V katerih državah po svetu je Bitcoin prepovedan?

To so države, kjer so kriptovalute prepovedane ali celo nezakonite.
Fotografija: Slika je simbolična. Foto: Dado Ruvic/Reuters
Odpri galerijo
Slika je simbolična. Foto: Dado Ruvic/Reuters

Bitcoin je bil marsikje sporen že od svojega začetka, prav tako kasnejše kriptovalute, ki so mu sledile. Medtem ko je deležen številnih kritik zaradi svoje nestanovitnosti, uporabe v nečednih transakcijah in pretirane porabe električne energije za rudarjenje, ga nekateri, zlasti v državah v razvoju, vidijo kot varen pristan med gospodarskimi nevihtami. Toda nekatere države omejile način uporabe Bitcoina ali pa ga celo popolnoma prepovedale. Katere so med njimi?

image_alt
75 odstotkov trgovcev v 2 letih načrtuje plačila s kriptovalutami

Alžirija

Alžirija trenutno prepoveduje uporabo kriptovalute po sprejetju finančnega zakona leta 2018, ki je prepovedal nakup, prodajo, uporabo ali hrambo virtualnih valut.

Bangladeš

Bangladeš ima dvoumen odnos do kriptovalut. Uradno veljajo prepovedi transakcij s kriptovalutami, ki se kaznujejo z do 12-letno zaporno kaznijo v skladu z državnimi zakoni o pranju denarja in financiranju terorizma.

Bolivija

V Boliviji od leta 2014 velja popolna prepoved uporabe bitcoina. Bolivijska centralna banka je izdala resolucijo, ki prepoveduje uporabo bitcoina in katere koli druge valute, ki je ne ureja država.

Kitajska

Kitajska je v letu 2021 z vse večjo intenzivnostjo zatirala kriptovalute. Kitajski uradniki so svoje prebivalce večkrat posvarili, naj se izogibajo trgu digitalnih sredstev in močno zajezili rudarjenje v državi ter menjalnice valut na Kitajskem in v tujini.

Kolumbija

V Kolumbiji finančne institucije ne smejo omogočati transakcij z bitcoini. Leta 2014 so bile finančne institucije opozorjene, da ne smejo ščititi, vlagati, posredovati ali upravljati operacij virtualnega denarja.

Foto: Dado Ruvic/Illustration/Reuters
Foto: Dado Ruvic/Illustration/Reuters

Egipt

Egiptovski Dar al-Ifta, primarni islamski svetovalni organ v državi, je leta 2018 izdal verski odlok, ki je transakcije z bitcoini razvrstil kot haram, kar je po islamski zakonodaji prepovedano, navajajo Euro News. Čeprav niso zavezujoči, so bili egiptovski bančni zakoni septembra 2020 poostreni, da bi preprečili trgovanje ali promocijo kriptovalut brez licence centralne banke.

Indonezija

Tudi centralna banka Indonezije, je izdala nove predpise, ki od 1. januarja 2018 prepovedujejo uporabo kriptovalut, vključno z Bitcoinom, kot plačilnega sredstva.

Gana

Kripto je v Gani nezakonit, vendar je njena centralna banka izrazila zanimanje za tehnologijo in njeno možno uporabo ter preučuje, kako bi jo lahko vključili v finančni sistem države.

Iran

Bitcoin ima zapleten odnos tudi z iranskim režimom. Približno 4,5 odstotka svetovnega rudarjenja bitcoinov poteka v Iranu, kar bi po podatkih analitičnega podjetja za blokovne verige Elliptic lahko predstavljalo prihodke v višini več kot milijardo dolarjev (843 milijonov evrov). Da bi kripto industrija lahko cvetela, je Iran licenciranim rudarjem ponudil poceni energijo, vendar zahteva, da se vse izrudarjene kriptovalute prodajo centralni banki.

Nekatere države po svetu kriptovalute povsem prepovedujejo. Foto: Shutterstock
Nekatere države po svetu kriptovalute povsem prepovedujejo. Foto: Shutterstock

Indija

Indija postaja vse bolj sovražna do kriptovalut. 23. novembra je vlada objavila svojo namero, da indijskemu parlamentu predstavi nov predlog zakona, ki bi vzpostavil novo digitalno valuto, ki jo podpira centralna banka, in prepovedal skoraj vse kriptovalute.

Irak

Kljub nenehnim prizadevanjem oblasti, da bi preprečile njihovo uporabo, postajajo kriptovalute v Iraku vse bolj priljubljene. Posebno sovražna je bila Iraška centralna banka, ki je leta 2017 izdala izjavo o prepovedi njihove uporabe, ki velja še danes. V začetku leta 2021 je ministrstvo za notranje zadeve regionalne vlade Kurdistana izdalo podobne smernice za ustavitev denarnih posrednikov in borz, ki ravnajo s kriptovalutami.

Kosovo

Medtem ko posedovanje ali trgovanje s sredstvi v kriptovalutah na Kosovu še ni prepovedano, je vlada v začetku januarja napovedala prepoved rudarjenja kriptovalut, pri čemer je krivdo pripisala naraščajoči energetski krizi. V nadaljnjem prizadevanju za omejitev potratnosti energije je minister za gospodarstvo napovedal dolgoročno prepoved rudarjenja kriptovalut v državi.

Mehika

Kriptovalute so v Mehiki prepovedane, junija 2021 pa je rečeno, da virtualna sredstva niso zakonito plačilno sredstvo. Kljub omejitvam je v Mehiki, največja kripto borza v državi Bitsos, ki se ponaša z 1 milijonom registriranih uporabnikov.

image_alt
10 najbolj znanih kripto športnikov

Rusija

Medtem ko kriptovalute v Rusiji niso prepovedane, je do nedavnega potekal konflikt proti njihovi uporabi. Zdaj se nanj gleda kot na rešitelja, ki pomaga državi pri izogibanju težkim finančnim sankcijam, ki jih je uvedel Zahod. Rusija je julija 2020 sprejela svoje prve zakone za urejanje kriptovalut, ki so kriptovalute prvič  kot obdavčljive. Zakon, ki je začel veljati januarja letos, tudi ruskim javnim uslužbencem prepoveduje lastništvo kakršnih koli kripto sredstev.

Turčija

Centralna banka Republike Turčije je 16. aprila 2021 izdala uredbo, ki prepoveduje neposredno ali posredno uporabo kriptovalut, vključno z Bitcoinom, za plačilo blaga in storitev. Naslednji dan je turški predsednik šel še dlje in izdal odlok, po katerem se kriptovalute izvajajo na seznamu podjetij, za katera veljajo pravila proti pranju denarja in financiranju terorizma.

Vietnam

Poleg vseh drugih že prej omenjenih, je tudi vietnamska državna banka je razglasila, da so izdajanje, dobava in uporaba bitcoinov in drugih kriptovalut nezakoniti kot plačilno sredstvo in so predmet kazni v višini od 5600 do 7445 evrov.

image_alt
Luksuzni hoteli, ki za plačilo sprejemajo kriptovalute

Več iz rubrike