Robotka Frida bo pomagala pri oskrbi bolnikov

V Mariboru razvijajo robota, ki naj bi pomagal razbremeniti osebje v naših bolnišnicah in poskrbel za socialni stik s pacienti.
Fotografija: Izidor Mlakar in robotka Frida. Foto: Milena Zupančič / Delo
Odpri galerijo
Izidor Mlakar in robotka Frida. Foto: Milena Zupančič / Delo

Pri razvoju robota za podporo pri oskrbi v bolnišnicah so se povezali mariborska Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko, Filozofska fakulteta v Mariboru in Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor. Gre za robotko, ki so jo poimenovali Frida. Tej naj bi se kmalu pridružil še robot Smiljan, poroča STA.

Kot je za STA razložil Izidor Mlakar, vodja omenjenega projekta, je cilj razbremeniti osebje v bolnišnicah ter pacientom omogočiti dodaten socialni stik, ki ga osebje zaradi prezasičenosti z delom ljudem pogosto ne more nuditi. Po njegovih besedah takšnega robota v tujini ni. V bolnišnično okolje so želeli take robote vnesti predvsem kot orodje za prinašanje zdravil, medtem ko njegova ekipa dela na robotu, ki bo imel kontakt z bolniki, je pojasnil.

image_alt
Štiridnevno križarjenje za 120 evrov

Robot naj bi z bolniki vzpostavil stik in zbiral podatke o njih, kot so telesna temperatura, krvni tlak in podobno. Paciente naj bi spraševal po njihovem počutju, jih spodbujal h gibanju in jim pokazal enostavne vaje, ki so zanje priporočljive. Zdravnik naj bi na podlagi pridobljenih podatkov lažje sprejemal nadaljnje odločitve glede procesa zdravljenja. Kot je še dodal Mlakar, z robotom ne želijo nadomestiti človeškega stika, temveč želijo to interakcijo zgolj obogatiti.

Robot, ki razbere pacientovo počutje in prepozna znake depresije

»Primarno nas zanima, kako sploh lahko takšnega humanoidnega robota umestimo v okolje bolnišnice. Gre namreč za zelo kompleksno, dinamično okolje, polno ovir, ki jih ni mogoče predvideti, se jim pa je treba znati umakniti, da nisi v napoto. Poleg tega so tu še etični oziroma socialni zadržki okolja, kaj sploh lahko robot dela,« je za STA pojasnil Mlakar.

image_alt
Prvi robot z državljanstvom želi imeti otroke in uničiti človeštvo

Robot naj bi bil ves čas delovanja pod nadzorom upravitelja. Vodja projekta je dejal, da se ta sicer odziva na svoje ime in pride, ko sliši, da se drugi pogovarjajo o njem. Govori slovensko, uporablja geste in zazna čustva uporabnika. Iz pogovora je zmožen razbrati, kako se človek počuti in zmore prepoznati znake depresije in anksioznosti, še dodaja Mlakar.

po besedah Mlakarja se trenutno zaključujejo priprave protokolov za etično odobritev, maja pa naj bi se začelo robota uvajati na oddelkih za torakalno in žilno kirurgijo UKC Maribor. Julija naj bi se začelo izvajati prave klinične študije.

image_alt
40-metrski luksuzni katamaran očara na prvi pogled

Več iz rubrike