Radovan Bolko: Kriza bo veliko hujša kot leta 2009

Radovan Bolko, predsednik uprave koncerna Kolektor, enega največjih predstavnikov avtomobilske industrije pri nas, ki zaposluje več kot 5000 ljudi, opozarja, da so pred nami težji časi, kot so bili ob zadnji gospodarski krizi.
Fotografija: Na sliki predsednik uprave koncerna Kolektor Radovan Bolko. Foto: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Na sliki predsednik uprave koncerna Kolektor Radovan Bolko. Foto: Leon Vidic/Delo

»Prejšnja kriza je izhajala iz finančnega sektorja, ki je vplival na zmanjšanje kupne moči in s tem zmanjšano prodajo avtomobilov. To pa ni trajalo dolgo, saj se je Nemčija hitro odzvala in uvedla subvencije za staro vozilo v primeru nakupa novega in tako spodbudila nemško povpraševanje. Kitajska je takrat kot potrošniški trg izjemno hitro rasla in ravno v letih 2009 in 2010 se je v Aziji zgodila zgodovinsko gledano največja rast prodaje avtomobilov. To je pripomoglo k hitremu okrevanju, celo v nasprotju z vsemi napovedmi vodilnih analitskih inštitucij.

Danes teh pozitivnih indikatorjev, vsaj jaz, ne vidim. V Nemčiji so zelo zadržani glede spodbud za nakupe, Kitajska bo sicer še rasla, a že ima močno lastno proizvodnjo avtomobilov, ljudje so ob finančni negotovosti še vedno tudi negotovi glede vrste avtomobila, naj kupijo dizelsko gnanega, hibrid ali naj počakajo na električno vozilo. Pričakujemo, da bo ta kriza, zaradi dlje trajajoče slabe prodaje novih vozil, veliko hujša.«​ ... 

Več iz rubrike

aktualno

V Zrečah in na Rogli zadovoljni s turističnimi boni

Podjetje Unitur je zadovoljno s poletno sezono v Termah Zreče in na Rogli, saj se je veliko Slovencev odločilo izkoristiti turistične bone v njihovih destinacijah.

aktualno

Direktor Turizma Bohinj: Ni nas treba učiti, kako naj delamo in nam očitati, da…

Direktor Turizma Bohinj Klemen Langus izpostavlja potrebo po uravnoteženosti med lokalnim okoljem in turizmom, ki je v tem oziru lahko zgolj na drugem mestu.

aktualno

Izola, Portorož, Piran: Nabito polne plaže; prostora zmanjkuje

Slovenske obalne destinacije so zadovoljne s turističnim obiskom v prvem delu poletne sezone.

aktualno

Britanskemu trgu dela grozi črn konec leta

Številni zaposleni Britanci bi lahko s koncem vladne podpore izgubili službo. Britanski ekonomisti opozarjajo na brezno brez dna.

Komentarji: