75 odstotkov trgovcev v 2 letih načrtuje plačila s kriptovalutami

Potrošniki bodo s kriptovalutami lahko kmalu kupovali oblačila, pijačo, lepotilne izdelke in drugo.
Fotografija: Trgovci na drobno opažajo, da vse več potrošnikov za plačevanje uporablja kriptovalute. Foto: Getty Images
Odpri galerijo
Trgovci na drobno opažajo, da vse več potrošnikov za plačevanje uporablja kriptovalute. Foto: Getty Images

Trgovci opažajo, da vse več potrošnikov za plačevanje različnih dobrin uporablja kriptovalute. Glede na junijsko raziskavo, ki jo je izvedel Deloitte, z naslovom »Trgovci se pripravljajo na kripto«, skoraj 75 odstotkov trgovcev na drobno namerava v naslednjih dveh letih sprejeti plačila s kriptovalutami ali stabilnimi kovanci.

image_alt
Bitcoin vstal od mrtvih

Deloitte je anketiral vzorec 2000 vodilnih delavcev iz maloprodajne industrije, ki predstavljajo vrsto podsektorjev, vključno s kozmetiko, elektroniko, modo, transportom, hrano in pijačo.

Medtem ko so digitalne valute, kot je Bitcoin, običajno le toliko vredne, kolikor uporabniki verjamejo, da so, je stablecoin vrsta kriptovalute, ki svojo vrednost črpa iz osnovnega sredstva. Stabilni kovanci so pogosto vezani na valute, kot je ameriški dolar ali surovine kot je zlato.

Čeprav je plačevanje s kriptovaluto še bolj kot ne novost, 83 odstotkov trgovcev na drobno pričakuje, da se bo zanimanje potrošnikov za digitalne valute v naslednjem letu povečalo, nekaj več kot polovica jih je glede na raziskavo vložila več kot milijon dolarjev v omogočanje digitalnih plačil. Potrošniki bodo s kriptovalutami lahko kmalu kupovali oblačila, pijačo, lepotilne izdelke in drugo.

Kako nameravajo trgovci na drobno omogočiti plačevanje z digitalno valuto?

Nekaj ​​več kot 50 odstotkov vprašanih trgovcev načrtuje, da bodo tretji ponudniki plačilnih procesorjev pretvorili digitalno valuto v fiat, to je denar, kot je ameriški dolar, britanski funt in evro, ki ga kot zakonito plačilno sredstvo določi vlada. To pomeni, da trgovci na drobno ne nameravajo dejansko imeti v lasti kriptovalute, ki se uporablja za plačilo.

Kriptovalute med katerimi je bitcoin, ether in dogecoin. Foto: Shutterstock
Kriptovalute med katerimi je bitcoin, ether in dogecoin. Foto: Shutterstock

Glede na nepredvidljivost kripto trga velja, da je uporaba te strategije za trgovce na drobno manj tvegana. S tem pristopom tudi trgovci na drobno hitreje in lažje omogočijo plačila z digitalnimi valutami, poroča Deloitte.

Ovire pri omogočanju plačevanja s kriptovalutami

Trgovci se zavedajo, da je treba premagati številne izzive, da bi omogočili plačevanje z digitalnimi valutami. Skoraj 90 odstotkov jih je kot največji izziv navedlo kompleksnost usklajevanja obstoječe finančne infrastrukture z različnimi digitalnimi valutami.

image_alt
Julija inflacija v Sloveniji 11-odstotna

Poleg tega je varnost plačilnih platform na vrhu seznama ovir za sprejetje, je razkrila raziskava, sledijo pa ji zaskrbljenost glede spreminjajoče se regulative in nestabilnosti trga digitalnih valut.

Več kot polovica trgovcev na drobno se je strinjala, da je treba sprejeti nekatere predpise v zvezi s kriptovalutami, vključno z nacionalnimi smernicami glede posedovanja digitalnih sredstev, jasnostjo glede davčnih posledic uporabe digitalnih valut in možnostjo hrambe digitalnih valut na bančnem računu.

Trgovci ostajajo optimistični glede prihodnosti plačil s kriptovalutami

Trgovci kljub skrbem ostajajo optimistični glede prednosti omogočanja plačevanja s kriptovalutami. Skoraj polovica jih meni, da bo ta korak izboljšal uporabniško izkušnjo in povečal njihovo bazo strank.

Medtem, ko je možnost plačevanja s kriptovalutami lahko dobra novica za nekatere uporabnike kriptovalut, je še vedno pomembno vedeti, da so ta sredstva lahko zelo nestanovitna in strokovnjaki običajno priporočajo, da vložite le toliko denarja, kot ste ga pripravljeni izgubiti.

image_alt
V nekaterih nestabilnih gospodarstvih plača v kriptovalutah

Več iz rubrike