Številne navade iz karantene bodo absolutna normala

Če v svojih načrtih nimate digitalnega poslovanja, v letu 2025 več ne boste relevantni, pravi zagovornik spletnih bančnih rešitev in avtor knjižnic uspešnic Brett King.
Fotografija: Brett King poudarja, da morejo banke v prvi vrsti postati povsem digitalne, kajti čez pet let bo digitalizacija že samoumevna. FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
Brett King poudarja, da morejo banke v prvi vrsti postati povsem digitalne, kajti čez pet let bo digitalizacija že samoumevna. FOTO: Shutterstock

»Ena izmed prvih žrtev koronavirusa je bila gotovina« je v uvodu svojega predavanja izpostavil Brett King. King je sicer avtor vizionarskih knjig, dodatno prepoznavnost pa je pridobil, ko je kitajski predsednik Xi Jinping eno izmed njegovih knjig označil kot obvezno branje na področju umetne inteligence.

Kratkega predavanja se je udeležilo več sto direktorjev, bankirjev in novinarjev, King pa je izpostavil največje spremembe, ki se trenutno odvijajo na področju bančništva ter predstavil svoja predvidevanja po koronakrizi.
 

Gotovina je preteklost


Na Kitajskem in tudi pri nas se je zaradi tveganja širjenja okužbe odsvetovala uporaba gotovine. Oblikovali so se naprave za razkuževanje gotovine, povečala se je uporaba bančnih kartic, fizičnega denarja pa je bilo vedno manj. King je v tem smislu izpostavil, da bo vedno manj tudi fizičnih kartic, ni pa izključil niti plačevanja s tehnologijo prepoznavanja obraza.
Zelo hitro upada uporaba gotovine, ki praktično postaja preteklost. Nekatere države sveta že več let oblijujejo brezgotovinsko družbo. FOTO: Reuters
Zelo hitro upada uporaba gotovine, ki praktično postaja preteklost. Nekatere države sveta že več let oblijujejo brezgotovinsko družbo. FOTO: Reuters


Kar 30 odstotkov poslovalnic bank je tako rekoč neprofitnih in je pričakovati njihovo zapiranje, pravi King. V ZDA se je zapiranje odročnih poslovalnic začelo že z letom 2008, ostale države so temu hitro sledile. Trendu zapiranja sicer sledi tudi največja slovenska banka NLB, ki bo s 15. junijem pričela z zapiranjem desetih poslovalnic po Sloveniji.
 

Kitajska bolje pripravljena na spletno poslovanje


Pravi razcvet pa je v času karantene po celem svetu doživelo še področje dostave hrane in spletne trgovine. To je opazno tudi v slovenskih mestih, kjer so sicer prazne ulice vedno polnili kolesarji, ki dostavljajo hrano in ostale dostavne službe spletnih trgovcev. King je spomnil na bankrot velikih trgovin na zahodnem trgu, ob tem pa kot glaven razlog navedel pomanjkanje spletnih prodajnih kanalov. Med trgovinami, ki jim je koronakriza skoraj dokončno priprla vrata so tudi Vicoria Secret, JCPenny in Chapter11.
Nekatere stvari, ki smo jih opravljali med karanteno bodo ostale, številni pa se tega ne zavedajo. Povsem mogoče je, da nas čaka tudi plačevanje s tehnologijo prepoznavanja obraza. FOTO: Reuters
Nekatere stvari, ki smo jih opravljali med karanteno bodo ostale, številni pa se tega ne zavedajo. Povsem mogoče je, da nas čaka tudi plačevanje s tehnologijo prepoznavanja obraza. FOTO: Reuters


Medtem pa je na Kitajskem blestela dostava hrane trgovine Ding Dong Mai Tai, ki pravzaprav sploh nima fizične restavracije in se ukvarja izključno z dostavo. Promet se je v času krize povečal skoraj za 300 odstotkov, število vsakodnevnih uporabnikov pa se je podvojilo. Kitajska je v tem smislu pokazala večjo pripravljenost na področju spletnega, kot EU in ostalih zahodni trgi. Kitajska ima v primerjavi ostalim svetom prav tako neprimerljivo več prometa na področju plačevanja z mobilnimi aplikacijami, uporaba teh pa lahko zelo hitro prodre tudi na zahodne trge.
 

Banke bodo v prvi vrsti digitalne


Da bo brezstično poslovanje v prihodnosti postalo ključno in nekaj normalnega smo poročali že pred mesecem dni, s tem pa se strinja tudi King. Predvsem je izpostavil brezstično plačevanje, ki bi lahko v celoti nadomestilo kartice in še dodatno zmanjšalo stik med ljudmi.Prav tako je pomembno tudi zavedanje, da bodo številne navade, ki jih razvijamo v tem trenutku ostale v naši družbi tudi po pandemiji. Praktično ni možnosti, da se bomo vrnili nazaj na kartice, uporabo gotovine, stično poslovanje, obiskovanje poslovalnic, ipd. Številne navade iz karantene bodo absolutna normala.

King v tem kontekstu opozarja, da bodo v prihodnosti največje banke sveta najprej digitalne in komaj nato vse drugo. Številne banke se odločajo za digitalne rešitve, vendar temu niso v povsem naklonjene zato načrtov ne izpeljejo v celoti. Posledično nastanejo hibridi med analognim in digitalnim, dejstvo pa je, da če banke v svojih načrtih nimajo digitalnega poslovanje, po tem leta 2025 več ne bodo relevantne, še poudarja King.

Več iz rubrike

ikonomija

H&M skrbi, da bomo zaradi podražitev manj zapravljali za oblačila

Družba H&M beleži rast dobička, koristi pa imajo od močnega okrevanja po pandemiji covida-19, ki je pred letom dni v tem času močno vplivala na poslovanje.

ikonomija

Nemški delodajalci in potrošniki so zaskrbljeni

Nemški raziskovalni inštitut GfK ugotavlja, da je razpoloženje nemških potrošnikov doseglo najnižjo raven od leta 1991, odkar merijo kazalnik zaupanja.

ikonomija

Virtualna resničnost je tu. Metaverzum je strašljiv!

Kaj je te teden novega na področju metaverzuma: med vodilnimi podjetji Adobe Inc.

ikonomija

Avgusta prihaja album največjih uspešnic TikToka

Nekaj največjih viralnih uspešnic TikToka je dobilo novo orkestrsko preobleko in bo to poletje izšlo na zgoščenki in vinilki, so sporočili s platforme.

Komentarji: