Nič več Visa in Mastercard - prihaja vseevropski plačilni sistem

Šestnajst glavnih bank v Evropski uniji bo uvedlo vseevropski plačilni sistem, ki bo postal alternativa velikanom kot sta Visa in Mastercard ter zmanjšal grožnjo s strani kitajskih in ameriških BigTech podjetij.
Fotografija: ECB že dolgo, a neuspešno izživlja idejo o vseevropskem čezmejnem plačilnem sistemu, ki bi lahko izzval svetovne blagovne znamke. FOTO: Elena Elisseeva / Shutterstock
Odpri galerijo
ECB že dolgo, a neuspešno izživlja idejo o vseevropskem čezmejnem plačilnem sistemu, ki bi lahko izzval svetovne blagovne znamke. FOTO: Elena Elisseeva / Shutterstock

Cilj Evropske plačilne pobude (European Payment Initiative) - EPI - je ustvariti enoten vseevropski plačilni sistem, ki bo potrošnikom ter trgovskim in storitvenim podjetjem v Evropi ponudil svojo plačilno kartico, digitalno denarnico in plačilno storitev P2P.

Projektne banke - BBVA, BNP Paribas, Groupe BPCE, CaixaBank, Commerzbank, Crédit Agricole, Crédit Mutuel, Deutsche Bank, Deutscher Sparkassen- und Giroverband, DZ BANK Group, ING, KBC Group, La Banque Postale, Banco Santander Généra Socét Unic so že prejele polno podporo Evropske centralne banke (ECB). Po podatkih, ki jih navaja spletni portal Finextra, ECB že dolgo, a neuspešno izživlja idejo o vseevropskem čezmejnem plačilnem sistemu, ki bi lahko izzval svetovne blagovne znamke.Pričakuje se, da bo projekt v prihodnjih tednih stopil v fazo izvajanja. V ta namen bo v Bruslju ustvarjena začasna struktura, ki bo določila posebne cilje projekta, vključno z dokončanjem tehničnega delovnega načrta in zagonom projekta. Vsaka banka bo ocenila uspešnost začasne strukture, preden bo - v skladu z EPI - končna oblika te organizacije odobrena.
FOTO: Getty Images/iStockphoto
FOTO: Getty Images/iStockphoto

K izvajanju pobude se do konca leta 2020 lahko pridružijo tudi drugi ponudniki plačilnih storitev. Načrtuje se, da se bo EPI začel izvajati leta 2022.

Nedavno je postalo znano, da sedem evropskih mobilnih plačilnih podjetij, ki oskrbujejo približno 25 milijonov uporabnikov, načrtuje ustanovitev Evropskega združenja mobilnih plačilnih sistemov (EMPSA). Organizacija si prizadeva olajšati sodelovanje in poenostaviti mednarodna plačila.

Sedež bo v Zürichu, združenje pa bo pokrivalo devet evropskih držav, in sicer Belgijo, Nemčijo, Avstrijo, Dansko, Finsko, Norveško, Portugalsko, Švico in Švedsko ter približno milijon maloprodajnih mest in 350 pridruženih bank.

Delo organizacije bo usmerjeno v uresničitev želj uporabnikov - da uporabljajo svoj lokalni mobilni plačilni sistem na mednarodni ravni in plačujejo z njim tudi v tujini.
 

Več iz rubrike

ikonomija

Leteči dirkalnik na vodikov pogon

Francosko zagonsko podjetje je na sejmu CES 2022 predstavilo leteči dirkalnik na vodikov pogon, ki lahko doseže hitrost do 155 kilometrov na uro.

ikonomija

Bill Gates napoveduje, da bomo kmalu sestankovali povsem drugače

Bill Gates: »Pandemija je povzročila revolucijo v razmišljanju podjetij o produktivnosti in prisotnosti na delovnem mestu.«

ikonomija

Tesla: Zaradi domnevne nevarnosti odpoklic skoraj pol milijona vozil

Ker naj bi pri nekaterih Teslinih vozilih prišlo do tveganja za nastanek prometnih nesreč, so se odločili za njihov odpoklic.

ikonomija

Švedska kot prva v Evropi sestavila baterijsko celico

Švedski proizvajalec baterij za električna vozila Northvolt je kot prvi v Evropi v celoti oblikoval, razvil in sestavil baterijsko celico.

Komentarji: