Rastoder bo začel s prenovo razpadajočega tivolskega hotela Bellevue

Družba Rastoder se pripravlja na začetek rušitvenih del v okviru projekta rekonstrukcije propadajočega nekdanjega hotela Bellevue na pobočju Šišenskega hriba na robu ljubljanskega parka Tivoli, so za STA povedali v podjetju.
Fotografija: Obnova Bellevueja po zamislih arhitektov Kalan. FOTO: Sabec Kalan arhitekti 
Odpri galerijo
Obnova Bellevueja po zamislih arhitektov Kalan. FOTO: Sabec Kalan arhitekti 

V družbi Rastoder, ki je najbolj znana kot največji uvoznik banan in drugega eksotičnega sadja v Sloveniji in regiji, so vlogo za gradbeno dovoljenje za rušitev in rekonstrukcijo dotrajanega glavnega objekta nekdanjega hotela ter gradnjo novega dela vložili že v začetku leta 2019, takrat so upali, da bi z deli lahko začeli že v lanskem drugem četrtletju. Vendar pa se je postopek izdaje gradbenega dovoljenja zavlekel. 

Iz lanskega sklepa Agencije RS za okolje, da investitor, uradno je to podjetje Bellevue investicije, za načrtovane gradbene posege ne potrebuje okoljevarstvenega soglasja, je bilo razvidno, da bo večfazna gradnja potekala 18 mesecev. Pri tem bodo morali pri rekonstrukciji zaščitene stavbe starega hotela v celoti upoštevali pogoje in usmeritve Zavoda za varstvo kulturne dediščine. Glavna hotelska stavba je namreč kulturni spomenik lokalnega pomena.Ker je stara stavba po dolgih letih prepuščenosti na milost in nemilost propadanju - vmes je v poslopju prišlo tudi do večjega požara - tako močno načeta, da je mogoča le še rekonstrukcija identičnega objekta z enakimi materiali, bodo obstoječo lupino najprej porušili in nato rekonstruirali, ob tem pa bodo zgradili tudi nov del. Skupaj naj bi bilo v novem hotelu po prvotnih načrtih 100 sob, vključeval pa bo tudi prostore za gostinski, kongresni in velnes program.

Obenem investitor načrtuje tudi obnovo poslopja tik ob stari hotelski stavbi, ki bo dobila ime Vila Bellevue, v njej pa nameravajo urediti štiri apartmaje v dveh etažah. Prenovili bodo tudi oba paviljona pri nekdaj priljubljenem hotelu in zbirališču Ljubljančanov, ki bosta namenjena manjšim dogodkom oziroma prireditvam.

Hotel Bellevue 22.2.2019 Ljubljana. FOTO: Suhadolnik Jože
Hotel Bellevue 22.2.2019 Ljubljana. FOTO: Suhadolnik Jože

Ali je investitor vmes načrte kaj prilagodil, ni znano, so pa v družbi Rastoder lani ocenjevali, da bo rekonstruirani hotel skupaj z novozgrajenim delom umeščen v kategorijo 4+ zvezdic. Dopuščali so tudi možnost, da bi bil hotel del katere od uglednih hotelskih verig. Vrednost investicije so lani ocenjevali na okoli 20 milijonov evrov.

Bellevue je imel v zadnjih letih več lastnikov. Leta 2001 je bil objekt vrnjen denacionalizacijskim upravičencem, družini Šterk. Ta ga je nato prodala Študentskemu servisu Maribor, ki se njegove obnove ni lotil in ga je prodal naprej jordanskemu državnemu skladu Mawared International. Tudi jordanski lastniki so nad načrti za obnovo obupali, tako da je konec leta 2017 že močno uničeni objekt z neugledno okolico pristal v lasti družbe Rastoder, ki se je v Ljubljani lotila in se še loteva kar nekaj velikih nepremičninskih projektov.


Prenova hotela Bellevue je samo eden od projektov novih hotelskih zmogljivosti, ki so se namnožili v letih turističnega razmaha v prestolnici. A to obdobje debelih krav je v začetku tega leta prekinila koronska kriza, ki je turizem zelo močno prizadela. Po pričakovanjih se bo sektor pobiral več let. Zaradi tega se pojavljajo vprašanja glede usode načrtovanih projektov novih hotelskih nastanitev v prestolnici.

Trenutno se sicer med drugim gradi poslovno-stanovanjski objekt na območju nekdanjega Šumija, v katerem bo po načrtih tudi hotel, s katerim bo upravljala španska hotelska veriga Barcelo Hotel Group, prizidek gradijo v Hotelu Four Points by Sheraton, hotelske zmogljivosti so predvidene tudi kot vsebina stolpnice Atower, ki jo na Bavarskem dvoru gradi Zlatarna Celje. Še en hotel je načrtovala tudi srbska Delta, ki je zgradila petzvezdični Hotel Intercontinental, bilo pa je tudi več manjših projektov.

Več iz rubrike