20 izjemnih e-koles: od Rimaca do vodnih in tovornih modelov

Septembra se je v Nemčijo po dveh letih vrnil sejem Eurobike 2021, kjer so prevladovala električna kolesa, med katerimi je bilo kar nekaj zanimivih modelov.
Fotografija: Pony kolo. Foto: Roman Šipič / Delo
Odpri galerijo
Pony kolo. Foto: Roman Šipič / Delo

Eurobike velja za enega izmed največjih in najpomembnejših kolesarskih sejmov na svetu, kjer proizvajalci koles vsako leto predstavijo nove modele in inovacije. Leta 2020 je sejem zaradi vsem dobro znanih razlogov odpadel, zaradi česar je bil letos napredek še toliko bolj očiten. Na spletni strani Electrek navajajo, da je bilo leta 2019 razmerje med običajnimi in električnimi kolesi približno enakomerno.
 
Letos so po drugi strani močno prevladovala različna e-kolesa, med katerimi je bilo presenetljivo veliko tovornih modelov. Opaziti je bilo mogoče tudi Ducatijevo električno kolo in Rimacovo znamko Greyp Bikes. Poleg tega so bili na sejmu predstavljeni še sončno, vodno in e-kolo za vožnjo po snegu ter mnogo drugih z različnimi nameni uporabe. Electrek je sestavil izbor 20 najbolj zanimivih in izstopajočih električnih koles, ki so bila predstavljena na sejmu Eurobike 2021 v Nemčiji.

Heinzmann Schaefflerjev 'Free Drive' sistem za električna kolesa

 
Namesto verige ali jermena proizvaja enota Free Drive električno energijo iz kolesarjevega poganjanja prek električnega generatorja, nameščenega na spodnjem nosilcu kolesa. Energija se nato prenaša na motor, ki poganja kolo. Če se proizvede več dodatne energije, kot je potrebuje motor, se ta shrani v bateriji e-kolesa.
image_alt
BMW predstavil novo e-kolo in električno motorno kolo

Greyp Bikes

 
Rimacovo podjetje Greyp Bikes je predstavilo tri nove modele vrhunske serije električnih gorskih koles, ki so del linije G6. Kolesa so visokotehnološka, imajo polno vzmetenje in okvir iz ogljikovih vlaken.
Greyp G6.6
Greyp G6.6

Rayvolt

 
Podjetje iz Barcelone izdeluje retro kolesa, ki imajo zanimive lastnosti. Ena od novosti, ki jo najdemo v vseh kolesih Rayvolt, je spremenljivo regenerativno zaviranje glede na hitrost pedaliranja, kar pomeni, da se kolo ustavi, če ga poganjamo nazaj.
Foto: Rayvolt
Foto: Rayvolt

Tern

 
Tern je na sejmu med drugim predstavil dva 'tovorna' modela, GSD in HSD, ter najnovejšo linijo dodatne opreme, vključno z dodatkom za zadnji prtljažnik, ki kolesarjem omogoča prevažanje otrok v vodoodpornem 'nadstrešku'.
Foto: Tern Bicycles
Foto: Tern Bicycles


image_alt
Odličnjakinja za tekočim trakom

Coleen

 
V Franciji zasnovano in proizvedeno električno kolo je izdelano ročno, za produciranje vsakega kolesa pa je potrebnih več kot 50 ur dela.
Foto: Coleen
Foto: Coleen

Super73

 
Podjetje je na sejmu predstavilo električna moped-kolesa v retro stilu, ki privlačijo poglede.
Foto: Super73
Foto: Super73

Manta5

 
V osnovi gre za električno kolo, ki je zgrajeno na hidrogliserju, pedala in motor pa poganjajo propeler namesto zadnjega kolesa. Kot že ime namiguje, je omenjeno e-kolo izdelano za vožnjo oziroma plovbo po vodi.

Hopper Mobility

 
V Nemčiji izdelan električen tricikel izgleda kot majhen avtomobil, vendar uporablja pri delovanju električni pogonski sistem kolesa. Zaradi krmilnega mehanizma na zadnjem kolesu je tudi veliko okretnejši od avtomobilov.
Foto: Hopper Mobility
Foto: Hopper Mobility

Sunbike

 
Ekipa Sunbike je predstavila modele s sončnimi celicami v kolesih, ki se lahko uporabljajo za polnjenje električnega kolesa med vožnjo. Zasnova je sicer še v precej zgodnji fazi, vendar bi bila lahko zamisel obetavna, navaja Electrek.
image_alt
Med obnovo stare graščine odkrili zaklad

Rain Rider

 
Produkt, ki je sicer primeren za vsako kolo, ne zgolj električno, je enostavno namestiti in odstraniti. Uporabnika kot ogromen dežnik ščiti pred dežjem.
 

Arosno E-Trace

 
Gre za električno kolo, ki ima gosenice kot motorne sani, namenjeno pa je bolj umirjeni vožnji po snegu.

Gleam Bikes

 
Električni tovorni tricikel Gleam ima dve glavni prednosti pred ostalimi. K njemu spada modularni tovorni sistem za zamenjavo različnih škatel in ploščadi. Zadnja kolesa se nagibajo, zaradi česar je vožnja v ovinkih veliko bolj stabilna.
Foto: Gleam Bikes
Foto: Gleam Bikes

OKAI

 
Gre za kitajskega proizvajalca električnih koles in skirojev.
Foto: OKAI
Foto: OKAI

Nicolai Bicycles

 
Podjetje je izdelalo električno motorno kolo s pedali za vse namene. »Na voljo je tudi model s stopalkami, vendar je bil na sejmu predstavljen model s pedali, ki je videti prav tako smešno, kot se sliši,« navaja Electrek.
image_alt
Največje in najdražje bivališče na svetu v stečajnem postopku

Flyer

 
Električno tandemsko kolo Flyer ima par baterij, par jermenskih pogonov in par sedežev.
Foto: Flyer
Foto: Flyer

Bird Bike

 
Podjetje je predstavilo električno imitacijo VanMoofovih koles nizozemskega proizvajalca.
Foto: Bird Bike
Foto: Bird Bike

Ducati

 
Kot ogromno avtomobilističnih in motorističnih svetovno znanih podjetij je tudi Ducati predstavil svoja električna gorska kolesa.
Foto: Ducati
Foto: Ducati

THIMM

 
Tehnično gledano podjetje ne sodi v kategorijo električnih koles, vendar je predstavilo popolnoma kartonsko embalažo za transport koles, ki se jo lahko 100-odstotno reciklira in je okolju prijazna.
 

Blubrake

 
Podjetje izdeluje proti-blokadne zavore, posebej zasnovane za kolesa. Čeprav jih je mogoče namestiti na običajna kolesa s pedali, so električna kolesa glavni kandidati.
image_alt
Električni Yugo, ki bi ga proizvajal Rimac

Bosch Smart System

 
Bosch je na sejmu predstavil Smart System, ki je najnovejša posodobitev obsežne linije pogonskih sistemov za električna kolesa. Za razliko od prejšnjih let, ko so predstavljali posodobljene motorje, ponuja Smart System nov pristop k programski opremi, ki Boschu omogoča uvedbo več novih funkcij.
 

Več iz rubrike