Izginilo 1,9 milijarde: Menedžerjem zaradi škandala grozi zaporna kazen

Zaradi afere Wirecard še naprej zapuščajo vlagatelji.
Fotografija: Bavarska družba velja za enega od pionirjev na področju finančnih tehnologij. FOTO: Michael Dalder / REUTERS
Odpri galerijo
Bavarska družba velja za enega od pionirjev na področju finančnih tehnologij. FOTO: Michael Dalder / REUTERS

Iz upravnega odbora družbe so sporočili, da na podlagi podrobnejše preiskave ugotavljajo, da manjkajočih 1,9 milijarde evrov na skrbniških računih v resnici ni nikoli obstajalo, poroča STA. Družba je doslej domnevala, da so bili ti skrbniški računi odprti v korist družbe v povezavi s prevzemi, zato jih je navajala kot del premoženja, so pojasnili.

To je še povečalo sume, da je vodstvo zagrešilo prevaro. Zaradi teh očitkov je v petek odstopil predsednik uprave Markus Braun. Uprava je zaradi suma prevare prejšnji teden sicer ovadila neznane osebe, vendar očitki o prevari letijo predvsem nanjo, saj je Wirecard že nekaj časa tarča obtožb o računovodskih nepravilnostih na azijskih trgih.V nedeljo jih je še podžgala izjava filipinske centralne banke, da v filipinskem finančnem sistemu nikoli ni bilo niti dela manjkajočih Wirecardovih finančnih sredstev. Imeni dveh največjih filipinskih bank, BDO in BPI, sta bili uporabljeni za zavajanje morebitnih preiskovalcev, so poudarili.

Zaradi afere Wirecard še naprej zapuščajo vlagatelji. Delnice se bodo po mnenju analitikov danes še pocenile, saj je družba sporočila, da umika prvo oceno poslovanja za lani in finančne cilje do leta 2025. Kot so pojasnili, namreč ne morejo izključiti vplivov na finančne rezultate preteklih let.


Objavo končnih poslovnih rezultatov so sicer večkrat prestavili, kar je prav tako vplivalo na zaupanje vlagateljev. Družba bo zaradi tega najverjetneje ostala tudi brez dveh milijard evrov bančnega posojila, saj je bila pogoj za njegovo potrditev petkova objava rezultatov.

Bavarska družba velja za enega od pionirjev na področju finančnih tehnologij. Storitve spletnega plačevanja je ponujala že na prelomu tisočletja, ko se velike banke s tem sploh še niso zares ukvarjale.

Wirecard je od leta 2018 tudi del vodilnega evropskega blue chip indeksa EuroStoxx 50. V njem je zamenjal nemško banko Commerzbank.

Več iz te teme:

Več iz rubrike

aktualno

Trump naj bi davil agenta tajne službe in v steno zalučal hamburger

Nekdanja uslužbenka v Beli hiši je razkrila nekaj novih podrobnosti o vedenju nekdanjega predsednika ZDA.

aktualno

Nosečo mamo zaradi kraje čokolad obsodili na deset mesecev zapora

Tridesetletna Zagrebčanka bo zaporno kazen odslužila z družbenokoristnim delom, je odločilo sodišče.

aktualno

Odpadke iz zahoda nezakonito vozijo v srednjo in vzhodno Evropo

Zločini proti okolju so deležni več pozornosti, odkar so podnebne politike postale ključnega pomena, v najnovejšem poročilu ugotavlja Europol.

aktualno

G7: Širjenje mednarodnega vpliva in zoperstavljanje Kitajski

Voditelji skupine G7 so v nedeljo, 26. junija, ponovno vzpostavili partnerstvo z novim imenom: 'Partnerstvo za globalno infrastrukturo in naložbe'.

Komentarji: