Organizacijske tegobe prestavljenih olimpijskih iger

Poletne olimpijske na Japonskem so prestavljene na 23.julij naslednje leto. Se bodo olimpijske igre odvijale, če pandemija takrat še ne bo pod nadzorom?
Fotografija: Na Japonskem zopet narašča število okuženih, hkrati pa še bolj naraščajo tudi stroški prestavljanja izvedbe iger. FOTO:Issei Kato/Reuters
Odpri galerijo
Na Japonskem zopet narašča število okuženih, hkrati pa še bolj naraščajo tudi stroški prestavljanja izvedbe iger. FOTO:Issei Kato/Reuters

Nemški Deutsche Welle (DW) piše o težavah s katerimi se spoprijema Tokio, ki bi moral letos gostiti poletne olimpijske igre. Te so bile skupaj s paraolimpisjkimi igrami zaradi pandemije prestavljene na naslednjo leto; zdaj pa se javnost in stroka sprašujeta do katere mere mora biti pandemija pod nadzorom, da se igre sploh lahko izvedejo.

Na končni odgovor na to vprašanje bomo morali počakati še slabo leto, sporočajo iz Tokia. Poročevalec DW Julian Ryall piše, da bo junija 2021 dokončno jasno ali bodo olimpijske igre na Japonskem morda celo odpovedane.
 

Japonski premier Shinzo Abe se je v tem tednu seznanil s potekom organizacije iger naslednje leto, vendar pa do naslednjega leta ne bo znano, če igre sploh bodo izpeljane. FOTO: Rodrigo Reyes Marin/Reuters
Japonski premier Shinzo Abe se je v tem tednu seznanil s potekom organizacije iger naslednje leto, vendar pa do naslednjega leta ne bo znano, če igre sploh bodo izpeljane. FOTO: Rodrigo Reyes Marin/Reuters
Izvedba iger (še) ni zagotovljena


Mednarodni olimpijski komite in japonski organizatorji so v uradnem odzivu 24. marca letos sporočili, da je izvedba poletnega športnega spektakla preložena, kar je sploh prva preložitev olimpijskih iger; ostale so bile kvečjemu odpovedane. To bi bila že 32. olimpijada sodobnega časa, vendar pa je pandemija vse prej kot pod nadzorom, zato so dvomi o izvedbi razumljivi. Tudi, če bi cepivo proti novemu koronavirusu bilo razvito do naslednjega leta, se porajajo dvomi ali bo tega sploh dovolj za vse atlete, druge udeležence, organizatorje in tudi gledalce.

Vodja organizacijskega odbor za olimpijske igre na Japonskem Toshiaki Endo je preteklo sredo seznanil premiera Shinza Aba, z napredkom glede pri čemer je dejal, da bodo igre po njegovem prepričanju vendarle lahko izpeljane. Je pa pri tem opozoril, da je država gostiteljica dolžna zavarovati tiste, ki na kakršen koli način sodelujejo na olimpijskih igrah, ter se zavzel za upoštevanje preventivnih protokolov.


 

Na Japonskem število okužb znova narašča


Čeprav organizatorji ostajajo optimistični pa je zgodba drugačna pri ostalih prebivalcih japonskega velemesta. Ti namreč izražajo precejšnjo skrb glede varnosti, saj so prepričani, da na tako obsežnem dogodku tako rekoč ni mogoče zagotoviti prave zaščite.

Javnost pa hkrati skrbi ponovno naraščanje okužb in pojav novega silovitega vala epidemije. »Vse je odvisno od tega kako bo napredoval drugi val okužb, pri tem pa zaenkrat ne moremo biti pretirano optimistični, kajti okužbe strmo naraščajo« je prepričan upokojen profesor in prebivalec Tokia Koichi Ishiyama.

Prebivalci Tokia so vse manj naklonjeni izvedbi olimpijskih iger. FOTO: Issei Kato/Reuters
Prebivalci Tokia so vse manj naklonjeni izvedbi olimpijskih iger. FOTO: Issei Kato/Reuters
V javnomnenjski raziskavi pa pesimizem izraža že več kot polovica prebivalcev Tokia, ki bi raje videla ponovno prestavitev ali celo odpoved olimpijskih iger.
 

Stroški iger


Stroški olimpijskih iger na Japonskem so že tako presegli 22 milijard evrov, prestavitev pa jih stane še dobrih 5 milijard. Če bi igre odpovedali bi celotni stroški narasli na več kot 36 milijard evrov.

Velik finančen dolg zaradi olimpijskih iger so si leta 2004 nabrali tudi Grki, ki so jih gostili v Atenah. Zgodba Grkov je sicer izrazito negativna, morebitnih težav pa se bodo morali zavedati tudi na Japonskem.

Več iz rubrike

Komentarji: