Bitcoin vstal od mrtvih

Bitcoin je v sredo poskočil za 8 %, kar je največja enodnevna odstotna rast po 19. juniju
Fotografija: Lep vzpon Bitcoina po tem, ko je FOMC zvišal obrestne mere za 75 bazičnih točk je izpolnilo pričakovanja FOTO: Delo
Odpri galerijo
Lep vzpon Bitcoina po tem, ko je FOMC zvišal obrestne mere za 75 bazičnih točk je izpolnilo pričakovanja FOTO: Delo

Vrednost trgov s kriptovalutami je po napovedi dviga obrestne mere v Združenih državah Amerike močno zrasla – kar za 75 bazičnih točk. Strokovnjaki pa pojasnjujejo, da so se vsi pripravljali na najslabši možni scenarij.

Cena Bitcoina (BTC) se je 27. julija, po odločitvi Zveznega odbora za odprte trge (FOMC), da ponovno zviša obrestne mere, povzpela za približno 8 % - na sredino vrednosti 22.500 dolarjev. Cene so se povečale tudi pri številnih drugih najpomembnejših kriptožetonih, pri čemer so Ether (ETH), Polkadot (DOT) in Polygon (MATIC) v zadnjih 24 urah zabeležili opazne dvomestne dobičke.

image_alt
Bitcoin naj bi dosegel 300.000 dolarjev

Ustanovitelj in izvršni direktor Quantum Economics Mati Greenspan se je v sredo na Twitterju šaljivo spraševal, ali gre za "bikovski dvig obrestne mere".

V pogovoru za Cointelegraph je Greenspan opozoril, da so vlagatelji očitno pričakovali slabše in predlagal, da ta zadnji dvig ni nič nenavadnega: "Trgi se ob dnevih Fed-a radi zvišujejo, tudi če je njihova odločitev ocene trga stroga. Powell je še posebej spreten pri sporočanju slabih novic. Jasno je, da so vlagatelji pričakovali slabše."

FOTO: Delo
FOTO: Delo

Pav Hundal, analitik avstralske kripto borze Swyftx, je za Cointelegraph povedal, da je bilo podjetje "presenečeno nad pretiranim odzivom na včerajšnje zvišanje obrestne mere", saj se zdi, da osnovna makro pokrajina še vedno visi v zraku: "Fed govori eno, trgi pa ob vsakem zvišanju obrestnih mer slišijo nekaj drugega. Junija je Fed namigoval, da bodo velika zvišanja obrestnih mer 'neobičajna', tokrat pa Jay Powell namiguje, da bi se tempo zviševanja lahko 'upočasnil'."

"Najboljši pokazatelj tega, kaj se bo zgodilo, so temeljni gospodarski podatki in vsaj za zdaj je videti, da se nekateri inflacijski pritiski zmanjšujejo, saj cene plina padajo skupaj s terminskimi pogodbami za osnovne proizvode, kot sta koruza in pšenica ter s stroški transporta," je dodal.

Hundal je še opozoril, da je Swyftx v zgodnjem trgovanju okoli novice zabeležil 100-odstotno povečanje, kar kaže na to, da "je očitno veliko ljudi, ki v trenutnih tržnih cenah vidijo vrednost".

Analitiki poudarjajo, da širši bikovski ali medvedji trend verjetno ne bo viden, dokler ZDA v prihodnjih dneh ne objavijo pomembnih podatkov v zvezi z uspešnostjo bruto domačega proizvoda (BDP), ki bi lahko nakazali, ali je država uradno v recesiji ali ne:

"Dobra novica je, da nam ne bo treba predolgo čakati, da bi videli, kaj se bo zgodilo s trgom kriptovalut. ZDA bodo kmalu objavile podatke o BDP in to bo velik stresni test."

FOTO: Delo
FOTO: Delo

"Če pa bo makro pokrajina začela kazati znake odpornosti, bi lahko videli, da se tržna kapitalizacija kripto trga stabilizira na točki 1 bilijona dolarjev in od tam raste," je dodal.

"Lep vzpon Bitcoina po tem, ko je FOMC zvišal obrestne mere za 75 bazičnih točk je izpolnilo pričakovanja," je v raziskovalnem kanalu na Telegramu zapisal Secure Digital Markets, borznoposredniška družba za digitalna sredstva s sedežem v Torontu. "Tehnično gledano smo priča zelo čistemu preboju navzgor, saj so institucije zavzele velike pozicije zaradi bolj golobičastega stališča FED-a."

Več iz rubrike