Bo Mednarodni denarni sklad lansiral svojo kriptovaluto?

Mednarodni denarni sklad je na svoji spletni strani objavil videoposnetek z razlago kriptovalut. V tem pravijo, da gre za velik korak pri evoluciji denarja.
Fotografija: IMF v svojem videju poudarja, da bi kriptovalute lahko povsem spremenile naš način nakupovanja, prodaje, varčevanja, investiranja in tudi plačevanja položnic. FOTO: Mike Segar/Reuters
Odpri galerijo
IMF v svojem videju poudarja, da bi kriptovalute lahko povsem spremenile naš način nakupovanja, prodaje, varčevanja, investiranja in tudi plačevanja položnic. FOTO: Mike Segar/Reuters

Videoposnetek, ki ga je Mednarodni denarni sklad (IMF) objavil na svoji spletni strani poenostavljeno razlaga delovanje in namen kriptovalut. Pri tem poudarjajo, da bi kriptovalute lahko povsem spremenile naše načine nakupovanj, prodaje, varčevanja, investiranja in tudi plačevanja položnic. IMF v tem smislu izpostavlja, da bi kriptovalute lahko bile velik korak pri nadaljnji evoluciji denarja. IMF je posnetek delil v nedeljo, kmalu za tem pa je posnetek postal izredno uspešen. V času ko pišemo ta prispevek je posnetek imel več kot 730.000 ogledov, ob tem pa so ga uporabniki ponovno čivknili 7,200-krat. Dobil je več kot 10 tisoč všečkov in skoraj 1000 komentarjev.


IMF v dvominutnem videoposnetku kriptovalute označuje, kot posebno valuto, ob tem pa izpostavlja številne koristi. Med temi je, zaradi izvzetosti vmesnega člena, lažja izvedba plačil, posledično pa še manjši stroški za uporabnike ter hitrejše transakcije. V videu ne manjka niti opozoril in omejitev tehnologije. IMF tako opozarja na grožnje, ki lahko sledijo iz anonimnosti in nihanju vrednosti kriptovalut.
 

Počasno dojemanje pomena kriptovalut


»Če lahko obvladamo tveganja, potem lahko ta nova tehnologija (ali pa nadgradnja trenutne oblike tehnologije) povsem spremeni naše navade na trgu. Kdo ve, morda pa je to naslednji korak v evoluciji denarja.« Tako pravijo v videu, ki po mnenju kripto navdušencev, zamuja za aktualnimi trendi.

Številni podporniki kriptovalut video in pozicijo v kateri se je znašel IMF pozdravljajo, vendar pa marsikdo še vedno ni prepričan, da so digitalne valute pozitivna rešitev. FOTO: Michael Buholzer/Reuters
Številni podporniki kriptovalut video in pozicijo v kateri se je znašel IMF pozdravljajo, vendar pa marsikdo še vedno ni prepričan, da so digitalne valute pozitivna rešitev. FOTO: Michael Buholzer/Reuters
Odzivi na Twitterju so namreč različni. Številni podporniki kriptovalut video in pozicijo v kateri se je znašel IMF pozdravljajo, vendar pa marsikdo še vedno ni prepričan, da so digitalne valute pozitivna rešitev. IMF sicer ni promoviral nobene specifične valute, so se pa tega lotili zagovorniki sto in ene valute, ki so v komentarji priložili svoj naložbeni sodček.
 

Kritika IMF


Številni so ob tej priložnosti izrekli tudi kritiko IMF, ki naj bi v svojem videu zavajal javnost, ob tem pa izpustil številne ključne dele ekosistema kriptovalut; še posebej rudarjenja. Prav tako se nekateri ne strinjajo z razlikami med trenutno denarno ureditvijo in sistemom blockchain.

IMF je v videu med drugim omenil tudi škodoželjne posameznike, sam opis le-teh pa naj bi namigoval na to, da bi IMF tudi sam ponudil svojo kriptovaluto. V tem oziru bi video lahko bil le podlaga za lansiranje svoje kriptovalute, ki bi rešila težave, ki jih navajajo v videu.

Več iz rubrike