V nekaterih nestabilnih gospodarstvih plača v kriptovalutah

V prvi polovici letošnjega leta se je kljub zlomu trga povečalo število plačil zaposlenih v kriptovalutah.
Fotografija: Plačila zaposlenih vse pogostejša v kriptovaluti. Foto: Dado Ruvic/Reuters
Odpri galerijo
Plačila zaposlenih vse pogostejša v kriptovaluti. Foto: Dado Ruvic/Reuters

Po podatkih globalne platforme za zaposlovanje Deel prebivalci držav z nestabilnim gospodarstvom vedno pogosteje prejemajo plačo v kriptovaluti.

image_alt
Inflacije ECB ne bo znižala. Cene, zdaj tudi posojil, bodo visoke

V svojem poročilu 'State of Global Hiring Report', podjetje navaja, da kljub medvedjemu trgu leta 2022 kriptovalute predstavljajo pet odstotkov vseh globalnih plačil, ki se vsak mesec dvignejo s platforme, v drugi polovici leta 2021 pa so predstavljale dva odstotka.

Glede na njihove podatke so prebivalci držav z nestabilnimi gospodarskimi razmerami in valutami najverjetneje prejemali plačila v kriptovalutah. Med njimi so bile države v Latinski Ameriki (LATAM) ter Evropi, na Bližnjem vzhodu in v Afriki (EMEA), piše Cointelegraph.

Najbolj priljubljen BTC

Izplačila s kriptovalutami v regiji LATAM so predstavljala 67 odstotkov vseh izplačil, v regiji EMEA pa 24 odstotkov. Tisti iz severnoameriške regije so predstavljali le 7 odstotkov vseh izplačil s kriptovalutami. V azijsko-pacifiški regiji je bil delež še nižji, saj je znašal le 2 odstotka celotne vrednosti.

Glede na vrsto sredstev je Bitcoin (BTC) ostal najbolj priljubljena kriptovaluta, saj je predstavljal 47 odstotkov vseh kriptovalut. Druga izbira digitalnega sredstva za plačila je bila kovanec USD (USDC) podjetja Circle z 29 odstotki, sledil je eter (ETH) s 14 odstotki. Tether (USDT) pa se ni uvrstil na seznam.

image_alt
Bitcoin naj bi dosegel 300.000 dolarjev

V Latinski Ameriki inflacija zaskrbljujoča

Shannon Karaka, vodja širitve ANZ podjetja Deel, je za Cointelegraph povedal, da na splošno ugotavljajo, da ljudje običajno dvignejo le del plačila v kriptovalutah, kar bi lahko pomenilo, da jih še vedno uporabljajo tudi kot dolgoročno naložbeno sredstvo. 

Kuba, Julij, 2022. Foto: REUTERS/Alexandre Meneghini
Kuba, Julij, 2022. Foto: REUTERS/Alexandre Meneghini

»Po naših izkušnjah na terenu je prejemanje plače v kriptovalutah najbolj privlačno za tri glavne skupine ljudi: tiste, ki to orodje uporabljajo za varovanje pred nestabilnostjo lokalne valute, tiste, ki delajo v jurisdikcijah z zastarelimi lokalnimi bančnimi sistemi, ki lahko upočasnijo izplačilo plač, in tiste, ki v svoj naložbeni portfelj dodajo nekaj kriptovalut. Večina naših izplačil kriptožetonov prihaja iz držav LATAM in EMEA, kar je verjetno posledica prvih dveh primerov uporabe,« je povedal Karaka.

Naraščajoča inflacija je zaskrbljujoča za številne države v latinskoameriški regiji. V Venezueli, Argentini, Čilu, Braziliji in Paragvaju je po podatkih Trading Economics inflacija dvomestna.

Zmanjševanje kupne moči z uporabo lastnih fiat valut je verjetno vplivalo na povečanje plačil s kriptovalutami regionalnim delavcem, navaja Cointelegraph.

image_alt
Ali poteza Elona Muska nakazuje propad kriptovalut ali Tesle?

Več iz rubrike