Pandemija bi lahko v skrajno revščino potisnila do 100 milijonov ljudi

Pandemija covida-19 bi lahko po ocenah Svetovne banke v skrajno revščino potisnila med 70 in sto milijonov ljudi, je opozoril predsednik Svetovne banke David Malpass.
Fotografija: FOTO: Getty Images/iStockphoto
Odpri galerijo
FOTO: Getty Images/iStockphoto

Svetovna banka je sprva ocenjevala, da bi pandemija lahko v skrajno revščino potisnila 60 milijonov ljudi, nove ocene pa kažejo, da bi jih lahko med 70 in sto milijonov, je v četrtek dejal Malpass. Opozoril je, da bi bilo lahko število še višje, če se bo pandemija poslabšala ali dolgo trajala, piše STA.

Zaradi tega morajo kreditodajalci zmanjšati dolg revnih držav, ki so ogrožene, in iti še dlje od zgolj zaveze o preložitvi poplačila dolga, je opozoril v pogovoru za francosko tiskovno agencijo AFP. Celo v tem primeru bo več držav moralo prestrukturirati svoj dolg, se boji.Opozoril je še, da je dolžniška ranljivost visoka, in izpostavil »nujo po svetlobi na koncu predora«, tako da bi prišli novi vlagatelji.

Najpomembnejša svetovna gospodarstva skupine G20 so se sicer že zavezala, da bodo do prihodnje pomladi preložila plačilo dolga najrevnejših držav, vse več pa je tudi podpore zamisli, da bi ta moratorij zaradi pandemije, ki je zahtevala že skoraj 800.000 življenj, podaljšali do konca leta 2021.

Vendar Malpass meni, da to ne bo dovolj, saj te države tudi pozneje ne bodo v boljšem položaju, da bi lahko odplačevale dolg. Znižanje dolga bo po njegovi oceni odvisno od razmer v posamezni državi.

Več iz rubrike