Hrvaška: Medtem ko Slovenci hitijo nazaj, Poljaki in Čehi pogumno vstopajo

V zadnjih dneh je več evropskih držav, vključno z Združenim kraljestvom, Nemčijo in Slovenijo, ki so za hrvaški turizem ključnega pomena, Hrvaško uvrstilo na rdeči seznam.
Fotografija: Mejni prehod Obrežje. FOTO: Voranc Vogel
Odpri galerijo
Mejni prehod Obrežje. FOTO: Voranc Vogel

Slovenska vlada je v skladu z nedavnimi napovedmi številnih evropskih držav, tudi sama predpisala, da morajo od torka naprej vsi, ki se vračajo iz države, v dvotedensko samoizolacijo. Po Italiji in Avstriji sta omejitve uvedli še Nemčija in Združeno kraljestvo. Nekatere države so na rdeč seznam uvrstile le določene regije, a večina kar celotno Hrvaško.

Od začetka leta je Split obiskalo že več kot 20.000 Nemcev. Zdaj jih je v mestu približno tisoč in pol več, poroča HRT.

Je, kar je, pravijo v Šibeniku. Zdaj moramo rešiti situacijo in poskušati zadržati svoje goste, vsaj s poceni testiranjem.

»Tudi na račun gostiteljev, da bi poskušali zadržati vsaj del gostov,« je dejal Dino Karađole, direktor Turistične organizacije mesta Šibenik.Odhajajo tudi turisti iz Slovenije. Od sedanjih 7000 turistov, ki bivajo v Fažani v Istri, jih je 800 državljanov Slovenije.

Mejni prehod Obrežje. FOTO: Voranc Vogel
Mejni prehod Obrežje. FOTO: Voranc Vogel
»Lastniki počitniških hiš in apartmajev se še posebej obračajo na nas. Večina jih bo skrajšala dopustovanje in se do ponedeljka odpravila domov,« je razkrila Melita Peroković, direktorica turistične organizacije Fazana.

Na otoku Vir so se razmere od vrhunskih, hitro spremenile na žalostne. Odlična letošnja sezona je končana predčasno, pravijo domačini na Viru. Od začetka leta jih je obiskalo že več kot 15.000 Slovencev, kar smatrajo kot precejšen uspeh.
 
»Trenutno na otoku dopustuje še kakšnih 500 slovenskih turistov, dobršen del njih pa bo čez dan odšel nazaj v domovino, na žalost,« je dejal Srđjan Liverić, direktor Turistične organizacije občine Vir.

Nekateri odhajajo, drugi prihajajo. Na mejah za vhod na Hrvaško so izjemne gneče.

Medtem ko Slovenci hitijo nazaj v domovino, da bi se izognili karanteni, so v čakalnih vrstah na nasprotnem pasu Poljaki, Čehi, Romuni in Madžari med najštevilčnejšimi, ki se brez bremena strahu pred virusom veselijo počitnic na Hrvaškem.
 
 

Več iz rubrike