Ljubljana je kriptovalutam najbolj prijazno mesto v Evropi

Nova raziskava je pokazala, da je slovenska prestolnica daleč najbolj prijazna destinacija do kriptovalut v Evropi.
Fotografija: Ljubljana je kriptovalutam najbolj prijazno mesto v Evropi. Foto: Vukelič Ljubo / Delo
Odpri galerijo
Ljubljana je kriptovalutam najbolj prijazno mesto v Evropi. Foto: Vukelič Ljubo / Delo

Kriptovalute in digitalni žetoni so v zadnjih nekaj letih doživeli neverjeten porast priljubljenosti, zato vse več popotnikov išče kriptovalutam prijazne potovalne destinacije, ki omogočajo enostavno in izvedljivo digitalno plačevanje v tujini. Nedavna raziskava je pokazala, da je v Evropi najboljša tovrstna destinacija prav naša prestolnica, Ljubljana.

Kriptovalutam prijazna mesta v Evropi

Podjetje Fast Private Jet, ki je sicer pooblaščeni zastopnik zasebnih letal in posrednik za rezervacije, je nedavno izvedlo raziskavo, ki je pokazala, katere svetovne prestolnice so najbolj naklonjene kriptovalutam.

Bitcoin bankomat v hotelu Slon, Slovenija, Ljubljana, 2014. Foto: Šipić Roman / Delo
Bitcoin bankomat v hotelu Slon, Slovenija, Ljubljana, 2014. Foto: Šipić Roman / Delo
Ljubljana si zasluži prvo mesto na seznamu kriptovalutam najbolj prijaznih destinacij v Evropi, saj več kot 72 trgovin in 33 športnih prizorišč sprejema plačila s kriptovalutami. Največje slovensko nakupovalno središče, po naključju poimenovano 'BTC', poskuša postati 'Bitcoin City', navaja Fast Private Jet na svoji spletni strani. Lani pa so poročali, da ima Slovenija kot država več fizičnih lokacij, ki sprejemajo plačila v kriptovalutah, kot celotne ZDA.

Na drugem mesti je Praga, glavno mesto Češke, čeprav bi lahko zasedla prvo mesto za popotnike z velikim zanimanjem za kulturo hrane in nočno življenje, če bi obravnavali le ti dve področji. Mesto se ponaša s 33 restavracijami in petimi nočnimi klubi, ki trenutno sprejemajo digitalne valute.

Glavno mesto Španije je na tretjem mestu z več kot 19 znamenitostmi, več kot ducatom kavarn in restavracij ter šestimi različnimi nočnimi klubi, ki trenutno sprejemajo digitalno valuto. Edina pomanjkljivost je, da sta za tiste, ki želijo plačevati z žetoni, na voljo le dva hotela.

image_alt
Ukrajina je z zakonom uradno priznala bitcoin in ostale kriptovalute

Tisti, ki iščejo obilico hotelskih možnosti, pa naj gredo v Rim, ki zaseda četrto mesto na seznamu in se trenutno ponaša s skupno dvajsetimi kriptovalutam prijaznimi hoteli in prenočišči ter petimi restavracijami, ki sprejemajo kriptovalute. Na petem mestu je prestolnica Avstrije, Dunaj.

Kriptovalutam najmanj prijazna mesta v Evropi pa so Malta, Skopje in Tirana, od katerih ima le glavno mesto Albanije eno samo lokacijo, trgovino, kjer je možno plačevati s kriptovalutami.

Kriptovalutam prijazna mesta v ZDA

Bitcoin. Foto: Dado Ruvic / Reuters
Bitcoin. Foto: Dado Ruvic / Reuters
New York, kjer se nahaja najbolj ikonično finančno okrožje na svetu, Wall Street, je na vrhu seznama kriptovalutam najbolj prijaznih destinacij v ZDA. Mesto ponuja številne možnosti za porabo kriptovalut, bodisi za nakupovanje, hrano v restavraciji ali celo za nočno zabavo. Pred kratkim je višja izvršna direktorica newyorškega urada za nočno življenje (da, to obstaja) Ariel Palitz izjavila, da je »vpliv kriptovalut na industrijo v New Yorku neizogiben«, kar se kaže v povečanju števila lokalov, ki sprejemajo plačila s kriptovalutami po vsem mestu.

Največji kalifornijski mesti Los Angeles in San Francisco sta na Fast Private Jet-ovi lestvici kriptovalutam najbolj prijaznih mest v ZDA na 2. in 3. mestu. V Los Angelesu se nahaja ena od prvih restavracij, ki je sprejemala plačila s kriptovalutami v ZDA že od leta 2013. V mestu je vse več restavracij, trgovin in celo najemodajalcev, ki sprejemajo plačila s kriptovalutami.

image_alt
Evropski projekt Chaise: Strokovnjak za blockchain naj bo!

V San Franciscu morda ni toliko krajev, kjer bi lahko jedli in nakupovali s kriptovalutami, kot v Los Angelesu, vendar ima dom Silicijeve doline samo na območju zaliva kar 437 bankomatov za bitcoine. Tehnološka prestolnica hitro postaja konkurenca drugim ameriškim mestom in se uveljavlja kot kriptovalutam bodoče najbolj prijazno mesto v ZDA.

Več iz rubrike