Leteči avtomobili na Japonskem postajajo realnost

Japonska vlada vlaga denar v razvoj letečih avtomobilov. Za cilj si je postavila komercializacijo futurističnega načina prevoza že v letu 2023, poroča Japan Times.
Fotografija: FOTO: SkyDrive
Odpri galerijo
FOTO: SkyDrive

Ideja o letečih avtomobilih ni nova. Znano je, da se po vsem svetu razvijajo številni koncepti, med razvijalci pa trenutno prevladujejo Airbus, Boeing in Uber.

Sanje o prevozih manjših razdalj v vozilih z vertikalnim vzletom in pristajanjem (VTOL) so zelo žive. Slednje še posebej velja na Japonskem.

Japonski SkyDrive, eden najnovejših startupov na področju letečih avtomobilov v državi, je nedavno razkril model SD-XX, elegantno dvoosebno letalo eVTOL, velikosti avtomobila, z dosegom nekaj deset kilometrov pri 100 km/h.SkyDrive, katerega projekt je finančno podprla tudi država sama, naj bi prvo preizkušnjo vozila opravil letos poleti, poroča Japan Times.

»Razmišljamo o uvedbi letalske taksi službe v večjih mestih, bodisi v Osaki ali Tokiju, z začetnimi leti nad morjem, saj bi bilo preveč tvegano, da bi kar naenkrat leteli nad množico ljudi,« je za časnik razkril direktor Tomohiro Fukuzawa, nekdanji inženir pri Toyoti.

Opozoril je tudi, da se s povečanjem števila zaposlenih v podjetju razvoj hitro pospešuje.


Startup namerava začeti s krožnimi potovanji po različnih krajih. »Začetni model bo v glavnem letel na avtopilotu, vendar ni 100-odstotno avtonomen, saj ga mora pilot v primeru izrednih razmer manevrirati ročno,« je dejal Fukuzawa, ki je tudi predsednik uprave pri SkyDrive.

Cilj startupa je do leta 2028 prodati vsaj 100 vozil, vsako za ceno »dragega avtomobila«, pravi predsednik uprave.
 

Več iz rubrike

ikonomija

Slovenija še vedno brez strategije digitalizacije

Konvencionalni načini poslovanja so v času epidemije tako rekoč zastali. Veliko lažje so delovali elektronski procesi in digitalizirana delovna mesta.

ikonomija

Uspeh mladih fantov, ki so jih podprli Poslovni angeli in Miro Senica s partner…

Služenje denarja z videoigrami ni več rezervirano le za profesionalce. Platforma eFlamingo omogoča vsem ljubiteljem računalniškikh igric, da s hobijem tudi nekaj zaslužijo.

ikonomija

To so najbogatejše družine na svetu

Pandemija covida-19 ni ustavila rasti premoženja najbogatejših družin na svetu. Najbogatejši so v zadjem letu povečali premoženje celo za 25 milijard dolarjev.

ikonomija

Nič več neznanih številk: Namesto imena se bo izpisal razlog klica

Googlova aplikacija za klice bi lahko v prihodnje precej spremenila področje glasovnih klicev, saj jo bo tehnološki velikan zdaj omogočil na več napravah.

Komentarji: