Največja evropska onkološka bolnišnica izbrala slovensko podjetje

The Christie, največja bolnišnica za zdravljenje raka v Evropi, je sklenila sodelovanje s slovenskim podjetjem Better.
Fotografija: Tomaž Gornik, ustanovitelj in direktor podjetja Better. Foto: Jernej Lasič / Delo
Odpri galerijo
Tomaž Gornik, ustanovitelj in direktor podjetja Better. Foto: Jernej Lasič / Delo

The Christie, največja bolnišnica za zdravljenje raka v Evropi, je s slovenskim podjetjem Better sklenila pogodbo za vzpostavitev digitalne zdravstvene platforme. Na tak način nameravajo modernizirati obstoječi sistem elektronskih zdravstvenih kartotek. Platforma se bo uporabljala za vse klinične podatke; vključno z vprašalniki za spremljanje izidov zdravljenja in vsemi internimi aplikacijami. Hkrati bo služila kot osnova za raziskave in klinične študije, je sporočilo podjetje Better.

image_alt
Osebno letalo, ki ga bo lahko vozil vsak

V bolnišnici The Christie se letno zdravi več kot 60.000 bolnikov. Trenutno je v rabi sistem za vodenje digitalnih zdravstvenih kartotek, ki so ga razvili v preteklih letih. V sistemu je več kot 600 kliničnih vprašalnikov, ki so skupaj z drugimi aplikacijami namenjeni zdravljenju raka. S sklenitvijo omenjenega sodelovanja bo prišlo do prenosa in optimizacije vprašalnikov na Better digitalno zdravstveno platformo.

»Modernizacija našega sistema za elektronske zdravstvene kartoteke in izboljšanje uporabe zdravstvenih podatkov sta ključna gradnika naše strategije za nadaljnji razvoj raziskav na področju raka. Zmožnost za hitro inoviranje ter enostavno in preprosto integracijo z lokalnimi in regionalnimi zdravstvenimi institucijami bo zagotovila, da bo naša bolnišnica ostala v samem vrhu kar se tiče zdravljenja raka in raziskav na tem področju,« je dejala direktorica IT-sektorja v The Christie Eileen Jessop.

Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Vse več zdravstvenih organizacij se odloča za uporabo odprtih podatkovih standardov

»Navdušeni smo, da z nami sodeluje tako napredna bolnišnica, kot je The Christie. Opažamo, da se vse več zdravstvenih organizacij odloča za uporabo odprtih podatkovnih standardov in The Christie je v tem procesu med vodilnimi v Veliki Britaniji,« je sklenitev partnerstva komentiral ustanovitelj in direktor podjetja Better Tomaž Gornik. Hkrati je pojasnil, da so poenoteni in hitro dostopni zdravstveni podatki pacientov nepogrešljivi za vsako zdravstveno organizacijo.

Better digitalna zdravstvena platforma bo bolnišnici zagotovila rešitve na treh ravneh: na podatkovni, na ravni aplikacij in na ravni uporabniške izkušnje.

image_alt
Globalno pomanjkanje magnezija ogroža proizvodnjo avtomobilov

Na podatkovni ravni bo omogočila zbiranje in hranjenje vseh kliničnih podatkov, od koder bodo zaradi enotnega, odprtega formata zapisa dostopne vsem v sistemu. Na ravni aplikacij bo omogočila njihovo enostavno in hitro izdelovanje.

Na ravni uporabniške izkušnje pa sistem za oblikovanje omogoča, da vse aplikacije, ki jih v bolnišnici razvijejo, delujejo na enoten način in s podobno uporabniško izkušnjo. »To bistveno poenostavi njihovo uporabo in ne povzroča dodatnega bremena medicinskemu osebju,« še dodajajo predstavniki podjetja Better.

image_alt
Električni Yugo, ki bi ga proizvajal Rimac

Več iz rubrike