Kitajci vračajo udarec; ZDA zagrozili z bojkotom Appla

Kitajski potrošniki bi lahko bojkotirali ameriškega tehnološkega velikana Apple, če bodo ZDA res prepovedale uporabo družbenega omrežja Wechat, je sporočil predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva.
Fotografija: Tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Zhao Lijian. FOTO: REUTERS/Carlos Garcia 
Odpri galerijo
Tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Zhao Lijian. FOTO: REUTERS/Carlos Garcia 

Ameriški predsednik Donald Trump je 6. avgusta izdal izvršni ukaz za prepoved uporabe družbenih omrežij Tiktok in Wechat, ki sta v lasti kitajskih podjetij Bytedance in Tencent, z njim pa je začel teči rok, po izteku katerega bosta aplikaciji lahko ostali na voljo le, če bosta prešli v roke ameriških lastnikov. Rok se izteče sredi septembra, poroča STA.

Trump se je za ta korak odločil z argumentom, da družbeni omrežji predstavljata grožnjo ameriški nacionalni varnosti.

A tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Zhao Lijian je prek družbenega omrežja Twitter zdaj sporočil, da v primeru prepovedi Wechata ne bo več nobenega razloga, »da bi Kitajci še naprej uporabljali iphone in druge Applove proizvode«.Že v četrtek je Zhao ZDA obtožil »sistematičnega ekonomskega ustrahovanja neameriških podjetij«.

Tokratno opozorilo je eno redkih neposrednih referenc Pekinga na bojkotiranje ameriških izdelkov, do njega pa prihaja, potem je med velesilama odprtih vse več front, vključno z vojaško aktivnostjo v Južnokitajskem morju, statusom Honkonga in iskanjem krivde za izbruh novega koronavirusa.

Več iz rubrike

ikonomija

Tehnologija v oblaku in njen doprinos podjetjem

Čedalje več podjetij se poslužuje rabe tehnologije v oblaku. Z njo se namreč lahko izboljša varnost podatkov in učinkovitost poslovanja.

ikonomija

Koliko energije je zmožen proizvesti največji solarni park na svetu?

V Združenih arabskih emiratih se nahaja največji solarni park na svetu, ki z električno energijo napaja približno 320.000 gospodinjstev.

ikonomija

Slovenka postala prva dama pospeševalniškega programa v Avstriji

Slovenka na čelu novega tehnološkega pospeševalniškega programa v Gradcu; na zemljevidu pospeševalnika tudi slovenski startup MilkyWaste.

ikonomija

Najboljše prakse na področju inovacij iz vsega sveta

Mastercard in raziskovalno podjetje Harvard Business Review Analytic Services razkrivata najboljše prakse na področju inovacij iz vsega sveta.

Komentarji: