Kitajska »Silicijeva dolina« je ​prvo mesto na svetu v celoti pokrito s 5G

Mesto Shenzhen, ki velja za sinonim kitajske inovativnosti in je središče obetavnih zagonskih podjetij je v celoti pokrito z omrežjem 5G.
Fotografija: Shenzhen naj bi postalo prvo mesto na svetu, ki povsod ponuja omrežje 5G in ni odvisno zgolj od predhodnega omrežja 4G. Obenem imajo v mestu svoj sedež kitajski tehnološki velikani. Na sliki t.i. »stekleni sedež« podjetja Huawei. FOTO: arhiv Huawei
Odpri galerijo
Shenzhen naj bi postalo prvo mesto na svetu, ki povsod ponuja omrežje 5G in ni odvisno zgolj od predhodnega omrežja 4G. Obenem imajo v mestu svoj sedež kitajski tehnološki velikani. Na sliki t.i. »stekleni sedež« podjetja Huawei. FOTO: arhiv Huawei

Kitajsko mesto Shenzhen je pogosto navedeno kot glavna kitajska protiutež ameriški Silicijevi dolini. Tam se kopičijo obetavna zagonska podjetja, obenem pa se pospešeno razvija tehnologija prihodnosti. Med drugim imata v mestu sedež podjetji Tencent in Huawei.
 

Korak pred ostalimi


Medtem, ko v večini mest po svetu, prebivalci še čakajo na futuristično omrežje pete generacije, je mesto Shenzhen doseglo samostojno pokritost z omrežjem 5G. Župan mesta Chen Rugui je namreč sporočil, da imajo zdaj vsi prebivalci mogoč dostop do zelo hitrega omrežja 5G.

Shenzhen je tako postalo prvo mesto na svetu, ki povsod ponuja omrežje 5G in ni odvisno zgolj od predhodnega omrežja 4G, pravi direktor mestnega biroja za industrijo in tehnologijo Jia Xingdong. »Shenzhen je mesto z največjim številom baznih postaj 5G na svetu, tako kot tudi potrebnih terminalov,« še izpostavlja Xingdong. Po mestu je postavljenih kar 46.000 baznih postaj 5G, vseeno pa iz izjav vodilnih ni mogoče jasno razbrati ali bo signal dejansko dosegel tudi prebivalce na obrobju mesta.


 

Koristi omrežja


A vendar samostojno omrežje 5G ne pomeni jasne koristi zgolj za običajne uporabnike pametnih telefonov; prva oblika omrežja 5G še vedno bazira na infrastrukturi 4G, bo pa ta ponujala zdaj nekoliko hitrejše povezave. Za neodvisno delovanje samostojnega omrežja je potrebna dodatna infrastruktura, ki pa potrebuje več časa in dodatne investicije. To je še posebej pomembno pri izgradnji pametnih tovarn, ki bi se lahko kaj hitro pojavile v mestu.
 

Preobrazba mesta


Če je mesto Shenzhen včasih veljalo za tovarno sveta, je danes v prvi vrsti dom kitajskim tehnološkim velikanom. To je tudi razlog za velik pospešek pri vzpostavitvi omrežja 5G. FOTO: Jason Lee/Reuters
Če je mesto Shenzhen včasih veljalo za tovarno sveta, je danes v prvi vrsti dom kitajskim tehnološkim velikanom. To je tudi razlog za velik pospešek pri vzpostavitvi omrežja 5G. FOTO: Jason Lee/Reuters
Če je mesto Shenzhen včasih veljalo za tovarno sveta, je danes v prvi vrsti dom kitajskim tehnološkim velikanom. V Shenzhenu imajo svoj sedež podjetje Tencent, ki razvija računalniške igre in WeChat, razvijalca telekomunikacijskih tehnologij Huawei in ZTE, pa tudi vodilno podjetje letečih dronov DJI. Tem svetovno priznanim podjetjem se pridružujejo tudi manjša zagonska podjetja, ki računajo na sodelovanje s tovarnami iz regije v delti Biserne reke.

Ravno izjemen razvoj regije in pa podjetniški potencial je eden od ključnih razlogov zakaj je mesto hitro pograbilo idejo pokritosti mesta s samostojnim omrežjem 5G. Omrežje bo že zdaj podpiralo 20 mestnih projektov, ki bodo demonstrirali uporabnost omrežja nove generacije. Projekti so skupno vredni 1,6 milijard juanov (nakaj manj kot dvesto milijonov evrov), v to pa so vključena zdravstvena tehnologija, industrijski internet, mobilnost in številna druga področja.
 

Podpora vlade


Hiter odziv na novo tehnologijo pa je tudi rezultat podpore kitajske vlade, ki je razvoj in uporabo omrežja 5G umestila v svoje prioritetne nacionalne strateške načrte. 5G je na Kitajskem zaživel lani novembra, to pa so opisali kot največje tovrstno omrežje na svetu. Razvoj ni ustavila niti pandemija, saj so si lokalni ponudniki omrežij zadali da načrte izpeljejo brez zamud.

Zaenkrat pokritost z omrežjem 5G v številnih kitajskih mestih šepa. Junija letos je bilo v državi nameščenih že 410 tisoč baznih postaj, v načrtu pa je do konca leta predviden doseg pol milijona.

Več iz rubrike