Tretjina evropskih tehnoloških samorogov živi v Britaniji

London je že dolgo glavno evropsko in svetovno središče za fintech, zato ne preseneča podatek, da številna najnovejša podjetja s statusom samoroga nastajajo prav tu. Primeri takšnih podjetij so recimo aplikacije za digitalno bančništvo, kot sta Revolut in Monzo.
Fotografija: Velika Britanija zaenkrat še nima tehnološkega velikana, ki bi se lahko primerjal z Googlom ali Amazonom, vendar so rezultati zadnjega poročila spodbudni. FOTO: Getty Images/iStockphoto
Odpri galerijo
Velika Britanija zaenkrat še nima tehnološkega velikana, ki bi se lahko primerjal z Googlom ali Amazonom, vendar so rezultati zadnjega poročila spodbudni. FOTO: Getty Images/iStockphoto

Velika Britanija ustvarja več tehnoloških samorogov kot katera koli druga evropska država, kaže nedavno poročilo, ki ga je v imenu Tech Nation-a  sestavila in objavila platforma Dealroom. Tehnološki samorog je tehnološko zagonsko podjetje, ki doseže tržno vrednost v višini milijarde dolarjev.

Analiza s strani raziskovalcev, ki so pripravili poročilo, je pokazala, da so poslovneži s podjetji v Veliki Britaniji ustanovili 72 takih podjetij v zadnjih 20 letih. Na lestvici je Združeno kraljestvo tretji največji svetovni proizvajalec in zaostaja samo za ZDA in Kitajsko. Glede na konkurenco v Evropi je naslednja najboljša država Nemčija z 29 tovrstnimi podjetji.
 

Trenutno se v Londonu odvija tehnološki teden

Ta ugotovitev je zdravilo za veliko Britanijo, ki se je sicer spoprijema s težavami - predvsem zaradi Brexita. Prejšnji ponedeljek so namreč poročali o mesečnem padcu BDP-ja za 0,4 odstotka, najslabšo uspešnost pa so zabeležili v proizvodnji avtomobilov.


Kvantno računalništvo je eno od področij tehnološkega prizorišča, na katerega se država trenutno osredotoča. Ob predstavitvi je premierka napovedala naložbe v tehnologijo v višini 153 milijonov funtov, ki jo bo podprla dodatna naložba v višini 205 milijonov funtov iz zasebnega sektorja.

Glede usposabljanja v tem sektorju je premierka napovedala tudi odprtje 2500 delovnih mest za razvijanje umetne inteligence in tečaje za pretvorbo podatkov, ki se bodo začeli prihodnje leto. V teku so tudi raziskave tehnološke konkurenčnosti, katerih cilj je najti načine za izboljšanje poslovnega profila Velike Britanije.

Velika Britanija zaenkrat še ni država tehnološkega velikana, ki bi se lahko primerjal z Googlom ali Amazonom, vendar so rezultati zadnjega poročila spodbudni. Dokler se država razvija preko tehnoloških samorogov, obstaja velika verjetnost, da sčasoma tudi na britanskih tleh nastane vrhunski tehnološki gigant.
 

Brexit odganja talente

Zaradi izstopa Anglije iz Evropske unije, v britanskem sektorju finančnih storitev pričakujejo izgubo 3.500 do 12.000 delovnih mest. Tehnološki samorog TransferWise, ki je nastal leta 2011, je eno od prizadetih podjetij. S sedežem v Londonu, 1,6 milijarde dolarjev vredno podjetje načrtuje selitev v celinsko Evropo po Brexitu.


Kljub temu obstajajo številni, ki menijo, da so tehnološka in finančna središča, ustanovljena v Londonu in Veliki Britaniji, na splošno dovolj močna, da zdržijo posledice Brexita.
 

Tehnološko združevanje

Po besedah izvršnega direktorja TechNationa Gerarda Grecha, združevanje po vzoru centrov odličnosti igra pomembno vlogo pri dosedanjem uspehu, doseženem v angleškem tehnološkem sektorju.


Poslovno okolje se bo po Brexitu spremenilo. Kljub temu pa Velika Britanija zaenkrat ostaja vodilna med evropskimi kolegi pri spodbujanju in razvoju tehnoloških samorogov.
 
 
 

Več iz rubrike