Mercedes-Benz razkril nadrealistične posnetke prototipa električnega avtomobila

Mercedes-Benz je razkril dejanske posnetke svojega prototipa električnega avtomobila Vision AVTR, dizajn katerega je navdihnil film Avatar.
Fotografija: Vision AVTR. Foto: Daimler.
Odpri galerijo
Vision AVTR. Foto: Daimler.

Nemški proizvajalec avtomobilov Daimler je koncept predstavil v začetku letošnjega leta, a ga mediji v večini niso pokrivali, saj se je futuristični avtomobil zdel daleč od tega, da bi ga sploh kdaj začeli proizvajati. Mercedes-Benz pa je zdaj predstavil dejanske posnetke vožnje prototipa nadrealističnega električnega vozila.
 
Idejo za Vision AVTR navdihujeta film Avatar in ideja, da se »združite« s svojim vozilom, sporočajo iz podjetja. Električno vozilo voznik namreč nadzoruje brez običajnega krmila, le s pulzirajočim senzorjem na sredinski konzoli.
 
Več kot očitno je, da danes tako vozilo še ne more zakonito voziti po javnih cestah, a Mercedes-Benz se pripravlja na prihodnost.
 
Namesto običajnega volana, večnamenski krmilni element na sredinski konzoli omogoča združitev človeka in stroja. Foto: Daimler.
Namesto običajnega volana, večnamenski krmilni element na sredinski konzoli omogoča združitev človeka in stroja. Foto: Daimler.
O konceptu so pri podjetju zapisali: »Namesto običajnega volana, večnamenski krmilni element na sredinski konzoli omogoča združitev človeka in stroja. Z roko na krmilni enoti notranjost oživi in ​​vozilo prepozna voznika po srčnem utripu in dihanju.«
 
Glede pogonskega sklopa Mercedes-Benz pravi, da vozilo poganja »revolucionarna baterijska tehnologija, ki temelji na organski celični kemiji na osnovi grafena (Wikipedia: trdna snov, sestavljena iz čistega ogljika, kjer so atomi razporejeni v vzorec pravilnih šestkotnikov podoben grafitu, vendar z debelino enega atoma).«


Materiali akumulatorja so kompostirani in jih je zato mogoče v celoti reciklirati. Na ta način električna mobilnost postane neodvisna od fosilnih virov. Kot rezultat tega Mercedes-Benz poudarja velik pomen krožnega gospodarstva v avtomobilskem sektorju.
 
To je verjetno le konceptualno in električni pogonski sklop prototipa je verjetno le običajna električna preskusna stena za prototipe, toda kolesa in krmilni sistem so povsem posebni in omogočajo do sedaj še nepozano izkušnjo.
 
Oglejte si novi videoposnetek Mercedes-Benza o konceptu Vision AVTR, kjer boste zasledili nekaj funkcij v akciji - vredno je 13 minut vašega časa:
 

Gre za dejanski delujoči prototip. Kljub temu, da vozil verjetno ne bo kaj kmalu deležno serijske proizvodnje, gre za obetaven projekt.  
 
 

Več iz rubrike