Zavarovalniške prevare zvišujejo premije za ljudi in podjetja

Foto Pexels

Zavarovalnice vsako leto izplačajo za 2,2 milijardi evrov odškodnin na podlagi prevarantskih dejanj.

Kljub temu, da preiskovalci vsako leto odkrijejo več prevar, Insurance Europe, evropsko zavarovalniško združenje, ocenjuje, da zavarovalnice vsako leto izplačajo za 2,2 milijardi evrov odškodnin na podlagi prevarantskih dejanj. V času, ko se tudi zavarovalniške storitve selijo na splet, bodo prevare pogostejše in težje jih bo zaznati. Trenutno v Evropi predstavljajo približno deset odstotkov vseh odškodninskih zahtevkov.

Med leti 1970 in 1990 v preteklem stoletju je bilo v ZDA za visoke premije za primere poškodbe, bolezni in smrti zavarovanih veliko domnevno elitnih tekmovalnih konj. Konji, ki v resnici niso imeli kakšnih posebnih sposobnosti, so za visoke vrednostni preprodajali bogatim vdovam. Ko in če so ugotovile, da so kupile mačka v žaklju, so preprodajalci, ki so bili običajno tudi trenerji živali, konja ubili ali poškodovali, da je bilo videti kot nesreča, zavarovalna premija pa je ublažila finančno izgubo kupcev. Preprodajalci so jim tako po ceni elitnega spet prodali nič kaj posebnega konja, in krog se je nadaljeval. Zavarovalnice so izplačale veliko odškodnin. FBI je prevaro odkril po tem, ko je skrivnostno izginila in bila kasneje najdena umorjena ena izmed lastnic konj Helen Brach. S smrtjo je plačala, ker je odkrila preprodajo manjvrednih konj po visokih cenah in mahinacije z zavarovalnicami ter grozila, da bo početje razkrila oblastem. FBI je v preiskavi njenega izginotja in smrti odkril, da je bilo v prevari ubitih vsaj med 50 in 100 konj, za katere so lastniki dobili izplačane zavarovalnine.

 

Iz obupne želje po denarju …


Neverjetnih primerov zavarovalniških goljufij je bilo v vseh obdobjih ogromno, prevaranti pa se s časom prilagodijo novim metodam razkrivanja. Kljub temu, da preiskovalci vsako leto odkrijejo več prevar, Insurance Europe, evropsko zavarovalniško združenje, ocenjuje, da zavarovalnice vsako leto izplačajo za 2,2 milijardi evrov odškodnin na podlagi prevarantskih dejanj. V času, ko se tudi zavarovalniške storitve selijo na splet, bodo prevare pogostejše in težje jih bo zaznati. Trenutno v Evropi predstavljajo približno deset odstotkov vseh odškodninskih zahtevkov.

Per Norstrom, izvršni direktor neprofitne organizacije Larmtjänst, ki se bojuje proti prevaram v zavarovalništvu, pojasnjuje, da je 80 odstotkov prevar majhnih, stroški za izplačila pa predstavljajo 20 odstotkov vseh prevarantskih izplačil. 20 odstotkov prevar pa je del organiziranega kriminala in so zelo zapletene in obsežne, te predstavljajo 80 odstotkov vseh stroškov. »Najbolj pomembno je, da se v preiskavah osredotočimo na velike zahtevke, kjer obstaja sum prevare,« nam je dejal na Dnevih zavarovalništva v Portorožu, kjer se vsako leto na dvodnevni konferenci zbere več kot 400 domačih in tujih strokovnjakov iz panoge.»Zavarovalnice v Evropi skupaj zberejo približno 1200 milijard evrov premij, izplačajo pa jih 1000 milijard. Predvideva se, da goljufije predstavljajo od pet do deset odstotkov izplačil. Raziskava, ki smo jo naredili med 13 državami, ki so članice platforme za kriminal v zavarovalništvu, je pokazala, da se na leto izplača približno 2,5 milijarde evrov na podlagi prevar, neodkritih pa naj bi bilo še dodatnih 13 milijard evrov prevarantskih odškodninskih premij,« pojasnjuje Per Norstrom in dodaja, da številke temeljijo na oceni nacionalnih združenj zavarovalnic.

Nalašč odrezana roka mladega dekleta in kasnejše zavračanje zdravljenja prišite roke sogovornika ne šokira. »Na Švedskem smo imeli primer moškega, ki je na železniške roke položil roko, da mu jo je odsekalo, in dobil ogromno denarja. Leto po tem dogodku je na tire položil še nogo. Preiskava je pokazala, da je to storil nalašč in na koncu je moral vse vrniti. Ljudje počnejo marsikaj iz obupne želje po denarju.«

Več iz rubrike