Britanski javni dolg prvič nad 2000 milijardami funtov

Konec julija so Britanci zabeležili 2004 milijarde funtov (okoli 2200 milijard evrov) javnega dolga, kar je 228 milijard več kot v enakem obdobju lani.
Fotografija: FOTO: Toby Melville / Reuters
Odpri galerijo
FOTO: Toby Melville / Reuters

Javni dolg Združenega kraljestva se je v luči okrepljenega zadolževanja zaradi odzivanja na pandemijo covida-19 prvič v zgodovini povzpel nad 2000 milijard funtov.

»Koronska kriza je javne finance postavila pod velik pritisk, saj je po eni strani močno udarila naše gospodarstvo, po drugi pa je država ukrepala za ohranjanje delovnih mest in podporo podjetjem ter gospodinjstvom,« je podatke državnega statističnega urada ONS po poročanju STA pospremil britanski finančni minister Rishi Sunak. »Brez te podpore bi bilo vse skupaj še veliko hujše,« je dodal.Britanski BDP se je v drugem letošnjem trimesečju na četrtletni ravni skrčil za 20,4 odstotka, kar je največ, odkar so leta 1955 začeli beležiti te podatke in največ med velikimi evropskimi gospodarstvi, je pred dnevi objavil ONS. Po 2,2-odstotnem padcu v prvem trimesečju je Velika Britanija tako prvič po letu 2009 tehnično v recesiji.

Javnofinančne spodbude za okrevanje gospodarstva in preprečevanje prehudega padca blaginje negativno učinkujejo na javne finance in zadolženost države. Samo julija se je ta zadolžila za skoraj 27 milijard funtov.


Javni dolg, višji od 2000 milijard evrov, so ob koncu prvega letošnjega trimesečja poleg Velike Britanije v Evropi imele še Nemčija (približno 2100 milijard) in Francija ter Italija (okoli 2400 milijard evrov pri obeh).

V deležu BDP je britanski javni dolg pri okoli 85 odstotkih, kar je bistveno manj od italijanskih 138 odstotkov in francoskih nekaj več kot 100 odstotkov. Nemčija je medtem le pri okoli 60 odstotkih BDP.

Bolj spodbudno novico kot z javnofinančnega področja je ONS objavil s področja trgovine na drobno. Njen obseg se je julija glede na junij okrepil za 3,6 odstotka in že presegel tudi predkrizno raven. Glede na februar, torej pred omejitvami javnega življenja, je bil višji za tri odstotke, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Rast spodbuja predvsem spletna trgovina, katere obseg za polovico presega predkriznega. Še vedno pa zaostaja prodaja pogonskih goriv in oblačil ter obutve.

Več iz rubrike