se ne bojimo sušilnika za lase ali brezžičnega usmerjevalnika, potem ni nikakršnega razloga, da bi povzročali paniko okoli nove tehnologije.Teorije, ki telekomunikacijske mreže povezujejo z zdravstvenimi težavami, obstajajo že vse od obdobja 3G, vendar je tokrat nevarno dejstvo, da se na zahodu pospešeno spreminjajo v nekakšno vrsto prevladujočega gibanja proti novi generaciji interneta in tudi potencialnemu cepivu proti covidu-19.

Povezava med tema dvema stvarema je trditev, da so si koronavirus izmislili zato, da bi celotno človeštvo prisilili k cepljenju, nato pa bi hkrati z vbrizganjem cepiva ljudem vstavili čip, ki bo vsakega posameznika povezal z omrežjem 5G, tako da bo pod stalnim nadzorom nekakšnih zlih sil, velikih sil in, seveda, agensov velikega kapitala.

Problem takšnih teorij zarote je v tem, da je vsak od nas že čipiran, resda ne na ta način, da bi mu čip vbrizgali v vrat ali roko, ampak tako, da ga nosimo na osebni izkaznici, kreditnih karticah ali računih na facebooku.


Še večji problem je, da se velik del človeštva že od prejšnjih generacij interneta prostovoljno razgalja na raznih družbenih mrežah, tako da je težko najti delček zasebnosti, ki bi nam še ostal svet.

A zgodba o 5G je nekaj drugega. To je vprašanje pripravljenosti na prihodnost. Zakaj ne bi v času, ko še nismo povsem izstopili iz pandemične osamitve, o vsem tem še enkrat dobro razmislili?
 

Več iz rubrike