Nas bo vizionar znanstvene fantastike Elon Musk vse čipiral?

Elon Musk napreduje pri svojem načrtu za vzpostavitev elektronske povezave s človeškimi možgani. Musk je predstavil prototip svojega podjetja Neuralink, ki lahko prenaša informacije med nevroni in pametnim telefonom.
Fotografija: Trenutni prototip, imenovan Link V0.9, vsebuje 1024 kanalov za zbiranje informacij. FOTO: Neuralink/AFP via Getty Images
Odpri galerijo
Trenutni prototip, imenovan Link V0.9, vsebuje 1024 kanalov za zbiranje informacij. FOTO: Neuralink/AFP via Getty Images

Mini računalnik je velikosti kovanca s premerom 23 milimetrov in debelino 8 milimetrov in naj bi bil nameščen v lobanji. Potencialna področja uporabe tehnologije Musk vidi pri zdravljenju bolečine, okvare vida, izgube sluha, nespečnosti ali poškodb možganov, pa tudi poškodb hrbtenjače.
 
V prihodnosti bi bilo mogoče tehnologijo uporabiti za premostitev poškodovanega živčnega tkiva, da bi ljudje lahko spet hodili, je dejal Musk. Podatkov o časovnem obzorju ni navedel. »Nevroni so kot ožičenje. Za rešitev elektronske težave potrebujete elektronsko napravo.«Trenutni prototip, imenovan Link V0.9, vsebuje 1024 kanalov za zbiranje informacij, za katere Musk pravi, da so približno »100-krat boljši kot pri najboljši potrošniški napravi« in je med drugim opremljen s senzorji temperature, tlaka in gibanja. »Naprava bi lahko spremljala zdravje in na primer opozorila na nevarnost srčnega infarkta ali možganske kapi,« je dejal Musk.

Mini računalnik je velikosti kovanca s premerom 23 milimetrov in debelino 8 milimetrov. FOTO: Neuralink/AFP via Getty Images
Mini računalnik je velikosti kovanca s premerom 23 milimetrov in debelino 8 milimetrov. FOTO: Neuralink/AFP via Getty Images
Mini računalnik v glavi deluje s pomočjo tehnologije moonshot in prek Bluetootha komunicira z aplikacijo na pametnem telefonu. Baterija zdrži približno en dan - polnjenje je brezžično. »Je kot Fitbit z drobnimi žicami v glavi,« je skušal razložiti Musk in ga primerjal s fitnes sledilci, ki so običajno vgrajeni v zapestnico.
 
Robot oziroma mini čip se implantira direktno v možgane, naprava pa poveže mini računalnik s človeškim tkivom. Razen majhne brazgotine pod lasmi, pri vsaditvi ne bo druge sledi, je dejal Musk.
 
Robot oziroma mini čip se implantira direktno v možgane. FOTO: Neuralink/AFP via Getty Images
Robot oziroma mini čip se implantira direktno v možgane. FOTO: Neuralink/AFP via Getty Images
Prve naprave bi bile še vedno zelo drage. Vendar domneva, da se bodo sčasoma stroški, vključno z operacijo, zmanjšali na nekaj tisoč dolarjev. Musk ni omenil obdobja za dosego tega cilja pri ljudeh, mini čip namreč preizkušajo na prašičih.
 
Trenutno ima podjetje Neuralink približno 100 zaposlenih, na neki točki pa bi jih lahko bilo tudi 10.000, je dejal Musk. Milijarder, ki je tudi prvi mož proizvajalca električnih avtomobilov Tesla in vesoljske družbe SpaceX, že nekaj časa poudarja, da bodo morali ljudje v prihodnosti možgane povezati z računalniki, da bi lahko sledili prihajajoči umetni inteligenci.
 
Na medicinskem področju že leta veliko eksperimentirajo z nevronskimi vsadki - na primer, da lahko ohromljeni pišejo sporočila. Musk pravi, da je vezivno tkivo, ki ga je razvil Neuralink, veliko bolj učinkovito kot današnje rešitve z elektrodami v možganih.
 

Več iz rubrike

ikonomija

Najbolj divje počitnice super bogatih

Od najema pingvinov pa do luksuzne večerje za 300.000 dolarjev in lova na zaklad po celi Evropi - takšne so dopustniške želje najbogatejših zemljanov.

ikonomija

Slovenija še vedno brez strategije digitalizacije

Konvencionalni načini poslovanja so v času epidemije tako rekoč zastali. Veliko lažje so delovali elektronski procesi in digitalizirana delovna mesta.

ikonomija

Uspeh mladih fantov, ki so jih podprli Poslovni angeli in Miro Senica s partner…

Služenje denarja z videoigrami ni več rezervirano le za profesionalce. Platforma eFlamingo omogoča vsem ljubiteljem računalniškikh igric, da s hobijem tudi nekaj zaslužijo.

ikonomija

To so najbogatejše družine na svetu

Pandemija covida-19 ni ustavila rasti premoženja najbogatejših družin na svetu. Najbogatejši so v zadjem letu povečali premoženje celo za 25 milijard dolarjev.

Komentarji: