Mastercard uvaja umetno inteligenco, Visa biometrične bančne kartice

Mastercard na podlagi umetne inteligence razvija zelo natančne modele ocene plačilne sposobnosti, medtem ko Visa že izdaja biometrične kartice.
Fotografija: FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
FOTO: Shutterstock

Glede na nestanovitnost potrošniškega financiranja v zadnjih 10 mesecih, je postalo pravilno obvladovanje tveganj ključnega pomena za finančne institucije. Poleg tega se je treba zavedati povečanja števila primerov goljufij in tudi plačilne nesposobnosti posojilojemalcev. Amyn Dhala, vodja oddelka za kreditno tveganje in razvoj umetne inteligence v podjetju Mastercard, je dejal, da lahko inovativne tehnologije umetne inteligence znatno izboljšajo kakovost obvladovanja tveganj v realnem času.
 
To bi lahko bankam pomagalo zmanjšati izgube za več deset milijonov. Poleg tega bi lahko na tem področju opozarjale družbe za finančne storitve po vsem svetu. Po njegovih besedah ​​lahko umetna inteligenca zagotovi veliko več, v smislu zaščite finančnih institucij pred tveganji, kot človek. Rešitve, ki temeljijo na umetni inteligenci bodo v prihodnosti ohranjale odnos med posojilno institucijo in potrošnikom na visoki ravni, hkrati pa zagotavljale učinkovitejšo zaščito pred tveganji zaradi neplačil posojila, so prepričani pri Mastercardu.
FOTO: Getty Images/iStockphoto
FOTO: Getty Images/iStockphoto

 
»S kombinacijo tehnologije modeliranja dodatnih podatkovnih elementov, ki jih dovoljujejo zakoni države in nenehnih analiz, lahko razvijemo zelo natančne modele, ki natančno napovedujejo kreditno tveganje v katerem koli okolju,« poudarja Dhala.
 
Po njegovem mnenju je prednost umetne inteligence tudi v tem, da je tehnologija sposobna zbrati potrebne podatke iz številnih različnih virov in jih združiti v en sam prilagojen model za vsako stranko, ob upoštevanju njegovih značilnih lastnosti vedenja.
 
Ko potrošnik nekaj kupi na internetu so tudi ti podatki vneseni v model in še dodatno vplivajo na izračun tveganj, še pojasnjuje Dhala. Mastercard bo tako s kombinacijo različnih tehnologij, informacij o strankah in drugih virov podatkov razvijal zelo natančne modele napovedovanja, medtem ko se bo algoritem modela umetne inteligence nenehno posodabljal.

Francozi in Švedi uvajajo biometrične bančne kartice

 
Jeseni 2020 je francoski finančni konglomerat BNP Paribas preizkusil biometrično kartico Visa Premier in zdaj napoveduje, da bo na voljo strankam po vsej Franciji v drugi polovici leta 2021.
 
Biometrična kartica je opremljena s senzorjem, ki uporabnikom omogoča preverjanje pristnosti plačil v katerem koli znesku z uporabo prstnega odtisa in ne PIN-a.
 


Imetniki kartic Visa Premier bodo poleg letne provizije v višini 24 evrov enkrat letno plačali tudi 134 evrov za vzdrževanje računa. Posledično bo premium kartica z biometričnimi podatki komitenta stala 159 evrov.
 
Nedavno je postalo znano, da bo tudi švedska mobilna banka Rocker v začetku leta 2021 izdala prvo brezkontaktno biometrično debetno kartico v državi. Komitenti omenjene banke bodo lahko kartico uporabljali brez kode PIN, zahvaljujoč optičnemu bralniku prstnih odtisov.
 

Več iz rubrike