Skrivnostno podjetje že 17 let brez dobička; zdaj se uvršča na borzo

Analitično podjetje, ki se ukvarja z večjimi količinami podatkov se bo neposredno uvrstilo na borzo, ob tem pa so razkrili, da še nikoli niso ustvarili dobička.
Fotografija: Podjetje Palantir ima močne veze z obrambnimi in obveščevalnimi agencijami, uvrstitev na borzo pa bo javnosti omogočilo vpogled v skrivnostno delovanje podjetja. FOTO: Johannes Eisele/Afp
Odpri galerijo
Podjetje Palantir ima močne veze z obrambnimi in obveščevalnimi agencijami, uvrstitev na borzo pa bo javnosti omogočilo vpogled v skrivnostno delovanje podjetja. FOTO: Johannes Eisele/Afp

Podjetje Palantir, ki je specializirano za analizo velikih količin podatkov, se bo letos neposredno uvrstilo na newyorško borzo, kar pomeni, da pri tem ne bo ciljalo zgolj na pridobitev dodatnega kapitala. Podjetje ima močne veze z obrambnimi in obveščevalnimi agencijami, uvrstitev na borzo pa bo javnosti omogočilo vpogled v skrivnostno delovanje podjetja, pišejo pri Forbesu.


 

Pozornost javnosti


Uvrstitev Palantirjevih delnic na newyorško borzo je ena izmed najbolj aktualnih in atraktivnih letošnjih uvrstitev. Podjetje je svojo prodajo v lanskem letu povečalo za 25 odstotkov in leto zaključilo pri 742,6 milijonih dolarjev, medtem ko so nanizali okoli 580 milijonov dolarjev izgube. Prvo letošnje polletje je podjetje ustvarilo 481,2 milijona dolarjev, ob tem pa so ustvarili 164,7 milijonov dolarjev čiste izgube.

Uvrstitev Palantirja na borzo je ena izmed najbolj opevanih uvrstitev po Uberju. Slednji je lani z uvrstitvijo na borzo zbral 8,1 milijard dolarjev. FOTO: Andrew Kelly/Reuters
Uvrstitev Palantirja na borzo je ena izmed najbolj opevanih uvrstitev po Uberju. Slednji je lani z uvrstitvijo na borzo zbral 8,1 milijard dolarjev. FOTO: Andrew Kelly/Reuters
Pri podjetju so ob tem razkrili, da v svoji 17-letni zgodovini še niso ustvarili dobička in da ga morda tudi nikoli ne bodo. »Pričakujemo, da se bodo stroški naših aktivnosti še povečali, zato morda tudi v prihodnje ne bomo dobičkonosni,« poudarja soustanovitelj podjetja Peter Thiel.
 

Vsemogočni startup


Podjetje je sicer uradno še vedno zagonsko podjetje oziroma startup. Ustvarjeno je bilo leta 2003 v sloviti Silicijevi dolini, njihova programska oprema pa naj bi se uporabljala kar v 150 državah.

Gre za eno izmed najbolj opevanih uvrstitev na borzo po Uberju. Slednji je sicer zbiral tudi kapital, kar pa ne velja za Palantir. Uber je z uvrstitvijo na borzo zbral 8,1 milijard dolarjev, kar je bil tudi eden izmed najuspešnejših debijev na borzo vseh časov.

Več iz rubrike