V Južni Koreji dosegli velik preboj na področju sončnih celic

V Južni Koreji so dosegli preboj na področju fotovoltaičnie tehnologije z razvojem visoko učinkovitega solarnega modula, ki ga je mogoče uporabiti na oknih, zvočno izoliranih stenah in panoramskih strehah na električnih avtomobilih.
Fotografija: Okno na levi strani vsebuje steklo s prozornimi sončnimi celicami. Okno na desni je navadno, ki služi za primerjavo. FOTO: KETI
Odpri galerijo
Okno na levi strani vsebuje steklo s prozornimi sončnimi celicami. Okno na desni je navadno, ki služi za primerjavo. FOTO: KETI

Korejski elektronski tehnološki inštitut (KETI) poroča, da je razvil prozoren modul za luminescentno sončno komponento (LSC). Z drugimi besedami, raziskovalci so razvili prozorne sončne celice, ki jih je mogoče postaviti na steklo in tako zbirati sončno energijo. Gre za tanko mreže celic iz materiala, ki pretvarja sončno sevanje v električni tok.

»Novo odkritje dokazuje, da je tehnologijo mogoče uporabiti kot prozorne sončne celice,« je dejal vodja raziskovalnega centra KETI Han Chul-jong. »Ta tehnologija ima velik poslovni potencial in bi lahko imela tudi ogromen vpliv na družbo,« je dodal.

V projektu so sodelovala akademska in korporativna raziskovalna telesa, vključno s telekomunikacijskim velikanom LG. 


Sončne celice na oblačilih


Pred približno letom dni so raziskovalci Univerze v Michiganu na osnovi organskih molekul razvili prozorne sončne celice, ki »vpijajo« človeškim očem nevidne valovne dolžine svetlobe, in sicer tiste, ki je primerna za proizvodnjo električne energije.

Tako so dokazali, da je mogoče razviti sončne celice, ki so lahke in dovolj tanke, da bi jih bilo mogoče postaviti celo na oblačila, kar z drugimi besedami pomeni, da bi lahko kar med hojo proizvajali električno energijo.

Problem je bil le učinkovitost tovrstnega sistema, saj je znašala zgolj en odstotek, medtem ko se učinkovitost klasičnih sončnih celic giba med 15 odstotki in 18 odstotki.
 
 

Več iz rubrike