Zuckerberga obtožili nečloveškosti

Prebivalka Havajev Mia Brier je zagnala kampanjo, s katero želi preprečiti nadaljnjo kolonizacijo Zuckerberga, peticija na spletni strani change.org pa je že zbrala več kot 500 tisoč podpisov.
Fotografija: Mark Zuckerberg se je znova znašel v škandalu, tokrat ga obtožujejo teženj po pridobivanju ozemlja na Havajih. FOTO: Frederic Legrand / Shutterstock
Odpri galerijo
Mark Zuckerberg se je znova znašel v škandalu, tokrat ga obtožujejo teženj po pridobivanju ozemlja na Havajih. FOTO: Frederic Legrand / Shutterstock

Ustanovitelj in obraz Facebooka Mark Zuckerberg zagotovo ni med najbolj priljubljenimi osebnostmi zadnjega časa. Že pred leti je bil na udaru zaradi škandala zbiranja podatkov uporabnikov Facebooka s strani podjetja Cambridge Analytica, zadnje mesece pa bije borbo z oglaševalci, ki bojkotirajo njegovo socialno omrežje, zaradi pasivnosti pri zajezitvi širjenja netočnih informacij po spletu.
 

Nekatere domačine otoka Kauai na Havajih skrbi, da bodo prisiljeni prodati svoja ozemlja zaradi tožb Zuckerberga. FOTO: RTV Slovenija
Nekatere domačine otoka Kauai na Havajih skrbi, da bodo prisiljeni prodati svoja ozemlja zaradi tožb Zuckerberga. FOTO: RTV Slovenija
Nov pripetljaj


Spletni NYPost piše, da je Zuckerberg zdaj obtožen še »kolonizacije« otoka Kauai na Havajih. Prebivalka Havajev Mia Brier je namreč zagnala kampanjo, s katero želi preprečiti nadaljnjo kolonizacijo Zuckerberga, peticija na spletni strani change.org pa je že zbrala več kot 500 tisoč podpisov.

Brierjeva v svoji kampanji Zuckerberga opisuje kot pohlepnega, saj naj bi začenjal tožbe zoper domačinom na havajskem otoku Kauai. Tožbe so uperjene proti tistim domorodcem, ki imajo posestvo v bližini njegove - 100 milijonov dolarjev težke - vile.

»Mark Zuckerberg je šesti najbogatejši Zemljan, ob tem pa toži havajske domorodce na otoku Kauai, z namenom, da pridobi dodatna zazidljiva posestva. Ljudje so tam živeli celo svoje življenje in si na Havajih ustvarili družine. Havajčani so že tako deležni nepravične obravnave, zato jim moramo nujno zagotoviti ohranitev njihovih posestev« je zapisano v kampanji.Na obtožbe so se odzvali tudi Zuckerbergovi predstavniki za stike z javnostjo, ki je argumente iz kampanje v celoti zanikal.
 

Dozdajšnje tožbe


Pri NYPostu pišejo, da je Zuckerberg leta 2017 na otoku Kauai zoper številnim domačinom dejansko vložil tožbe. Ti so imeli v bližini njegove vile več manjših in razmetanih parcel, ki jih je prvi človek Facebooka želel odkupiti na dražbi - z namenom povečanja svoje zasebnosti.

Zuckerberg je tožbe nato vendarle opustil, dve leti kasneje pa znova postal tarča kritik. Leta 2019 je namreč nadaljeval s serijo tožb, vendar je pri tem sodeloval z lokalnim prebivalcem Carlosom Andradejem. Andrade je tožbe vložil v svojem imenu, sam namen teh tožb pa je bil povsem enak.

Facebook je že leta sinonim za surovo rabo podatkov svojih uporabnikov, ki tu pa tam pristanejo celo v rokah zunanjih družb. FOTO: Shutterstock
Facebook je že leta sinonim za surovo rabo podatkov svojih uporabnikov, ki tu pa tam pristanejo celo v rokah zunanjih družb. FOTO: Shutterstock
Tudi v tem primeru so govorci Zuckergerga zagotovili, da ta »ne toži staroselcev Havajev« ter da »nihče ne bo pregnan iz svojih domov, kar je opazno že od začetka leta 2017, ko je Zuckerberg umaknil svoje tožbe.« Govorci dodajajo še, da se Mark Zuckerberg in njegova žena Priscilla zavzemata za izboljšanje izobraževalnega in zdravstvenega sistema ter drugih izzivov na Havajih, zato sta aktivno vključena v dobrodelne organizacije.
 

Želja po zasebnosti


Domicil Zuckerberga je sicer v Palo Altu v Kaliforniji. Tudi tam je Zuckerberg odkupil okoliško zemljo oziroma hiše, s čimer je želel omejiti dostop do njegovega posestva. Ironično je, da je Zuckerberg eden večjih zagovornikov čim bolj transparentnih socialnih omrežij, obenem pa svoji zasebnosti namenja ogromno svojega časa in denarja. V Palo Altu je kupil kar štiri okoliške hiše, ki zdaj omejujejo vidno polje do njegovega vrta in glavne spalnice.

Več iz rubrike