Osebno letalo, ki ga bo lahko vozil vsak

Podjetje AIR je nedavno predstavilo model letala, ki ga je enostavno upravljati in je zasnovano za individualno lastništvo potrošnikov.
Fotografija: AIR ONE. Foto: AIR
Odpri galerijo
AIR ONE. Foto: AIR

Električno letalo z navpičnim vzletanjem in pristajanjem (eVTOL) uporablja električno energijo za lebdenje ter navpično vzletanje in pristajanje. Industrija eVTOL se vse bolj uveljavlja in se osredotoča predvsem na zračne taksije in druge primere uporabe v mestih. Izraelsko podjetje AIR pa z elegantnim in igrivim vozilom AIR ONE, ki je namenjeno avanturi, zabavi in vsakodnevnemu letenju, predaja svobodo letenja neposredno v roke posameznika. Pred kratkim je objavilo, da za svoj izum že sprejema prednaročila.

image_alt
Video: Slovaški leteči avtomobil uspešno prestal poskusno vožnjo

Letenje z namenom

Prvo vozilo podjetja AIR je popolnoma električno dvosedežno vozilo eVTOL, ki z enim polnjenjem ponuja doseg do 180 kilometrov pri hitrosti do 250 kilometrov na uro in času leta ene ure. AIR ONE daje prednost vsakodnevni rabi. Zložljiva krila poskrbijo za lažje parkiranje ter omogočajo vzlet ali pristanka na katerikoli ravni površini, navaja podjetje na svoji spletni strani.

AIR ONE. Foto: AIR
AIR ONE. Foto: AIR

»Prihodnost mobilnosti je na nebu, vendar moramo za to zgraditi zaupanje potrošnikov v eVTOL kot legitimen način vsakdanjega prevoza in razviti vozila v množičnem obsegu, da bi uresničili to vizijo,« je dejal direktor in soustanovitelj podjetja AIR Rani Plaut. »AIR ONE je naš korak v tej smeri, saj potrošnikom hkrati predstavlja prvega v vrsti raznolikih, igrivih modelov za osebno letenje in prikazuje najsodobnejšo tehnologijo, ki bo omogočila velikoserijsko proizvodnjo in razširjenost.« 

image_alt
Električni Yugo, ki bi ga proizvajal Rimac

Osrednji del modela AIR ONE je programska oprema 'letenje z namenom', ki upravlja zapletene funkcije in navigacijo, navaja Reuters. Tako uporaba ni omejena zgolj na visoko usposobljene pilote in izobražene strokovnjake. Dodatne varnostne funkcije obsegajo nadzorni sistem z umetno inteligenco, ki pogosto pregleduje vozilo in odpravlja kontrolne sezname za voznike, da se zagotovi izjemna varnost tudi za voznike, ki so za upravljanje z vozilom minimalno usposobljeni.

image_alt
EQS je verjetno najpomembnejši Mercedes v zadnjih desetletjih

AIR ONE, ki temelji na tehnologiji in proizvodnih tehnikah iz avtomobilske in vesoljske industrije, je že od samega začetka zasnovano kot zabavno, varno in praktično vozilo, ki izpolnjuje standarde in predpise iz vesoljske industrije. V ta namen izraelsko podjetje AIR trenutno sodeluje z Ameriško zvezno upravo za letalski promet (FAA), da bi pridobil certifikat G1.

image_alt
Luksuzni hotel, vklesan v hrib pod oljčnim nasadom

AIR je začel na svoji spletni strani sprejemati prednaročila za AIR ONE, informacije o cenah pa bodo objavljene v začetku leta 2022. Podjetje naj bi AIR ONE sicer prodajalo neposredno potrošnikom do leta 2024, predvsem v ZDA. Združene države imajo veliko odprtega zračnega prostora, zato so primeren prvi trg za AIR ONE. Plaut je dejal, da AIR pričakuje, da bi lahko povpraševanje doseglo 15.000 vozil na leto.

image_alt
Podjetje iz Arizone izumilo novo različico kolesa

Vedno več vlagateljev in letalskih podjetij je vstopilo na vroče, a še ne odobreno področje urbane zračne mobilnosti, število zagonskih podjetij na področju eVTOL pa se je v zadnjih letih močno povečalo. Podjetje Joby Aviation, ki se ukvarja z zračnimi taksiji, verjame, da je nedavno s svojim vozilom tipa eVTOL opravilo najdaljši let. V dobri uri so preleteli razdaljo 240 kilometrov, del poleta pa je prikazan v spodnjem video posnetku.

Več iz rubrike