Haribo in Lidl: Cenovni boj v koronski krizi

Lidl s polic umika izdelke Haribo. Podjetji sta se namreč zapleti v spor glede nakupnih pogojev.
Fotografija: FOTO: REUTERS / Eva Plevier
Odpri galerijo
FOTO: REUTERS / Eva Plevier

Če boste te dni iskali izdelke Haribo na policah Lidl, jih boste našli vedno manj. Na nekoč nabito polnih policah z bonboni Zlatih medvedkov je mogoče najti le manjše ostanke proizvajalca Haribo. Razlog: za kuliso diskontni velikan in proizvajalec sadnih bonbonov bijeta bitko zaradi kupnih pogojev.

Po poročanju nemških medijev dobave ni bilo od začetka julija, zdaj pa zalog Haribo v trgovinah Lidl zmanjkuje. Na policah je moč opaziti čedalje več - še posebej izpostavljenih - izdelkov tekmeca Katjes in Lidlove lastne blagovne znamke Sugarland.Spor je sprožilo zvišanje cen podjetja Haribo, kar morajo trgovci prenesti tudi na svoje stranke. Podjetje Lidl novih pogojev ne želi sprejeti in je prekinilo vsa naročila proizvajalca. Lidlov tekmec Aldi, po drugi strani, Haribo ta teden še posebej agresivno oglašuje.

FOTO:Suhadolnik Jože
FOTO:Suhadolnik Jože
Pri podjetju Haribo spora ne komentirajo - vsaj ne neposredno. »Lahko potrdimo, da trenutno potekajo težka pogajanja glede cenovne politike s trgovci na drobno. Začasne prekinitve naročil pa so dobro znano taktično sredstvo za povečanje pritiska na dobavitelje,« je družba pojasnila za nemški časopis Lebensmittelzeitung. Haribo upravičuje zvišanje cen s povečanimi cenami surovin kot posledico pandemije covid-19.

Močni nemški trgovci z živili se sicer v svojih pogajanjih o cenah za ugodnejše nakupne pogoje večkrat zanašajo na začasne bojkote in se ne izogibajo niti konfliktom z velikimi mednarodnimi proizvajalci. V trenutnih pandemičnih razmerah pa trgovci z živili še posebej skrbijo za svojo cenovno podobo.
 

Več iz rubrike

aktualno

Zadnji dan turističnih bonov, neporabljena še skoraj petina

Podatki tik pred koncem unovčevanja kažejo, da bo neporabljena ostala skoraj petina vrednosti bonov oz. okoli 97 milijonov evrov.

aktualno

Kitajci imajo revolucionarno baterijo, ki naj bi pometla s Teslo

Največji proizvajalec baterij za avtomobile CATL, je predstavil baterijo z novo tehnologijo, ki naj bi z enim polnjenem dosegla skoraj 1000 kilometrov.

aktualno

Trump naj bi davil agenta tajne službe in v steno zalučal hamburger

Nekdanja uslužbenka v Beli hiši je razkrila nekaj novih podrobnosti o vedenju nekdanjega predsednika ZDA.

aktualno

Nosečo mamo zaradi kraje čokolad obsodili na deset mesecev zapora

Tridesetletna Zagrebčanka bo zaporno kazen odslužila z družbenokoristnim delom, je odločilo sodišče.

Komentarji: