Omrežje pete generacije bo »peskovnik« za inovacije

Tokrat prispevek s predstavnikom enega vidnejših razvijalcev opreme za tehnologijo 5G. Aleksandar Todorovski iz Ericssona o začetkih 5G in kaj ta tehnologija pomeni za EU ter gospodarstvo.
Fotografija: Aleksandar Todorovski iz Ericssona izpostavlja, da digitalizacija zdaj poteka na vseh ravneh gospodarstva, s tehnologijo 5G pa lahko uporabo digitalnih orodij še izboljšamo. FOTO: Lastni arhiv
Odpri galerijo
Aleksandar Todorovski iz Ericssona izpostavlja, da digitalizacija zdaj poteka na vseh ravneh gospodarstva, s tehnologijo 5G pa lahko uporabo digitalnih orodij še izboljšamo. FOTO: Lastni arhiv

V današnjem prispevku sprašujemo zakaj je 5G opredeljena kot strateškega pomena za EU, kako se omenjena tehnologija uporablja v podjetniškem okolju in kako poteka digitalizacija družbe s pomočjo 5G.

Medtem ko tehnološka vojna med ZDA in Kitajsko vpliva na Huawei, ostala tehnološka podjetja vidijo priložnosti na področju razvoja tehnologije 5G. Med temi so ameriški Qualcomm, Intel, Apple, svoje predstavnike v globalni tekmi pa ima tudi EU, ki so iz omenjene tehnološke vojne izvzeti. Najbolj vidna evropska predstavnika sta skandinavska velikana Nokia in Ericsson, ki svoj razvoj že več let usmerjata prav v področje tehnologije 5G.

V prispevku objavljamo pogovor z Aleksandrom Todorovskim, Ericssonovim predstavnikom za Slovenijo, ki je že od začetka prisoten pri razvoju 5G. Vprašali smo ga kakšni so bili začetki razvoja te tehnologije, katere so ovire ob uporabi 5G in pa kakšno korist bo od novega omrežja imel "klasičen" uporabnik.
Pri Ericssonu že v letu 2020 pričakujejo rast naročnin na omrežje 5G, pravi Aleksandar Todorovski. FOTO: Rafael Marchante/Reuters
Pri Ericssonu že v letu 2020 pričakujejo rast naročnin na omrežje 5G, pravi Aleksandar Todorovski. FOTO: Rafael Marchante/Reuters


Pogovor je del prispevkov Resnice in miti o 5G, vsi prispevki pa so prosto dostopni na naši spletni strani.

Vabljeni k branju!
 

Tehnološka podjetja se borijo za svoj kos pogače na področju tehnologije 5G. Zakaj je ravno na tem področju takšna tekmovalnost?


Prepričan sem, da bo tehnologija 5G postala nov "peskovnik" za inovacije, posledično pa je strateško pomembna za EU, ki odkrito podpira razvoj in vpeljevanje te tehnologije v družbo. Povedano drugače, 5G bo postala digitalna avtocesta naslednjega desetletja, prometa, ki poteka po spletu pa se bo v tem času bistveno spremenil. Peta generacija omrežja je eden ključnih elementov pri izgradnji primerne infrastrukture za razvoj digitalne družbe, ki je praktično neizogibna.
 

Kje v tej globalni tekmi se giblje evropski Ericsson?


Upam si trditi, da je Ericsson na svetovni ravni vodilno podjetje na področju tehnologije 5G. Tehnologijo in opremo za prvo omrežje 5G, ki je zaživelo v Evropi je zagotovil Ericsson, prav tako smo prvo komercialno podjetje, ki je vzpostavilo omrežje 5G na štirih kontinentih. Evropa v trenutnih razmerah ne sme zamuditi priložnosti pri soustvarjanju družbe, ki temelji na tehnologiji 5G, kajti podjetja na ameriškem in kitajskem trgu bodo to priložnost zagotovo izkoristila.
Pri nekaterih mobilnih operaterjih, ki ponujajo omrežje 5G je že zdaj mogoče zaznati spremembe v paketih za vsakdanjo uporabo. FOTO: Yves Herman / REUTERS
Pri nekaterih mobilnih operaterjih, ki ponujajo omrežje 5G je že zdaj mogoče zaznati spremembe v paketih za vsakdanjo uporabo. FOTO: Yves Herman / REUTERS


Trenutno imamo pri Ericssonu po svetu sklenjenih več kot 80 pogodb z različnimi operaterji; od tega je 30 takih, ki bi se uporabljale kot komercialna omrežja v realnem času. Vemo tudi, da so interes po uporabi tehnologiji 5G izkazala tudi slovenska podjetja.

 

Kje vidite največ uporabnosti tehnologije 5G? Bo ta uporabna zgolj v mestih in tovarnah?


Tehnologija 5G je idealna za oblikovanje pametnih tovarn, obenem pa je eden od ključnih elementov v procesu digitalizacije celotne družbe. To se je že pokazalo pri sodelovanju Ericssona z Audijem in podjetjem SICK, kjer smo proizvodnjo v Nemčiji nadgradili z omrežjem 5G. Avtomatizirana proizvodnja se je varno in brezžično gibala po prostoru, ob tem pa nemoteno sodelovala z ostalimi (človeškimi) zaposlenimi. Podobno sodelovanje se lahko izpelje povsod drugod, pametne tovarne in mesta so le začeten primer te harmonizacije.

Digitalizacija zdaj poteka na vseh ravneh gospodarstva, s tehnologijo 5G pa lahko uporabo digitalnih orodij še izboljšamo. Avtomatizacija se bo ob uporabi 5G odzivala v praktično realnem času, vse skupaj pa vodi v večanje kakovosti dela in tudi življenja ljudi.


Pomembno vlogo pri vpeljevanju omrežja 5G v družbo imajo tudi mobilni operaterji, ki imajo ogromno izkušenj na področju vzpostavitve omrežij. Samo ob sodelovanju mobilnih operaterjev, podjetniškega sektorja in proizvajalcev opreme za 5G, lahko pričakujemo finančno dosegljiv in učinkovit ekosistem pametnih tovarn in mest.
 

Kakšno korist bo od tehnologije 5G imel "klasičen" uporabnik mobilnih telefonov? Je prednost predvsem hitrost?


Med ključnimi izboljšavami omrežja 5G za "vsakdanjega" uporabnika je zagotovo hitrost prenosa podatkov, vendar pa to ni edina prednost te tehnologije. Omrežje 5G se kaže kot bolj zanesljivo od predhodnih omrežij, prav tako pa je zelo pomemben tudi manjši zamudni čas (latenca) povezave. Slednje je pravzaprav ena izmed največjih razlik, ki ločuje omrežje 4G in 5G.


Pri nekaterih mobilnih operaterjih, ki ponujajo omrežje 5G je tako že zaznati spremembe v paketih za vsakdanjo uporabo. Ti v kombinaciji z omrežjem 5G ponujajo tudi storitve virtualne resničnosti, storitve v oblaku za igranje iger in podobne rešitve za sodobnega digitalnega uporabnika. Pričakovati je tudi inovacije na podlagi tehnologije 5G, za katere zdaj še ne vemo, da so mogoče in pa seveda uporaba interneta stvari.

Potencial za učinkovito digitalizacijo in uporabo 5G je zagotovo velik, pri tem pa se najprej spomnim na pametno proizvodnjo, pametne robote, pametna mesta, avtonomna vozila, zelo veliko pa bo pridobilo tudi zdravstvo.

Todorovski poudarja, da je tehnologija 5G idealna za oblikovanje pametnih tovarn, obenem pa je eden od ključnih elementov v procesu digitalizacije celotne družbe. FOTO: Reuters
Todorovski poudarja, da je tehnologija 5G idealna za oblikovanje pametnih tovarn, obenem pa je eden od ključnih elementov v procesu digitalizacije celotne družbe. FOTO: Reuters

Kako se komercialni uporabniki omrežij odzivajo na omrežje 5G?


Približno 30 mobilnih operaterjev po vsem svetu, ki so obenem naši partnerji, že vpeljujejo omrežje 5G. Vedno večji je tudi nabor mobilnih naprav, ki podpirajo omrežje 5G. Oboje je dovolj zgovoren znak, da je želja po 5G prisotna.

Pri Ericssonu v letu 2020 pričakujemo rast naročnin na omrežje 5G. Predvidevamo, da bo teh po celem svetu še do konca leta blizu 100 milijonov. V istem letu pričakujemo, da bo približno 20 do 25 odstotkov vseh mobilnih operaterjev pričelo s projekti, katerih cilj je zagotavljanje omrežja 5G. Do leta 2025 pa je na svetovni ravni pričakovati že 2,6 milijard naročnin na omrežje 5G, pri tem bosta najverjetneje prednjačila Amerika in Azija.
 

Dvomov o primerni varnosti 5G je veliko. Kako proizvajalci opreme za tehnologijo 5G odgovarjate na očitke o preveliki nevarnosti elektromagnetnega valovanja omrežja 5G?


Radijski del omrežja mora upoštevati smernice zdravstvenih organizacij in državno zakonodajo. V zadnjih 50 letih je bilo opravljenih ogromno raziskav glede vpliva elektromagnetnega valovanja na človeško telo, smernice in zakonodaja pa se je oblikovala ravno na podlagi ugotovitev teh raziskav. Tako znanstveniki kot Svetovna zdravstvena organizacija so si enotni, da so trenutne omejitve primerne. Konec koncev je tudi proizvajalcem opreme za 5G v interesu, da je le-ta varna za uporabo, saj bomo tudi mi živeli s signalom 5G.

Več iz rubrike