Bo aplikacija Signal povozila WhatsApp?

Ker je zagotavljanje varnosti osebnih podatkov med spletnimi uporabniki vse bolj pereča tema, čedalje več posameznikov zapušča WhatsApp in se odloča za pridružitev aplikaciji Signal.
Fotografija: Aplikacija za sporočanje Signal postaja čedalje bolj priljubljena. FOTO: Lionel BONAVENTURE / AFP
Odpri galerijo
Aplikacija za sporočanje Signal postaja čedalje bolj priljubljena. FOTO: Lionel BONAVENTURE / AFP

V zadnjem času je aplikacija za komunikacijo Signal prejela plaz novih privržencev. Internetni uporabniki se namreč čedalje bolj zavedajo pomena varovanja osebnih podatkov in iščejo načine, da bi še naprej komunicirali prek spletnih orodij, pri tem pa bi si zagotovili kar največjo stopnjo zasebnosti.

Aplikacija Signal se od drugih aplikacij za sporočanje razlikuje v tem, da v ospredje postavlja zasebnost uporabnikov. Aplikacija pri delovanju uporablja poseben sistem kodiranja in tako omogoča več zasebnosti.
 

Signal ne temelji na oglaševanju, podpira ga neprofitna organizacija


Za številnimi drugimi aplikacijami, ki so namenjene komunikaciji med uporabniki, stojijo visokotehnološka podjetja, ki služijo na račun oglaševanja. Prav slednje je tudi glavni namen zbiranja podatkov o njihovih uporabnikih. Signal deluje na drugačni osnovi, saj za njim stoji neprofitna organizacija, ki je vodena s strani fundacije.

Signal je v zadnjih treh letih za svoje uporabnike uvedel številne dodatne varnostne mehanizme. Dolgo časa so bili privrženci izključno aktivisti, hekerji in uporabniki, ki jim je zasebnost na spletu pomembna vrednota. V zadnjem času pa je zanimanje za aplikacijo naraslo tudi med splošno javnostjo.


Ena najbolj priljubljenih aplikacij za sporočanje je bila že nekaj časa WhatsApp, ki temelji na podobnem protokolu, vendar je v zadnjem času pristala v lasti Facebooka. WhatsApp je dal uporabnikom pred kratkim vedeti, da prek aplikacije dobljene podatke deli z družbenim omrežjem Facebook. Ljudje so posledično začeli iskati varno aplikacijo za komuniciranje. Pri tem jim je pomagal tvit Elona Muska v začetku januarja, v katerem je svojim sledilcem svetoval uporabo Signala.
 

Poseben sistem kodiranja zagotavlja varno izmenjavo sporočil


FOTO: REUTERS/Dado Ruvic
FOTO: REUTERS/Dado Ruvic
Signal je brezplačna aplikacija za pametne telefone, ki omogoča izmenjavo sporočil in izvedbo glasovnih in video klicev. Leta 2013 je aplikacijo ustvarila majhna skupina aktivistov. Njihov cilj je bil zasnovati aplikacijo, ki bo dala prednost zasebnosti. Možna je komunikacija ena na ena ali med več osebami znotraj ustvarjenih skupin. Komunicirate lahko tudi prek uporabe emojev. Aplikacijo lahko najdete v trgovini Google Play ali v Applovi App Store. Za prijavo morate zgolj vtipkati svojo telefonsko številko.

Signal svojim uporabnikom omogoča zasebnost prek posebnega sistema kodiranja, ki omogoča, da so poslana sporočila vidna izključno osebam, s katerimi ste jih delili. Vpogleda v vsebine nima niti podjetje samo. Uporabnik lahko med drugim nastavi funkcijo, pri čemer se deljena sporočila znotraj določenega časovnega okvira izbrišejo.

Torej, bo aplikacija Signal povozila WhatsApp? Najverjetneje ne, menijo strokovnjaki, a bi Facebookova aplikacija lahko ostala brez 'velikega kosa pogače', dodajajo. 
 

Več iz rubrike

ikonomija

Električno energijo je možno pridobivati iz zraka

Britanski izumitelj, ki se ga je prijel vzdevek Elon Musk v zeleni tehnologiji, je v domači garaži iznašel način za pridobivanje zelene električne energije – iz ozračja.

ikonomija

Vse več napadov na teorijo QAnon; privrženci napovedujejo Trumpbook

Družbeno omrežje Twitter je v ponedeljek sporočilo, da je po vdoru privržencev ameriškega predsednika Donalda Trumpa v kongres blokiralo več kot 70.000 uporabniških računov, povezanih s teorijo zarot…

ikonomija

Od Hrvatice odvisen uspeh Nasine misije na Marsu

Hrvatica, ki je hkrati članica Nasine ekipe, je bila zadolžena za načrtovanje roverja, ki bo v letu 2021 pristal na Marsu.

ikonomija

Lov na Nezemljane se nadaljuje

Desetletja dolgo iskanje življenja drugod po vesolju še nikoli ni bilo tako intenzivno, kot bo letos.

Komentarji: