Kitajci vračajo udarec; ZDA zagrozili z bojkotom Appla

Kitajski potrošniki bi lahko bojkotirali ameriškega tehnološkega velikana Apple, če bodo ZDA res prepovedale uporabo družbenega omrežja Wechat, je sporočil predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva.
Fotografija: Tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Zhao Lijian. FOTO: REUTERS/Carlos Garcia 
Odpri galerijo
Tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Zhao Lijian. FOTO: REUTERS/Carlos Garcia 

Ameriški predsednik Donald Trump je 6. avgusta izdal izvršni ukaz za prepoved uporabe družbenih omrežij Tiktok in Wechat, ki sta v lasti kitajskih podjetij Bytedance in Tencent, z njim pa je začel teči rok, po izteku katerega bosta aplikaciji lahko ostali na voljo le, če bosta prešli v roke ameriških lastnikov. Rok se izteče sredi septembra, poroča STA.

Trump se je za ta korak odločil z argumentom, da družbeni omrežji predstavljata grožnjo ameriški nacionalni varnosti.

A tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Zhao Lijian je prek družbenega omrežja Twitter zdaj sporočil, da v primeru prepovedi Wechata ne bo več nobenega razloga, »da bi Kitajci še naprej uporabljali iphone in druge Applove proizvode«.Že v četrtek je Zhao ZDA obtožil »sistematičnega ekonomskega ustrahovanja neameriških podjetij«.

Tokratno opozorilo je eno redkih neposrednih referenc Pekinga na bojkotiranje ameriških izdelkov, do njega pa prihaja, potem je med velesilama odprtih vse več front, vključno z vojaško aktivnostjo v Južnokitajskem morju, statusom Honkonga in iskanjem krivde za izbruh novega koronavirusa.

Več iz rubrike

ikonomija

Zaradi nakita morda ne bo smel nastopiti na domači dirki

Krovna zveza Formule 1 je že pred časom zahtevala, da Hamilton zaradi varnosti odstrani del nakita, ki ga nosi - gre za uhan oziroma okrasni vijak v nosu.

ikonomija

H&M skrbi, da bomo zaradi podražitev manj zapravljali za oblačila

Družba H&M beleži rast dobička, koristi pa imajo od močnega okrevanja po pandemiji covida-19, ki je pred letom dni v tem času močno vplivala na poslovanje.

ikonomija

Nemški delodajalci in potrošniki so zaskrbljeni

Nemški raziskovalni inštitut GfK ugotavlja, da je razpoloženje nemških potrošnikov doseglo najnižjo raven od leta 1991, odkar merijo kazalnik zaupanja.

ikonomija

Virtualna resničnost je tu. Metaverzum je strašljiv!

Kaj je te teden novega na področju metaverzuma: med vodilnimi podjetji Adobe Inc.

Komentarji: