Za ceno boljšega avtomobila si lahko kupite svoj otok

Imeti zasebni otok ni tako nerealno kot bi si mislili. Za nakup otoka ni treba biti milijarder. Nekateri otoki so namreč na voljo za ceno boljšega avtomobila.
Fotografija: Otok Mai na Fidžiju je lahko popoln kraj za iskanje in pandemijo koronavirusa. FOTO: Platinum Luxury Auctions
Odpri galerijo
Otok Mai na Fidžiju je lahko popoln kraj za iskanje in pandemijo koronavirusa. FOTO: Platinum Luxury Auctions

Pandemija covid-19 je med elitneži sprožila porast zanimanja za pobeg in samoizolacijo na otokih. Mai, otok Fidžija, je s svojimi neokrnjenimi plažami, koralnimi grebeni in 32 hektarji bujnih tropskih vrtov idealen kraj za beg pred realnostjo.

Otok, ki je bil na trgu za nekaj več kot 4 milijone ameriških dolarjev (približno 3,4 milijona evrov), je eno izmed številnih obalnih prizorišč, ki se tržijo nadvse bogatim kot idealno mesto za pobeg pred coivdom-19.
Otok Mai je eno izmed številnih obalnih prizorišč, ki se tržijo nadvse bogatim kot idealno mesto za pobeg pred coivdim-19. FOTO: Platinum Luxury Auctions
Otok Mai je eno izmed številnih obalnih prizorišč, ki se tržijo nadvse bogatim kot idealno mesto za pobeg pred coivdim-19. FOTO: Platinum Luxury Auctions

Južni Pacifik, Karibi ter oddaljeni deli ZDA in Evrope so med najbolj priljubljenimi destinacijami, pravijo nepremičninski agenti, ki sledijo porastu povpraševanja po zasebnih skrivališčih, tudi ko svetovno gospodarstvo zahaja v globoko recesijo.

Vendar pa za premožne niso mamljivi samo tropski otoki s čudovitimi plažami. Kot smo nedavno poročali (Premožni Evropejec kupil otok za 5,5 milijona evrov po samo video ogledu) je skrivnostni kupec je pred kratkim za 5,5 milijona evrov kupil Horse Island, 157 arov zasebnega zaklonišča ob jugozahodni obali Irske. Poleg velike glavne vile na otoku ima Horse Island še šest hiš za goste, teniško igrišče, pristajališče za helikopter in dovolj prostora za različne pustolovščine.»Očitno je želja ljudi - predvsem tistih, ki si lahko privoščijo te večmilijonske nepremičnine -, da se preprosto umaknejo iz te norišnice,« je dejal Callum Bain, geodet in nepremičninski agent, ki je pomagal pri prodaji omenjenega otoka.

Povedal je, da ne pozna načrtov kupca, vendar je opozoril, da je bil Horse Island prej znan tudi po kmetijskem gospodarstvu - kar pomeni, da bo novi lastnik lahko gojil dovolj hrane, če bo želel. Njegova lokacija v bližini letališča v bližnjem mestu Cork pa je bila privlačna za vse, ki imajo dostop do zasebnega letala, je dodal.
 
Horse Island. FOTO: Montague Real Estate
Horse Island. FOTO: Montague Real Estate

Toda covid-19 je postavil zapletene potovalne izzive za potencialne kupce, ki bi se morali preseliti na morje, tudi za tiste z lastnim letalom. Nekatere države, so namreč zaprle meje za nerezidente, zato so tudi fizični ogledi za potencialne nakupe otokov v nekaterih primerih - nemogoči.

Novi lastnik Horse Islanda je tako otok kupil po samo video ogledu.  
 
»Pred kratkim smo kupcem, ki so si ogledali le fotografije nepremičnin, prodali nekaj cenejših otokov v Skandinaviji in Kanadi,« pravi Farhad Vladi, nemški poslovnež, ki je za FT dejal, da je v 50 letih prodal več kot 3000 otokov v karieri. »Toda dražje otoke na splošno, si večina želi pred nakupom obiskati.«

Poudaril je tudi, da imeti svoj otok ni tako nerealno kot bi si mislili. »Za nakup otoka ni treba biti milijarder. Če si lahko privoščite boljši avtomobil, lahko kupite tudi otok,« je dejal.

Pumpkin Island, otok v avstralskem morskem parku Great Barrier Reef Marine Park, sedanji lastniki opisujejo kot »varno zatočišče« pred pandemijo. FOTO: Tourism and Events Queensland
Pumpkin Island, otok v avstralskem morskem parku Great Barrier Reef Marine Park, sedanji lastniki opisujejo kot »varno zatočišče« pred pandemijo. FOTO: Tourism and Events Queensland
Na primer, majhen otok ob Finski obali je bil pred kratkim naprodaj za manj kot 100.000 evrov. Na drugem koncu lestvice, grški otok s površino 1100 hektarjev v Jonskem morju stane 45 milijonov evrov.

Agenti pravijo, da se zasebni otoki v državah, ki so se izognile najhujšemu pandemiji, izkazujejo za priljubljene pri potencialnih kupcih, Avstralija, Nova Zelandija in otoki Južnega Tihega oceana pa ostajajo relativno brez okužb.

Pumpkin Island, otok v avstralskem morskem parku Great Barrier Reef Marine, ki se trenutno prodaja za 24,6 milijona dolarjev (slabih 21 milijonov evrov), so sedanji lastniki opisali kot »varno zatočišče« pred pandemijo.

»Dobro smo obvladali nevihto [coivd-19], ljudje pa trenutno iščejo kraje, kjer bi imeli prostor zase brez skrbi pred okužbo,« je za FT dejal Laureth Rumble, čigar družina je lastnica otoka.

Družina je pred 17 leti kupila Pumpkin Island za 1,3 milijona dolarjev (1,1 milijona evrov) od prejšnjega lastnika, ki ga je leta 1961 osvojil v igri pokra.
 
 

Več iz rubrike