V prvi polovici leta 1000 odstotkov dobička; sledi mega vstop na borzo

Skupina Ant, podružnica Alibabe, je v pripravah na dolgo pričakovano prvo javno ponudbo delnic (IPO) razkrilo tudi izjemne finančne rezultate.
Fotografija: Soustanovitelj skupine Alibaba Group in izvršni predsednik Jack Ma. FOTO: REUTERS/Aly Song 
Odpri galerijo
Soustanovitelj skupine Alibaba Group in izvršni predsednik Jack Ma. FOTO: REUTERS/Aly Song 

Enota za finančno tehnologijo, ki jo še vedno nadzoruje ustanovitelj Alibabe Jack Ma, je v prvi polovici letošnjega leta ustvarila 21,9 milijarde juanov (2,68 milijarde evrov) dobička, kar je 1000 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Prihodki so se povečali za okoli 38 odstotkov na 72,5 milijarde juanov (8,86 milijarde evrov).

Ant Group, prej znana kot Ant Financial, načrtuje sočasno uvrstitev delnic - na borzah v Hongkongu in Šanghaju. 

Podjetje še ni razkrilo podrobnosti o ceni svojih delnic.Finančna veja Alibabe na Kitajskem upravlja izjemno priljubljeno mobilno in spletno plačilna platformo Alipay, ki ima po podatkih družbe več kot milijardo aktivnih uporabnikov in je v 12 mesecih, do 30. junija, obdelala 118 bilijonov juanov pri transakcijah s celinsko Kitajsko. Na trgih zunaj Kitajske pa naj bi družba v letu zabeležila za 622 milijard juanov transakcij.

Ant Group, prej znana kot Ant Financial. FOTO: REUTERS/Shu Zhang
Ant Group, prej znana kot Ant Financial. FOTO: REUTERS/Shu Zhang
Ant poleg mobilne aplikacije ponuja tudi finančne produkte, vključno z upravljanjem premoženja, posojili podjetjem in zavarovanjem.

Pri Antu sicer opozarjajo, da lahko geopolitične napetosti med ZDA in Kitajsko »negativno vplivajo« na njihovo poslovanje. Dve največji gospodarstvi na svetu sta namreč že dolgo vpleteni v spore v zvezi s trgovino in tehnologijo, od katerih je v najnovejšo vključena priljubljena kitajska aplikacija TikTok. ZDA so prav tako pritisnile na WeChat, aplikacijo za sporočanje, ki je v lasti podjetja Tencent.

Takšne omejitve »lahko negativno vplivajo na našo zmožnost pridobivanja ali uporabe tehnologij, sistemov, naprav ali komponent, ki so ključne za našo tehnološko infrastrukturo, ponudbo storitev in poslovanje,« so navedli pri družbi.
 
 
.
 

Več iz rubrike

finance

Globalni razcvet financiranja mimo bančnega sistema

Inovativne peer-to-peer (P2P) finančne platforme postajajo vse bolj priljubljene spremljevalke posameznikov in podjetij doma in po svetu.

finance

Primanjkljaj in dolg države bosta še poskočila

Odhodki državnega proračuna bodo letos za 800 milijonov evrov višji, vlada pa tudi za 2022 predvideva višjo proračunsko porabo in višji primanjkljaj.

finance

IMF: Javne investicije v cepljenje proti covidu-19 se izplačajo

Javni izdatki, namenjeni pospešitvi proizvodnje cepiv in cepljenj proti covidu-19, bodo okrepili javne prihodke in gospodarsko rast, ocenjuje IMF.

finance

Hitrejše okrevanje razvitih ekonomij zvišuje nervozo trgov v razvoju

V zadnjih nekaj mesecih inflacijska pričakovanja spodbujajo številne okoliščine, ki spremljajo postpandemično okrevanje.

Komentarji: