Pri Triglavu potrdijo (le) polovico obravnavanih primerov

Na Švedskem mora družina zaradi prevar plačati na leto 50 evrov več. Na Triglavu pa na podlagi izračunov, ki so jih opravili pred nekaj leti, ocenjujejo, da zavarovanci plačujejo okoli 80 evrov višje premije na leto.
Fotografija: Foto: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Foto: Jože Suhadolnik

V naši največji zavarovalnici Triglav pojasnjujejo, da GDPR ne predstavlja ovire pri prepoznavi goljufij, ustrezno zakonsko podlago pa imajo za preiskovanje v zakonu o zavarovalništvu (ZZavar-1).

»V Zavarovalnici Triglav s sodobnimi IT orodji število odkritih sumov prevar vsako leto povečujemo, dobre prakse pri uporabi tovrstnih orodij pa smo razširili tudi na odvisne družbe Skupine Triglav v regiji. Tako smo v lanskem letu obravnavali več kot 800 primerov prevar in goljufij, od katerih smo goljufije in prevare potrdili v približno polovici primerov,« pojasnjujejo.

Politiko preprečevanja, odkrivanja in raziskovanja prevar izvajajo na vseh področjih poslovanja, pri čemer pospešujejo že obstoječe dejavnosti in uveljavljajo nove varnostne funkcionalnosti ter stalno razvijajo in dopolnjujejo sistem za avtomatsko zaznavo sumov prevar. »Pred leti smo oblikovali tudi posebno službo za preprečevanje, odkrivanje in raziskovanje prevar (SPORP), s pomočjo katere v internih postopkih poskrbimo za primerno obravnavo in razrešitev poskusov goljufij. Pri tem nam pomagajo tudi detektivi, IT-forenziki, sodni izvedenci in drugi strokovnjaki. Da bi zmanjšali tveganja, povezana z zavarovalniškimi prevarami, občasno sodelujemo tudi z različnimi institucijami, na primer s policijo. V primeru kriminalnih združb oziroma goljufij večjega obsega pa zavarovalnice sodelujemo v okviru Slovenskega zavarovalnega združenja in si v skladu z zakonskimi možnostmi izmenjujemo podatke o škodnih primerih.«

Posledice prevar čutijo vsi zavarovanci, pravijo naši sogovorniki. Na Švedskem mora družina zaradi prevar plačati na leto 50 evrov več. Na Triglavu pa na podlagi izračunov, ki so jih opravili pred nekaj leti, ocenjujejo, da zavarovanci na leto plačujejo okoli 80 evrov višje premije. Na Triglavu potrdijo zavarovalniške prevare v vrednosti več milijonov evrov na leto.
»Največ prevar se dogaja na neživljenjskih zavarovalniških policah, predvsem na področju zavarovanja avtomobilov in drugega premoženja. Namerno povzročene prometne nesreče, trk v drevo, trk v drug avto itd. Pri teh je tudi priložnosti največ. Najpogostejša prevara je tista, kjer je škoda v resnici bila storjena, a zavarovalniški upravičenci pretiravajo pri navedbah škode. Recimo, v avtu, v katerega je bilo vlomljeno, se kar naenkrat znajdejo rayban očala in računalnik,« o evropskem povprečju pravi Norstrom.

V Triglavu pa je največ, več kot 70 odstotkov, obravnavanih sumov prevar povezanih s škodami iz naslova avtomobilskega kaska in zavarovanja avtomobilske odgovornosti. »V Zavarovalnici Triglav imamo popisanih več kot sto shem zavarovalniških goljufij. Največkrat gre za lažno prikazovanje škodnega dogodka; lažne navedbe o okoliščinah nastanka škode, z namenom pridobitve zavarovalnine, namerna povzročitev škodnega primera, nameščanje poškodovanih delov, itd., napihovanje višine zahtevka in predložitev lažnih dokumentov,« pojasnjujejo.

Več iz rubrike

Komentarji: