Kako so štirje bratje z zobnimi ščetkami izigrali Amazon

Štirje bratje iz New Yorka so izigrali največjega spletnega trgovca v zahodnih gospodarstvih in v dveh letih pridobili vsaj 19 milijonov dolarjev.
Fotografija: Sodeč po obtožnici, so bratje Amazonu pošiljali druge izdelke, kot jih je naročil ameriški trgovec, medtem pa so navedli zelo visoke cene za en izdelek. FOTO: Getty Images/iStockphoto
Odpri galerijo
Sodeč po obtožnici, so bratje Amazonu pošiljali druge izdelke, kot jih je naročil ameriški trgovec, medtem pa so navedli zelo visoke cene za en izdelek. FOTO: Getty Images/iStockphoto

Največji spletni trgovec zahodnega gospodarstva Amazon, je okusil prevaro, s katero se je na račun prevarantov izteklo vsaj 19 milijonov dolarjev. Spletni trgovec iz Seattla je sicer pogosta tarča napadov, vendar pa odmevnega primera prevare zaenkrat še ni bilo.

​Štirim bratom iz New Yorka, ki so trgovca preplavili s svojimi produkti, te pa kasneje mastno zaračunali, je namreč uspelo konkretno izigrati velikanskega trgovca. Prejšnjo sredo je ameriško ministrstvo za pravosodje izdalo obtožnico glede omenjenega primera.
 

Amazon je želena tarča


Revija Wired, ki pokriva teme iz sveta tehnologije, poroča, da so štirje bratje stari med 24 in 32 let. Ti so Amazon zasuli s svojimi produkti, katere so jim kasneje zaračunali. Povedano drugače, spletnemu trgovcu so poslali in zaračunali več izdelkov, kot so jih naročili. Med tem so izkoristili tudi Amazonov sistem za identifikacijo vsakega posameznega dospelega produkta, sistem pa lahko dobavitelji naknadno spreminjajo.


 

Newyorški bratje z zobnimi ščetkami


Sodeč po obtožnici, so bratje Amazonu pošiljali druge izdelke, kot jih je naročil ameriški trgovec, medtem ko so navajli nepravilne in izredno visoke cene napačnih izdelkov. Takšen primer je naročilo dvanajstih škatel dezinfekcijskega razpršila, pri čemer eno samo razpršilo stane 94,03 dolarjev. Namesto tega so bratje odposlali 7000 zobnih ščetk, katere pa so vseeno zaračunali po ceni dragega razpršila in izstavili račun za 650 tisoč dolarjev.

Še bol drzen je primer naročila ene same steklenice parfuma, po ceni 289,78 dolarjev. Namesto tega so bratje poslali 927 kosov poceni britvic, račun pa je vseboval visoko ceno parfuma.
 

Izigravanje algoritmov


Amazon se zaenkrat še ni odzval ali bodo zaradi omenjenega primera prilagodili svojo platformo ali pa so to že storili. FOTO: Pascal Rossignol/Reuters
Amazon se zaenkrat še ni odzval ali bodo zaradi omenjenega primera prilagodili svojo platformo ali pa so to že storili. FOTO: Pascal Rossignol/Reuters
Amazon prodajalcem ponuja več oblik prodaje svojih izdelkov. Ena izmed možnosti je neposredna prodaja izdelkov uporabnikom Amazona, prav tako pa se platforma lahko uporabi kot dejanska trgovina, kjer se v spletnem Amazonu nakupuje kot v trgovini. Bratje so z Amazonom sodelovali po slednjem ključu in bili v vlogi prodajalcev na veliko.

Ker spletni trgovec zdaj prodaja že praktično vse izdelke, ki jih potrebujemo, se zaradi velikega prometa in široke izbire, skupaj s fizičnimi delavci opira tudi na algoritme. Sodelovanje z nekaterimi manjšimi dobavitelji je tako popolnoma avtomatizirano, zaradi tega pa so tudi pogostejša tarča kriminalcev. Tako se lahko v Kindlovi trgovini naenkrat pojavi milijon nezaželenih knjig.
 

Obtoženi pranja denarja


Bratje so se zavedali, da izigravajo sistem, prav tako pa so vedeli tudi, da jih bodo na Amazonu zaznali - zato so vztrajno ustvarjali nove račune. Vsi so zdaj med drugim obtoženi nelegalnega prenosa premoženja in pranja denarja.

Pričakovati je, da bo Amazon zaradi omenjenega primera prilagodil svojo platformo, vendar pa se na to zaenkrat še ni odzval, niti se ne ve ali so spremembe že uvedli.

Več iz rubrike