Je Ciper zlate potne liste prodajal kriminalcem in beguncem?

V javnost so pricurljali vladni dokumenti, ki razkrivajo, da je Ciper številnim tujcem, ki se jih povezuje s kriminalnimi dejanji prodajal svoje potne liste.
Fotografija: Skozi ciprski program investiranja je mogoče pridobiti njihovo državljanjstvo, isti program pa je tarča velikih kritik že od svojega začetka leta 2013. FOTO: Tudoran Andrei/Shutterstock
Odpri galerijo
Skozi ciprski program investiranja je mogoče pridobiti njihovo državljanjstvo, isti program pa je tarča velikih kritik že od svojega začetka leta 2013. FOTO: Tudoran Andrei/Shutterstock

Otoška država v sredozemskem morju se že tako spoprijema s politično krizo, pred kratkim pa so se napetosti med Turčijo in Grčijo še dodatno zaostrile. V ozadju tega je želja po plinski neodvisnosti, ki jo Turčija lahko doseže z obvladovanjem zalog naravnega plina, ki se nahajajo na morju v bližini Cipra.

Slednja pa je ob aktualni krizi, na udaru tudi zaradi morebitne prodaje potnih listov, kar razkrivajo vladni dokumenti, t.i. »cyprus papers.«
 

Med kupci potnih listov tudi kriminalci


Vladni dokumenti razkrivajo več kot 1400 odobrenih prošenj za pridobitev potnega lista, ki so ga na Cipru izdali med leti 2017 in 2019. Med ljudmi, ki so pridobili ciprski potni list so tudi prekupčevalci, pralci denarja in politične figure, ki so v preteklosti že bili povezani s kriminalnimi dejanji.Al Jazeera piše, da prosilci »zlatega potnega lista« prihajajo iz več kot 70 držav, kar vzbuja resna vprašanja o ciprskem programu investiranja. Ravno slednji omogoča pridobitev potnega lista, v kolikor prosilec v ciprsko gospodarstvo investira vsaj 2,15 milijona evrov.
 

Koristi potnega lista


Pridobitev ciprskega potnega lista je pe posebej koristna za tiste, ki imajo sicer omejen dostop do držav EU. Potni list ene izmed držav EU namreč omogoči prosto potovanje skozi notranje meje in tudi delo ter uporabo bančnih storitev.

V prihodnjih dnevih bo Al Jazeera razkrila tudi identiteto številnih oseb, ki so kupili ciprsko prebivalstvo. Velika večina teh, državljanstva ne bi smela imeti.
 

Med tistimi, ki so pridobili ciprski potni list sta tudi ukrajinski tajkun <strong>Mykola Zlochevsky</strong>, lastnik energetskega velikana Burisma in pa nekdanji vodilni pri ruskem Gazpromu <strong>Nikolay Gornovskiy</strong>. Sicer oba preiskuje polici
Med tistimi, ki so pridobili ciprski potni list sta tudi ukrajinski tajkun Mykola Zlochevsky, lastnik energetskega velikana Burisma in pa nekdanji vodilni pri ruskem Gazpromu Nikolay Gornovskiy. Sicer oba preiskuje polici
Varnostna tveganja Cipra


Za pridobitev ciprskega potnega lista, morajo posamezniki v ciprsko gospodarstvo nameniti vsaj 2,15 milijona evrov, po navadi gre pri tem za nakup nepremičnine, obenem pa morajo prosilci državljanstva imeti tudi čisto kriminalno kartoteko. A vendar naj bi prosilci sami prilagali dokazila o izpolnjevanju omenjenih kriterijev za pridobitev potnega lista, opozarja Al Jazeera.

Čeprav ciprska vlada zagotavlja, da so sami pregledali kriminalistično ozadje prosilcev za potni list, vladni dokumenti razkrivajo, da do tega ni prišlo. Ciprski program investiranja je tako tarča kritik že od svojega začetka leta 2013, od takrat pa tudi EU opozarja na napake tega programa.
 

Ključno za delovanje gospodarstva


»Ciprski program investiranja in pridobitev ciprskega potnega lista je dobra naložba za tiste, ki prihajajo iz držav, kjer je veliko umazanih poslov,« pravi nemški član evropskega parlamenta Sven Giegold, ki je velik kritik ciprskega programa investiranja. V zadnjih osmih letih je Ciper zgolj z omenjenim programom ustvaril več kot 7 milijard evrov, kar je bilo ključno pri delovanju njihovega gospodarstva.

Med najpogostejšimi prosilci za ciprski potni list so ljudje iz Rusije, Kitajske in Ukrajine. Med temi sta tudi ukrajinski tajkun Mykola Zlochevsky, sicer lastnik energetskega velikana Burisma in pa nekdanji vodilni pri ruskem Gazpromu Nikolay Gornovskiy. Oba sta pridobila ciprski potni list po tem, ko sta že bila pod drobnogledom policije, seznam sumljivih posmeznikov pa dopoljujejo tudi takšni, ki so v preteklosti že bili aretirani ali pa so bili celo v zaporu.

Več iz rubrike