Je predsednik Sirije ta, ki je v Evropo poslal za milijardo evrov droge?

Pretekli teden so italijanski organi kazenskega pregona - kot pravijo - zasegli največjo količino amfetaminov na svetu.
Fotografija: Na desetine milijonov tablet, ki jih je policija prepoznala kot captagon, se je usula iz lukenj in napolnila na desetine velikih zabojnikov. FOTO: A. Garofalo / DPA
Odpri galerijo
Na desetine milijonov tablet, ki jih je policija prepoznala kot captagon, se je usula iz lukenj in napolnila na desetine velikih zabojnikov. FOTO: A. Garofalo / DPA

Italijanske oblasti so osupnile svet, ko so sporočile, da je »Islamska država« poskušala v Evropo poslati amfetamine, vredne milijardo evrov. Toda potem, ko so analitiki sprožili dvome, se oči usmerjajo v režim predsednika Bašara al Asad​a.

Videoposnetek Guardia di Finanza, oddelka za preiskave finančnega kriminala in tihotapljenja, priloženega Ministrstvu za gospodarstvo in finance, prikazuje uradnike, ki uporabljajo krožne žage, s katerimi zarezujejo v cilindre papirja, poslane iz Sirije.

Desetine milijonov tablet, ki jih je policija prepoznala kot captagon, se je usulo iz lukenj in napolnilo na desetine velikih zabojnikov.

Uradniki trdijo, da so skupno zasegli 84 milijonov tablet, težkih nekaj manj kot 14 ton, kar je po podatkih policije skorajda dovolj za oskrbo celotne Evrope. Vrednost pošiljke je ocenjena na nekaj več kot milijardo evrov.
 

Policisti sumijo, da je drogo iz Sirije poskušala dobaviti teroristična skupina »Islamska država« (IS).

Po poročanju Guardia di Finanza vsebujejo tablete amfetamina simbol označbo captagona, ki zaznamuje »Jihad drogo«, ki jo izdeluje IS. Droga je dobila svoj vzdevek, ko so vojaki IS priznali, da ob jemanju tovrstne droge lažje ostanejo budni in med bojem ne čutijo strahu ali bolečine.

»Znano je, da IS financira lastne teroristične dejavnosti, zlasti s preprodajo mamil - sintetičnih, ki jih množično proizvajajo v Siriji -, posledično je v zadnjem času prevzela vodstvo med svetovnimi proizvajalci amfetaminov,« so v izjavi dejali italijanski uradniki.


Malo verjetno, da bi lahko IS ustvaril takšno količino


Strokovnjaki za teroristične skupine in Sirijo so takoj izrazili dvom. IS je od leta 2014 izgubila skoraj vse svoje ozemlje, njihova moč pa je omejena. Charles Lister, direktor sirijskega programa Inštituta za Bližnji vzhod, je na Twitterju zapisal, da »se ta zgodba sploh ne sestavi ...«
Policisti sumijo, da je drogo iz Sirije poskušala dobaviti teroristična skupina »Islamska država« (IS). FOTO: Shutterstock
Policisti sumijo, da je drogo iz Sirije poskušala dobaviti teroristična skupina »Islamska država« (IS). FOTO: Shutterstock

Aymenn Jawad al-Tamimi, sirski strokovnjak z univerze Swansea, je za nemški DW dejal, da »se glede na trenutne omejene zmogljivosti skupine na ravni proizvodnje zdi malo verjetno, da bi lahko ustvarili tako velike količine droge.«

Vojna poročevalka in starejša sodelavka Jackson Inštituta za globalne zadeve z univerze Yale Janine di Giovanni je vzbudila podobne dvome. »Vse kar lahko rečem je, da se zdi zelo malo verjetno, da bi IS ustvaril takšno zalogo drog, glede na to, da po besedah ​​mojega kolega živijo v jamah v Siriji in Iraku,« je dejala za DW.


Italijanski preiskovalci niso več prepričani


Drug kamen spotike je pristanišče, iz katerega pri Guardia di Finanza trdijo, da je bil odposlan captagona. Latakia, pristaniško mesto na sredozemski obali Sirije, je namreč ohranilo varno razdaljo od IS. Poleg tega je pristanišče od nekdaj v rokah predsednika Assada.
Poti vodijo do Bašara al Asada, zdravnika in politik, ki je trenutni predsednik Sirije. FOTO: Harold Escalona / Shutterstock
Poti vodijo do Bašara al Asada, zdravnika in politik, ki je trenutni predsednik Sirije. FOTO: Harold Escalona / Shutterstock

Ko je DW italijanskim oblastem predstavil dvome strokovnjakov, so se umaknili od gotovosti svoje izjave. »Trenutno še nismo potrdili, da je drogo proizvedla IS v Siriji, preiskava še poteka,« je za DW povedal polkovnik Giuseppe Furciniti, vodja preiskovalne skupine za organizirani kriminal Guardia di Finanza.

Polkovnik Furciniti je kljub temu zatrdil, da je IS znan po tovrstnih drogah v Siriji.

Glede na Svetovno poročilo o drogah Združenih držav 2020 je Bližnji vzhod in zlasti Savdska Arabija daleč največji trg za tablete, ki so pogosto mešanica amfetaminov in kofeina.

Toda pri IS še zdaleč niso edini. Druge kriminalne tolpe in libanonska milica Hezbollaha so prav tako povezane s captagonom. »V zadnjih nekaj letih sta bili glavni proizvodni mesti zagotovo v Libanonu in Siriji,« je za DW dejal Thomas Pietschmann, višji raziskovalni direktor urada OZN za droge in kriminal.


Veliko drog - narejenih v zadnjem času -, je bilo odpremljenih iz Latakije


Februarja je bilo v pošiljki električnih kablov v Dubaj odkritih 5,6 tone tablet. Junija lani so grške oblasti ustavile pošiljko 33 milijonov tablet, skritih znotraj lesenih palet, ki so jih odposlali iz Latakije. Količina odposlanih drog, izvorno pristanišče in metode, ki se uporabljajo za poskus skrivanja, kažejo na režim predsednika Assada.

Kot poroča nemški tednik Der Spiegel, Assadov stric Samer Kamal Assad vodi več tovarn za proizvodnjo captagonov, zakrinkanih v embalažno podjetje v vasi južno od Latakije.
 

Več iz te teme:

Več iz rubrike

Komentarji: