Italijane je boj proti virusu sicer združil, a drago stal

Višina italijanskega javnega dolga junija letos je podrla še en rekord in dosegla najvišjo vrednost 2,41 bilijona evrov, je v petek sporočila Banka Italije.
Fotografija: Letos je malo drugače. Pravzaprav veliko drugače. V novem opojnem videzu Italijanov z ušes visijo maske - ali so vezane okoli komolcev. FOTO: Corona Borealis Studio / Shutterstock
Odpri galerijo
Letos je malo drugače. Pravzaprav veliko drugače. V novem opojnem videzu Italijanov z ušes visijo maske - ali so vezane okoli komolcev. FOTO: Corona Borealis Studio / Shutterstock

V Italiji imajo tri letne čase, nato pride sezona. Že nekaj zadnjih let se težave države poleti - »odpravijo«. V sezoni, ko se po Italiji zasliši večni refren »tutti al mare« (»vsi na morje«), se začne naval na tolažilno obalo, državni dolg pa zbledi med morjem in zvezdami.

Letos je malo drugače. Pravzaprav veliko drugače. V novem opojnem videzu Italijanov z ušes visijo maske - ali so vezane okoli komolcev. Ležalniki na plažah so socialno distancirani. Razredčeni. Prazni. V pekarnah, kamor se v novi realnosti vstopa posamično, je vrsta za fokačo tako dolga, da ljudje preberejo cel časopis (Italijani jih še vedno berejo), medtem ko čakajo. Turistov ni. Skozi maske na plažah pa se sliši, da se pogovori večinoma vrtijo okoli krutega virusa.

Novi koronavirus je italijansko poletno sezono obsodil na smrt, še preden je ta zaživela. Trenutno omejen, skoraj poražen, vendar še vedno prisoten, covid-19 Italijane pušča v negotovosti in strahu.Med zahodnimi državami je covid-19 najbolj udaril prav Italijo. Država je med prvimi spoznala nove oblike smrti. Zdravniki so se borili do skrajnosti, a kljub temu so morali vojaki - iz preobremenjenih Bergamovih mrtvačnic - krste odvažati na oddaljena mesta upepeljevanja.

Dolge vrste za vstop v trgovino. FOTO: MikeDotta / Shutterstock
Dolge vrste za vstop v trgovino. FOTO: MikeDotta / Shutterstock
Potem, nenavadno, je Italija po nekaj napačnih korakih storila tisto, v čemer je imela največ težav od združitve polotoka leta 1861: združila je narod in ostro voljo slednjega prenesla na boj proti virusu. Virus so disciplinirano »zaklenili«. Preko enotne fronte so se borili tako severnjaki, kot južnjaki. Ko se je politika umaknila, se je nasmeh državljanov videl skozi maske.

Leto 2020 je leto nastanka Italijanov; 159 let po tem ko je državnik v Piemontu Massimo d'Azeglio izjavil: »Naredili smo Italijo. Zdaj moramo narediti Italijane.«

Na vrata pa je (žal) že potrkala nova nevarnost, realnost.

Po podatkih centralne banke se je državni dolg Italije od julija v primerjavi z mesecem prej povečal za 23,5 milijarde evrov. V zvezi s tem Banka Italije opozarja na resne posledice nujnih finančnih in gospodarskih ukrepov, ki jih je nacionalna vlada sprejela v povezavi s covidom-19.


Italija se je zavezala znižati svoj javni dolg


Državni dolg se je v prvi polovici leta povečal za skoraj 86,5 milijarde evrov, kar je več kot trikrat več kot v enakem obdobju lani in prvič v zgodovini republike presegel 2,5 bilijona evrov, kar v relativnem smislu pomeni 135,5 odstotka za letos napovedanega obsega italijanskega BDP.

Po poročanju britanskega FT, je italijanska vlada Bruselj pozvala, naj Italiji nameni nekaj več časa za kleščenje dolga, da bi v državi lahko vlagali v spodbujanje gospodarske rasti.

Novi, stari italijanski premier Giuseppe Conte, ki je pred kratkim oblikoval novo koalicijsko vlado, je nedavno dejal: »Cilj te vlade je zmanjšanje dolga. Ne pravimo, da ne želimo spraviti svojih financ v red, želimo pa to doseči prek razumne rasti in produktivnih naložb.«
 

Več iz rubrike