Leteči dirkalnik na vodikov pogon

Francosko zagonsko podjetje je na sejmu CES 2022 predstavilo leteči dirkalnik na vodikov pogon, ki lahko doseže hitrost do 155 kilometrov na uro.
Fotografija: Leteči dirkalnik na vodikov pogon Maca S11. Foto: Maca Flight
Odpri galerijo
Leteči dirkalnik na vodikov pogon Maca S11. Foto: Maca Flight

Morda že v bližnji prihodnosti bodo dirke z letečimi avtomobili pogostejše, kot si lahko trenutno predstavljamo. Avstralsko podjetje Alauda Aeronautics je že ustvarilo leteči dirkalnik z imenom Airspeeder Mk3 za prvo tovrstno serijo dirk. Podjetje je celo organiziralo prvo dirko v pospeševanju na svetu z električnimi letečimi dirkalniki, ki je potekala novembra lani. Airspeeder Mk3 pa ima zdaj novo konkurenco.

image_alt
Ob selitvi v novo hišo odkrili zaklad

Leteči dirkalniki

Airspeeder Mk3 ima novo konkurenco v obliki koncepta t. i. »avtokopterja« Maca S11, navaja spletna stran Luxury Launches. Slednjega je na tehnološkem sejmu CES 2022 razkrilo francosko zagonsko podjetje Maca Flight. Sicer sta si oba leteča dirkalnika zelo podobna, vendar Maca S11 za razliko od Airspeeder Mk3 ne poganja običajna baterija, temveč vodikova gorivna celica. Spodaj je videoposnetek francoskega podjetja Maca Flight.

Na stojnici podjetja Maca Flight na sejmu CES je bil na ogled model S11 v merilu ena proti tri, ki nakazuje, kako bo videti, ko bo izdelana končna različica. Podjetje naj bi sicer načrtovalo na tehnološkem sejmu ponuditi izkušnjo obogatene resničnosti (AR), s katero bi lahko obiskovalci »občutili moč in vznemirjenje avtonomnega letenja nad najrazličnejšimi pokrajinami in tereni«, pojasnjuje Luxury Launches.

image_alt
Kriza dezinformacij in nezaupanje v vlade lahko uniči svet

To jim žal ni uspelo zaradi nenadnega porasta primerov okužb s covidom-19 in na sejmu ni bil dovoljen vstop obiskovalcem. Po navedbah francoskega podjetja lahko posamezniki izkušnjo doživijo kar od doma, in sicer tako, da skenirajo QR kodo na njihovem spletnem mestu.

Maca S11 ima tri pare električno gnanih rotorjev, en par spredaj in dva zadaj. Zaradi futurističnih aerodinamičnih elementov je dirkalnik videti bolj kot leteča različica sodobnega dirkalnika F1. S11 bo preizkušen na testnih dirkališčih, pri čemer bo avtokopter letel le nekaj metrov nad tlemi.

image_alt
Video: Slovaški leteči avtomobil uspešno prestal poskusno vožnjo

Leteči dirkalnik bo meril sedem metrov v dolžino in bo imel kovinsko šasijo in okvir iz ogljikovih vlaken, lanu in lesa. Po navedbah podjetja bo lahko dosegel hitrost do 155 kilometrov na uro, opremljen pa bo s senzorji za preprečevanje medsebojnih trkov. Čeprav bo imel S11 kabino s prozorno streho, še vedno ne bo pripravljen za prevoz potnikov. Leteči dirkalnik Maca S11 bo pripravljen na trg do junija 2023, njegova cena pa bo znašala približno 785.000 evrov.

Več iz rubrike