Kako te dni preživlja "Bitcoin družina", ki je stavila na vse ali nič

Pet članska družina je leta 2017 večino svojega premoženja pretvorila v bitcoin, v prepričanju, da bodo do letošnjega leta že multimiljonarji. Kako se je plan izšel?
Fotografija: Glavni izziv pri potovanju je uporaba bitcoina kot valute za plačilo, pravi družina. FOTO: The Bitcoin Family
Odpri galerijo
Glavni izziv pri potovanju je uporaba bitcoina kot valute za plačilo, pravi družina. FOTO: The Bitcoin Family

Leta 2017 je nizozemski podjetnik Didi Taihuttu veliko večino svojega premoženja pretvoril v kriptovaluto bitcoin. Tako je prodal svoje sicer dobičkonosno podjetje, družinsko hišo in avtomobile ter celo igrače svojih otrok. Taihuttu je bil namreč prepričan, da bo do leta 2020 postal multimilijonar, o čemer so takrat pisali vsi mediji.
 

Nomadsko življenje


Taihuttu je pri 41 letih skupaj s svojo družino naenkrat ostal brez bančnega računa in zasebne lastnine, njegovo premoženje pa je bilo vezano na izredno nestabilno naložbo. Taihuttu je takrat skupaj s svojo ženo in otroki odšel na svetovno popotovanje, ki ga je za spletni Decrypt opisal kot decentralizirano nomadsko življenje z bitcoinom.Pred kratkim se je družina nahajala v Lagosu na Portugalskem, sicer pa so med svojim potovanjem do zdaj obšli že 40 držav. V tem času so oblikovali družbeno koristne projekte, ki temeljijo na kriptovalutah, vzpostavili so tudi svojo blagovno znamko Bitcoin Family (Bitcoin družina), ki vključuje prodajo reklamnega blaga obenem pa svojo pot beležijo z vlogi in različnimi videoposnetki, ki jih je na Youtubu že več kot 200.
 

Zapleti načrtov


Taihuttu je pred letom 2017 na Nizozemskem vodil lastno podjetje, ki je ponujalo računalniške tečaje. Sam pravi, da takrat ni živel slabo, vendar je po enajstih letih vodenja podjetja izgorel, v tem obdobju pa mu je umrl tudi oče. Želel si je spremembe načina življenja, pri tem pa ga ni vodil zgolj dobiček, ki bi ga ustvaril s preprodajo kriptovalut. S slednjimi se je ukvarjal že od leta 2013, pred tremi leti pa je skupaj z ženo Romaine dokončno sprejel življenjski slog, ki se močno oddaljuje od ideje materializma; vse svoje premoženje je investiral v bitcoin in potovanja.


Vse pa vendarle ne gre po načrtu, ki si ga je začrtal Taihuttu. Cena kriptovalute bitcoin ne dosega želene vrednosti, zdaj pa dodatne težave povzroča še pandemija novega koronavirusa, ki preprečuje nadaljnja potovanja družine. Vseeno pa navdušenost družine do kriptovalut ostaja neomajna; za Decrypt je družina izpostavila razloge zakaj kljub kopičenju težav, še vedno nadaljujejo s svojim načrtom.
Nizozemec Didi Taihuttu je pričakoval, da bo v letošnjem letu obogatel zaradi rasti vrednosti bitcoina, vendar mu je načrte spremenila tudi pandemija. FOTO: The Bitcoin Family
Nizozemec Didi Taihuttu je pričakoval, da bo v letošnjem letu obogatel zaradi rasti vrednosti bitcoina, vendar mu je načrte spremenila tudi pandemija. FOTO: The Bitcoin Family

 

Izzivi kripto življenja


Ko je družina začela s svojim popotovanjem, niso imeli na voljo aplikacij kot je CoinATMRadar, ki vsebuje informacije o krajih kjer lahko potrošnik plača s kriptovalutami; odvisni so bili zgolj od ustnih izročil. Prvi dve leti potovanja sta bili zelo težki, pravi Taihuttu, ki je občasno moral sodelovati z znanci iz celega sveta, da so bitcoine pretvorili v lokalne valute.

Ob tem pa družina pravi, da so azijske države nekoliko bolj pripravljene na prehod na kriptovalute, kot države stare celine. Še posebej je to opazno v regijah, kjer prebivalci nimajo dostopa do bančnih storitev. Taihuttu v tem smislu dodaja, da so kriptovalute in tehnologija blockchain osrednja orodja, s katerimi je mogoče izboljšati trenutni monetarni sistem.

Več iz rubrike