Med kandidati za Amazonov startup leta tudi slovenski PlanetCare

Zmagovalec natečaja Launchpad bo prejel nagrado v višini 100.000 evrov. Od 1800 podjetij iz 26 evropskih držav je ostala le še peterica.
Fotografija: Podjetje, ki ga je ustanovila Mojca Zupan razvija zunanji filter za pralni stroj, ki zadrži plastična mikrovlakna. FOTO: Arhiv podjetja
Odpri galerijo
Podjetje, ki ga je ustanovila Mojca Zupan razvija zunanji filter za pralni stroj, ki zadrži plastična mikrovlakna. FOTO: Arhiv podjetja

Amazon bo izbral startup leta, med kandidati za laskavi naziv pa je tudi slovensko zagonsko podjetje PlanetCare. Ta se je uvrstil v peterico finalistov, med več kot 1800 podjetji iz 26 evropskih držav, končna nagrada znaša 100.000 evrov. Tekmovanje se konča danes.


PlanetCare je razvil zunanji filter za pralni stroj, ki zadrži plastična mikrovlakna, preden ta prek odpadnih voda odpotujejo v oceane, razlagajo v podjetju. »Filtri ujamejo več kot 90 odstotkov vseh delcev, so pokazale neodvisne raziskave,« dodajajo.
 

Ocenjevanje


Amazonova komisija je podjetja ocenjevala glede na dizajn izdelkov, družbeno in ekološko trajnost ter njihovo edinstvenost. Organizatorji tekmovanja so slovenski izdelek opisali kot inovativnega in vrhunskega, zaradi tega pa je svet boljši.
Podjetje PlanetCare razvija filter za mikroplastiko, ki se namesti na zunanjo stran pralnega stroja. FOTO: Arhiv podjetja
Podjetje PlanetCare razvija filter za mikroplastiko, ki se namesti na zunanjo stran pralnega stroja. FOTO: Arhiv podjetja

Tekmovanje se zaključuje danes, za zmagovalca pa preko spleta glasujejo Amazonovi kupci v Evropi. Končna nagrada za zmagovalca znaša 100.000 evrov.
 

Na pravi poti


fotografija filtra in pralnega stroja podjetja PlanetCare
fotografija filtra in pralnega stroja podjetja PlanetCare
»Problem, ki ga pomagamo reševati, je velik in predstavlja tveganje za okolje in človeško zdravje. Z vsakim pranjem namreč izpustimo povprečno 700 tisoč mikrovlaken. Če jih nič ne ustavi, lahko ti plastični delci pristanejo v ribah in školjkah, prej ali slej pa najdejo pot tudi v naša telesa. Uvrstitev med pet najboljših podjetij v izjemni konkurenci dokazuje, da smo na pravi poti,« nominacijo komentira soustanoviteljica in direktorica PlanetCareja Mojca Zupan.

Podjetje PlanetCare je bilo ustanovljeno leta 2017, lani pa so za razvoj filtrov že prejeli subvencijo Evropskega sveta za inovacije v višini 1,6 milijona evrov. S pridobljenim denarjem razvijajo filter, ki bi ga lahko vgradili neposredno v pralni stroj; sedanjega se namreč namesti na zunanjo stran.

Več iz rubrike