Vlagatelje na kriptoplatformah je treba zaščititi kot na borzah

Strankam je bilo lani ukradenih za 14 milijard dolarjev kripto sredstev. Išče se rešitev in zaščita...
Fotografija: Gensler je dejal, da se platforme za trgovanje s kriptovalutami, ki opravijo več kot 100 milijard dolarjev transakcij na dan, razlikujejo od tradicionalnih borz. Foto: shuterstock
Odpri galerijo
Gensler je dejal, da se platforme za trgovanje s kriptovalutami, ki opravijo več kot 100 milijard dolarjev transakcij na dan, razlikujejo od tradicionalnih borz. Foto: shuterstock

Ameriška komisija za vrednostne papirje in borzo (SEC) raziskuje ločevanje podjetij na kripto borzah.

Predsednik komisije Gary Gensler pravi, da bo regulativni organ preučil odpravo skrbništva in oblikovanja trga prek trgovalnih platform.

image_alt
Napad na kriptovalute – največji hekerski vdori

Gensler je včeraj dejal, da se platforme za trgovanje s kriptovalutami, ki opravijo več kot 100 milijard dolarjev transakcij na dan, razlikujejo od tradicionalnih borz, ker opravljajo več stvari – na primer prevzamejo skrbništvo nad sredstvi strank in trgujejo z žetoni, ki so na borzi kot »ustvarjalci trga.

Gary Gensler je predsednik Ameriške komisije za vrednostne papirje in borzo (SEC) od 17.aprila 2021.Foto: REUTERS/Evelyn Hockstein
Gary Gensler je predsednik Ameriške komisije za vrednostne papirje in borzo (SEC) od 17.aprila 2021.Foto: REUTERS/Evelyn Hockstein
  S sklicevanjem na statistiko, da je bilo lani ukradenih 14 milijard dolarjev kripto sredstev strank, je dejal, da je prosil osebje SEC, naj preuči, ali bi bilo "primerno ločiti funkcije skrbništva" na platformah.

Dejal je, da je prosil osebje, naj razmisli o podobnih korakih za dejavnosti oblikovanja trga kriptoborz zaradi vprašanj, ki se pojavljajo, ko trgujejo kot "naročitelji proti svojim strankam na svojih platformah".

image_alt
Evropski parlament podprl strožji nadzor nad kriptovalutami
Usmerjanje osebja, da razišče ta vprašanja, bi lahko bil prvi korak komisije pri uradnem določitvi pravila. Gensler je ponovil svoje prepričanje, da mora večino kriptovalut – in platform, kjer se z njimi trguje – urejati SEC, ker se žetoni po zakonodaji ZDA štejejo za vrednostne papirje.

"Danes številni podjetniki zbirajo denar od javnosti s prodajo kriptožetonov, pri čemer pričakujejo, da bodo menedžerji zgradili ekosistem, kjer je žeton uporaben," je dejal Gensler.

"To niso žetoni za pranje perila," je dodal. »Nekdo gradi ekosistem, da bo uporaben, kar bo k projektu pritegnilo več uporabnikov. Zato je pomembno, da si prizadevamo pridobiti kriptožetone, ki so vrednostni papirji, ki jih je treba registrirati pri SEC."

image_alt
Ljubljana je kriptovalutam najbolj prijazno mesto v Evropi
Na podlagi svojih prejšnjih pozivov, da se kripto platforme registrirajo pri SEC, je Gensler dejal, da je prosil osebje, naj dela na "pridobitvi samih platform registriranih in urejenih podobno kot izmenjave".

Dodal je, da ker je "nekaj" kriptovalut blago po zakonodaji ZDA - ki delujejo "kot digitalno zlato" - je SEC tudi želel sodelovati s Komisijo za trgovanje s terminskimi pogodbami na blago, regulatorjem izvedenih finančnih instrumentov, ki ga je nekoč vodil, o tem, "kako bi lahko skupaj obravnavali takšne platforme«. »

Ni razloga, da bi trg kriptovalut obravnavali drugače, samo zato, ker se uporablja drugačna tehnologija. Morali bi biti tehnološko nevtralni, ne pa politično nevtralni," je dejal na konferenci na Univerzi v Pennsylvaniji.

Gary Gensler. Foto. REUTERS/Evelyn Hockstein
Gary Gensler. Foto. REUTERS/Evelyn Hockstein
"Te kripto platforme igrajo podobne vloge kot pri tradicionalnih reguliranih borzah," je dodal. »Vlagatelje je treba zaščititi na enak način. ZDA imajo največje kapitalske trge, ker vlagatelji verjamejo vanje."

Več iz rubrike