Bližje kot so volitve, več orožja kupujejo Američani

Medtem ko v ZDA vlada silovit nered zaradi vse hujših odločitev predsednika Trumpa, povpraševanje po orožju - zaskrbljenih Američanov - narašča.
Fotografija: Gun show, sejem kjer lahko Američani kupujejo in prodajajo puške, pištole in z njimi povezane predmete. FOTO: damann / Shutterstock
Odpri galerijo
Gun show, sejem kjer lahko Američani kupujejo in prodajajo puške, pištole in z njimi povezane predmete. FOTO: damann / Shutterstock

Kot smo pred meseci poročali v članku »Gospodarstvo v ZDA tone, a proizvajalci orožja si manejo roke«, so se ZDA na pandemijo odzvale drugače kot ostale države. Bela hiša je obravnavala covid-19 kot sovražnika, s katerim se je treba boriti s silo. Namesto da bi kupila zaščitno opremo in razvila komplete za testiranje na novi virus, kot so to storile ostale države, je vlada ZDA naročala vojaške prelete in višala vojaški proračun.

V Washingtonu so na seznam prednostnih nalog postavili korenito prenovo vojske, ki jo želijo končati v dvakrat krajšem času. Proizvajalce orožja so označili celo kot »osnovne storitve« med pandemijo, da lahko vojska nadaljuje z delom.

Dvigu povpraševanja po orožju pa nista botrovali samo pandemija in vlada, temveč tudi družbeni nemiri.Financial Times poroča o izjemnem povpraševanju v maloprodaji in rekordnih dobičkih proizvajalcev orožja ter streliva. Delnice slednjih čez poletje eksponentno naraščajo. Samo v juliju so v povprečju zabeležile 79-odstono rast. Nekatera podjetja dosegajo celo rekordne vrednosti.

Ammo Inc, proizvajalec streliva, za časnik navaja, da so prihodki v drugem četrtletju letos poskočili za 125 odstotkov na 9,7 milijona dolarjev. Fred Wagenhals, izvršni direktor podjetja Ammo, je dejal, da zaradi »izjemnega« povpraševanja po njihovih izdelkih podjetje deluje z rekordnimi zaostanki. Odprtih naročil imajo za 45 milijonov dolarjev.
Gun show, sejem kjer lahko Američani kupujejo in prodajajo puške, pištole in z njimi povezane predmete. FOTO: damann / Shutterstock
Gun show, sejem kjer lahko Američani kupujejo in prodajajo puške, pištole in z njimi povezane predmete. FOTO: damann / Shutterstock

Mark Hanish, predsednik globalne prodaje in trženja Ammo, je povpraševanje po orožju označil za »intenzivno«.

»Orožje kupujejo povsem nove stranke« je dejal Hanish in priliv novih kupcev pripisal združitvi pandemije, bližajočih se volitev in skrbi glede »državljanskih nemirom in negotovosti.« Dodal je, da gre večinoma za orožje, ki je namenjeno samozaščiti.

Drugo podjetje, blagovna znamka streliva Sierra Corporation, poroča o 36-odstotnem povečanju prodaje v drugem četrtletju. Družba je pojasnila, da je porast povpraševanja po strelivu posledica »družbenih in civilnih negotovosti in prihajajočih ameriških volitev.«

Julija je tudi podjetje Sturm, Ruger & Co., še en proizvajalec s področja, investitorjem sporočil, da je prodaja orožja med družbenimi nemiri večja. Podjetje je v drugem četrtletju zabeležilo 47-odstotno povečanje prodaje orožja in streliva.

Iz podjetja Olin Corp, lastnika znamke Winchester, pa so dejali, da je bila prodaja streliva v drugem četrtletju najvišja od leta 2016.

Več iz rubrike