Kitajci vračajo udarec; ZDA zagrozili z bojkotom Appla

Kitajski potrošniki bi lahko bojkotirali ameriškega tehnološkega velikana Apple, če bodo ZDA res prepovedale uporabo družbenega omrežja Wechat, je sporočil predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva.
Fotografija: Tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Zhao Lijian. FOTO: REUTERS/Carlos Garcia 
Odpri galerijo
Tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Zhao Lijian. FOTO: REUTERS/Carlos Garcia 

Ameriški predsednik Donald Trump je 6. avgusta izdal izvršni ukaz za prepoved uporabe družbenih omrežij Tiktok in Wechat, ki sta v lasti kitajskih podjetij Bytedance in Tencent, z njim pa je začel teči rok, po izteku katerega bosta aplikaciji lahko ostali na voljo le, če bosta prešli v roke ameriških lastnikov. Rok se izteče sredi septembra, poroča STA.

Trump se je za ta korak odločil z argumentom, da družbeni omrežji predstavljata grožnjo ameriški nacionalni varnosti.

A tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Zhao Lijian je prek družbenega omrežja Twitter zdaj sporočil, da v primeru prepovedi Wechata ne bo več nobenega razloga, »da bi Kitajci še naprej uporabljali iphone in druge Applove proizvode«.Že v četrtek je Zhao ZDA obtožil »sistematičnega ekonomskega ustrahovanja neameriških podjetij«.

Tokratno opozorilo je eno redkih neposrednih referenc Pekinga na bojkotiranje ameriških izdelkov, do njega pa prihaja, potem je med velesilama odprtih vse več front, vključno z vojaško aktivnostjo v Južnokitajskem morju, statusom Honkonga in iskanjem krivde za izbruh novega koronavirusa.

Več iz rubrike

ikonomija

Najbolj divje počitnice super bogatih

Od najema pingvinov pa do luksuzne večerje za 300.000 dolarjev in lova na zaklad po celi Evropi - takšne so dopustniške želje najbogatejših zemljanov.

ikonomija

Slovenija še vedno brez strategije digitalizacije

Konvencionalni načini poslovanja so v času epidemije tako rekoč zastali. Veliko lažje so delovali elektronski procesi in digitalizirana delovna mesta.

ikonomija

Uspeh mladih fantov, ki so jih podprli Poslovni angeli in Miro Senica s partner…

Služenje denarja z videoigrami ni več rezervirano le za profesionalce. Platforma eFlamingo omogoča vsem ljubiteljem računalniškikh igric, da s hobijem tudi nekaj zaslužijo.

ikonomija

To so najbogatejše družine na svetu

Pandemija covida-19 ni ustavila rasti premoženja najbogatejših družin na svetu. Najbogatejši so v zadjem letu povečali premoženje celo za 25 milijard dolarjev.

Komentarji: